Tietoa edunvalvojille
Miten alaikäisen omaisuutta pitää hoitaa?
Alaikäisen omaisuutta pitää hoitaa huolellisesti ja suunnitelmallisesti. Sitä voidaan käyttää vain hänen omaksi hyödykseen ja henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Alaikäisen omaisuus ei poista vanhempien elatusvastuuta.
Vanhemmat vastaavat lähtökohtaisesti lapsensa elatuksesta ja henkilökohtaisista tarpeista, kuten asumisesta, vaatetuksesta, ruoasta, koulutuksesta ja tavanomaisista harrastusmenoista.
Alaikäisellä ei ole milloinkaan velvollisuutta osallistua vanhempiensa tai sisarustensa elatukseen. Vain alaikäisen saamia eläketuloja voi käyttää hänen tavanomaisiin elinkustannuksiinsa, mutta hänen muuta omaisuuttaan ei ilman erityisiä perusteita. Erityinen peruste voi olla esimerkiksi huoltajan alentunut elatuskyky sairauden, työttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi.
Alaikäisen edunvalvoja ei saa
- sekoittaa alaikäisen varoja toisen varoihin
- lahjoittaa alaikäisen omaisuutta
- antaa tai ottaa itse lainaa alaikäisen varoista ilman meiltä saatua lupaa.
Lapseneläkettä maksetaan alle 18-vuotiaalle lapselle, joka on menettänyt huoltajansa. Tätä eläkettä voidaan käyttää hänen elinkustannuksiinsa.
Jos eläke kuluu kokonaisuudessaan alaikäisen elinkustannuksiin, eläketulot on mahdollista ohjata suoraan vanhemman tilille. Muussa tapauksessa ne pitää tallettaa alaikäisen nimiin.
Lapseneläkkeen saaminen ei poista vanhemman elatusvastuuta.
Säästöön jäävä omaisuus on sijoitettava turvallisesti. Esimerkiksi alaikäisen saama vakuutuskorvaus on aina sijoitettava hänen nimissään olevalle pankkitilille tai muuhun hänen nimissään olevaan sijoituskohteeseen. Alaikäisen varoilla hankittavan omaisuuden, kuten mopon, täytyy olla alaikäisen nimissä. Lue lisää alaikäisen omaisuuden käytöstä.
Edunvalvoja on velvollinen säilyttämään alaikäisen omaisuuden hoitoon liittyvät tiliotteet, tositteet ja muut asiakirjat. Asiakirjojen avulla hän voi aikanaan näyttää täysi-ikäistyneelle, miten hän on hoitanut tämän omaisuutta alaikäisyyden aikana. Myös me voimme pyytää edunvalvojaa esittämään kyseiset asiakirjat.
Tarvitsetko apua?
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin ja keskeisiin käsitteisiin alaikäisen edunvalvonnasta.
Puhelinpalvelu: 0295 536 256.
Palveluajat: ma–pe 9–15.
Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.