Oletko lähettämässä meille tililomakkeen?  Nyt voit toimittaa lomakkeen liitteineen helposti ja turvallisesti verkkolomakkeella:  omaisuusluettelo |  vuositili | päätöstili 

Päätöstili edunvalvonnan päättyessä  

Tämä sivu on tarkoitettu täysi-ikäisen päämiehen edunvalvojalle. Lue eri sivultamme, miten teet päätöstilin alaikäisen edunvalvojana tai edunvalvontavaltuutettuna.   

Edunvalvojana laadit päätöstilin, kun edunvalvonta päättyy. Päätöstili vastaa sisällöltään vuositiliä ja koskee sitä ajankohtaa, jolta vuositiliä ei ole vielä tehty. Toimita päätöstili meille kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.  

Lue lisää eri tilanteista, jolloin edunvalvonta päättyy. 

Keskeiset käsitteet

Toimi näin

1. Laadi päätöstili samalla tavalla kuin vuositili

Päätöstilin tilikausi on 1.1. ja edunvalvonnan päättymispäivän välinen aika. Tee päätöstili siltä ajalta, jolta et ole vielä tehnyt vuositiliä. Voit myös yhdistää edeltävän vuositilin päätöstiliin, jos edunvalvonta on päättynyt viimeistään 31.3.  

 1. Lataa tyhjä lomake ensin laitteellesi ja tallenna se. 

 2. Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa. Voit ladata ohjelman maksutta Adoben verkkosivuilta. Kun olet täyttänyt lomakkeen, tallenna se laitteellesi. 

 3. Jos jatkat lomakkeen täyttämistä myöhemmin, avaa se taas Adobe Readerissa. Kun tallennat lomakkeen, voit valita, että uusi versio korvaa edellisen version. Jos et halua korvata edellistä versiota, sinun pitää tallentaa lomake uudella nimellä. 

Päätöstililomakkeen täyttöohje (täysi-ikäinen päämies) 

Päätöstililomake (täysi-ikäinen päämies)

Muista: 

 • Liitä päätöstiliin vain kopioita tarvittavista tositteista, ei alkuperäisiä versioita. 
 • Ilmoita päätöstilissä sen henkilön yhteystiedot, jolle voimme lähettää kopion päätöstilistä (esimerkiksi päämiehesi uusi edunvalvoja tai päämies itse). 
 • Jos edunvalvonta päättyy päämiehesi kuolemaan, ilmoita päätöstilissä yhden kuolinpesän osakkaan yhteystiedot. Jos olet itse kuolinpesän osakas, ilmoita jonkun muun osakkaan yhteystiedot. Sinun ei tarvitse toimittaa meille perukirjaa päätöstilin liitteenä. 

2. Toimita päätöstili ja sen liitteet meille kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Kun olet täyttänyt yllä olevan lomakkeen, lähetä se ja sen liitteet verkkolomakkeen kautta. Huomaa, että tässä palvelussa voit vain lähettää asiakirjoja, joten tee ne valmiiksi etukäteen. 

Verkkolomakkeen käyttöön tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Lähetä asiakirjat verkkolomakkeella

Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?

Toimita päätöstili ja sen liitteet kopioina päämiehesi kotipaikkaa lähimpään palvelupaikkaamme. Huomioithan, että emme ota enää vastaan kansioita.

Toimitko jo päätöstilin, mutta unohdit siitä jotain?

Voit täydentää sitä itse verkkolomakkeella.

Lähetä täydennys


3. Luovuta hoidossasi ollut päämiehen omaisuus. 

Jos päämiehesi saa uuden edunvalvojan, luovuta omaisuus hänelle. Jos edunvalvonta loppuu kokonaan, luovuta omaisuus päämiehellesi. Jos edunvalvonta päättyy päämiehesi kuolemaan, luovuta omaisuus kuolinpesälle.  

Muista, että omaisuuden vastaanottajalla on oikeus nähdä kaikki vuositileihin ja päätöstiliin liittyvät tositteet ja asiakirjat. Säilytä kuitenkin alkuperäiset tositteet ja asiakirjat itselläsi. 


4. Tarkastamme päätöstilin. 

Voimme antaa huomautuksen myös aiemmista vuositileistä päätöstilin tarkastamisen yhteydessä. Lähetämme tiedon tarkastetusta päätöstilistä tilanteesta riippuen myös yhdelle kuolinpesän osakkaalle, päämiehesi uudelle edunvalvojalle tai päämiehelle itselleen. 


5. Säilytä edunvalvonnan aikana kertyneet asiakirjat vielä kolme vuotta tehtävän päättymisen jälkeen. 

Sinulla on velvollisuus säilyttää kaikki edunvalvonnan aikana kertyneet asiakirjat. Kolmen vuoden jälkeenkään et saa hävittää asiakirjoja, vaan sinun täytyy luovuttaa ne joko yhdelle kuolinpesän osakkaalle, päämiehesi uudelle edunvalvojalle tai päämiehelle itselleen. 


Huomaa myös

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin edunvalvonnan taloudellisista asioista. 

Tarvitsetko apua?

Puhelinpalvelu:  suomeksi 0295 536 256 ja ruotsiksi 0295 536 305.

Palveluajat: ma–pe 9–15.

Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.

Edunvalvojan palkkio ja kulukorvaukset 

Hinta 

Tarkastusmaksu määräytyy tilikauden lopussa olevien varojen mukaan, jos päämiehesi nettotulot ylittävät vuodessa 8147 €. Tarkastusmaksu puolitetaan, jos tilikauden pituus on alle puoli vuotta. 

Emme peri tarkastusmaksua, jos päämiehesi nettotulot ovat vuodessa alle 8147 €. 

Jos edunvalvonta on päättynyt päämiehesi kuolemaan, lähetämme tarkastusmaksun yhdelle kuolinpesän osakkaalle. Jos kuolinpesän varat on jo jaettu, kuolinpesä vastaa yhdessä tarkastusmaksun maksamisesta.  

Bruttovarat 

 • 0–34 000 €, tarkastusmaksu 52 € 
 • 34 001–67 000 €, tarkastusmaksu 97 € 
 • 67 001–135 000 €, tarkastusmaksu 146 € 
 • 135 001–336 000 €, tarkastusmaksu 240 € 
 • 336 001–840 000 €, tarkastusmaksu 354 € 
 • yli 840 001 €, tarkastusmaksu 454 € 

Käsittelyaika 

Käsittelyaika on noin 2 kuukautta. 

Käsittelemme vuosi- ja päätöstilit saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaika pitenee, jos liitteenä ei ole kaikkia tarvittavia selvityksiä. 

 

 

Suomen väkiluku 5 631 050