Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistamiseen liittyy Euroopan komission kesällä 2021 julkaisema lainsäädäntöehdotus eurooppalaisesta identiteettilompakosta, joka mahdollistaisi erilaisten vahvistettujen tietojen hyödyntämisen digitaalisesti myös rajat ylittävässä asioinnissa. Käytännössä muutos toteutettaisiin laajentamalla eIDAS-asetusta, joka mahdollistaa nykyisin rajat ylittävän sähköisen asioinnin sekä luottamuspalvelut.

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat yhteentoimivia tulevan eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kanssa ja toimivat sen pohjana Suomen toteutuksessa.

Suomi on mukana sekä ratkaisun teknisessä määrittelyssä että säädösvalmistelussa.

Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kokonaisuuden valmistelusta vastaa valtiovarainministeriö ja se on asettanut valmistelua varten eurooppalaisen digitaalisen identiteetin valmistelun kansallisen koordinaatioryhmän. Katso koordinaatioryhmän asettamispäätös ja tietoa sen toiminnasta.

Teknisessä määrittelystä vastaavassa Toolbox-ryhmässä on edustajat Digi- ja väestötietovirastosta sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Lisäksi Suomella on kattavasti edustajia mukana lompakon käyttötapauksia valmistelevissa käyttötapausryhmissä.

Digi- ja väestötietovirasto koordinoi uudistuksen tekniseen määrittelyyn (Toolbox) liittyvää kansallista yhteistyötä. Tavoitteena on, että Suomessa toimijat ovat tietoisia työn etenemisestä EU-tasolla ja, että Suomen näkemys välittyy ja tulee huomioiduksi. DVV järjestää kahden viikon välein avoimia webinaareja eurooppalaisen identiteettilompakon tekniseen määrittelytyöhön liittyen.

Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksesta.

Infotilaisuudet ja webinaarit

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuuksia järjestetään kerran kuussa. Lisäksi järjestämme erillisiä infoja rajatummista aiheista uudistukseen liittyen. eIDAS Toolbox -webinaari järjestetään kolmen viikon välein.

  • 7.12.2022 klo 9–10: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu
  • 15.12.2022 klo 9–10: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus, ilmoittaudu

Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat kutsut tilaisuuksiin

Uutiset