UUTTA | Oletko lähettämässä meille alaikäistä koskevan omaisuusluettelon tai vuosi- tai päätöstilin? Nyt voit toimittaa sen liitteineen helposti ja turvallisesti verkkolomakkeella. Löydät ohjeet sivuiltamme.

Kun jäät leskeksi ja kuolinpesässä on alaikäisiä lapsia  

Kun puolisosi on menehtynyt, sinä olet lapsen ainoa huoltaja. Huoltajana toimit samalla lapsen edunvalvojana. Vanhempien sijaan huoltaja ja siten edunvalvoja voi olla myös muu henkilö, jolle lapsen huolto on uskottu. 

Saatat olla tietyissä tilanteissa esteellinen eli et voi toimia lapsen edunvalvojana. Tällöin tarvitset itsellesi sijaisen. Alla ohjeistamme tyypillisten tilanteiden hoitamiseen ja kerromme, voitko toimia niissä itse lapsen edunvalvojana. 

Alaikäisen omaisuuden käyttäminen 

Sinun täytyy edunvalvojana toimia kaikessa alaikäisen etu huomioiden. Hoida alaikäisen omaisuutta huolellisesti ja suunnitelmallisesti.  

Talleta alaikäisen varat hänen nimiinsä. Voit käyttää alaikäisen omaisuutta ja hänen saamaansa perintöä vain hänen omaksi hyödykseen ja henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Alaikäisen omaisuus ei poista vanhempien elatusvastuuta. Alaikäisellä ei ole milloinkaan velvollisuutta osallistua huoltajansa tai sisarustensa elatukseen.  

Alaikäisen saamalla perinnöllä ei saa maksaa tavanomaisia elinkustannuksia. Niiden maksamiseen voi hakea lapseneläkettä ja muita etuuksia. Olet edunvalvojana velvollinen selvittämään, voiko alaikäinen saada lapseneläkettä tai muita etuuksia (esim. työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen korvaus tai vastaava).   

Huomaa, että lähtökohtaisesti et voi lainata alaikäisen varoja. Jos varojen lainaaminen on kuitenkin perusteltua alaikäisen etu huomioiden, sinun täytyy hakea itsellesi edunvalvojan sijaista. Sijainen harkitsee, onko varojen lainaaminen alaikäisen edun mukaista. Lisäksi hän sopii kanssasi lainan ehdoista. Tämän jälkeen sijainen hakee meiltä lupaa toimelle. Lue lisää sijaisen hakemisesta. 

Tarvitsetko apua?

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ja keskeisiin käsitteisiin alaikäisen edunvalvonnasta.

Puhelinpalvelu: 0295 536 256.

Palveluajat: ma–pe 9–15. 

Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.

 

 

Suomen väkiluku 5 635 667