Hyppää sisältöön

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä

Julkaisuajankohta 15.9.2022 13.46
Tiedote

Tänään eduskunnalle on annettu hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot voivat jo testata sovellusta, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon hyvissä ajoin. Testaajien havaintojen perusteella sovellusta hiotaan jatkuvasti paremmaksi.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus tarkastetaan mobiilisovelluksesta qr-koodin avulla toisella puhelimella, jossa on tarkastussovellus
Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalista henkilöllisyystodistusta, jota käytetään mobiilisovelluksella. Sovellus on parhaillaan testikäytössä.

 

Testikäytössä on nyt kaksi mobiilisovellusta: digitaalisen henkilöllisyyden sovellus ja sen tarkastussovellus. Molemmat on kehitetty asiakaslähtöisesti ja tulevia käyttäjiä kuunnellen. Digi- ja väestötietoviraston palvelumuotoilijat ovat testauttaneet sovelluksia ja niiden eri osia laajalla joukolla erilaisia käyttäjiä, joiden tarpeet ja kyvyt vaihtelevat.

– Testikäyttäjinä on sekä organisaatioiden edustajia että kansalaisia ja heitä edustavia järjestöjä. Palautetta on saatu paljon, ja se on auttanut meitä löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut, jotta sovellukset palvelevat useimpia, kertoo johtaja Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta.

Mukana testaamassa on ollut pieniä ja suuria yrityksiä sekä julkisen sektorin toimijoita.

– Saamamme palaute on ollut positiivista, ja kehitysehdotukset ovat olleet rakentavia. Testauksissa on tehty tulevan käytön kannalta merkittäviä havaintoja, esimerkiksi se, että suurimmat toimijat tarvitsevat kassajärjestelmään integroitavan tarkastusratkaisun. Julkaisemmekin integroitavan ratkaisun vielä tämän vuoden aikana testikäyttöön, Partala jatkaa.

Kansalaisjärjestöt mukana kehittämisessä alusta alkaen

Myös kansalaisjärjestöt ovat jo testanneet sovellusten käyttöä. Muun muassa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksen koordinoima ikääntyneiden Digiraati on osallistunut digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittämiseen alusta alkaen.

– On hienoa huomata, miten paljon ratkaisu on matkan varrella kehittynyt. Ikääntyneiden tarpeita on kuultu ja parannuksia on tehty havaintojemme perusteella, toteaa VALLIn Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii myös verkkoasioinnissa, mistä hyötyvät etenkin he, joilla ei ole käytössään pankkitunnuksia tai muuta sähköisen asioinnin tunnistautumiskeinoa.

Kehittäminen on avointa – lisää testattavia ominaisuuksia julkaistaan jatkuvasti

Tavoitteena on tuottaa mobiilisovellus, joka on käyttäjälle yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Sovellus tarvitsee toimiakseen kuitenkin monia erilaisia taustajärjestelmiä ja toimintoja, jotka eivät käyttäjälle näy. Taustajärjestelmä on integroitu väestötietojärjestelmään sekä poliisin henkilökortti- ja passirekisteriin ja se käyttää Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluita tiedon varmentamiseen.

– Kehitämme digitaalista henkilöllisyystodistusta yhteistyössä poliisin kanssa. Rakennamme tätä uutta palvelua avoimesti, ja julkaisemme uusia toiminnallisuuksia testattavaksi jatkuvasti, Partala kertoo.

Henkilöllisyyttä tai ikää tarkastavien yritysten ja muiden organisaatioiden on hyvä aloittaa käyttöönoton valmistelu mahdollisimman pian. Digi- ja väestötietovirasto auttaa ja tukee käyttöönoton valmistelussa ja toteutuksessa.

Henkilöllisyystodistus on digitaalisen lompakon ensimmäinen kortti

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto edellyttää muutoksia lainsäädäntöön. Hallituksen esitys lainsäädännöksi on tänään annettu eduskunnalle. Lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2023. Samaan aikaan eurooppalaisen identiteettilompakon valmistelu etenee Euroopan komissiossa.

– Digitaalinen henkilöllisyystodistus on askel kohti eurooppalaista digitaalista lompakkoa, jonka valmisteluun voimme vaikuttaa edelläkävijänä. Kehittämäämme sovellusta voidaan laajentaa kattamaan erilaisia lupia ja muita henkilötietoja, ja näin tietojen turvallinen käyttö sujuvoituu, summaa Partala.

Katso videolta, miten digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii. Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme.

Mikä on digitaalinen henkilöllisyystodistus?

  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii mobiilisovelluksella. Sovelluksen voi ladata puhelimeen maksutta sovelluskaupasta. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.
  • Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen voivat ottaa käyttöön henkilöt, joilla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti.
  • Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen myöntää poliisi, ja se on passiin ja henkilökorttiin rinnastettava tunnistusasiakirja, mutta se ei toimi matkustusasiakirjana.
  • Uudistus parantaa omien tietojen hallintaa. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttäjä luovuttaa itsestään vain kyseisessä asiointitilanteessa tarvittavat tiedot, esimerkiksi tiedon täysi-ikäisyydestä ja valokuvan.
  • Digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää asioinnissa kasvokkain ja verkossa.
  • Ratkaisu on sekä yksityisen että julkisen sektorin käytettävissä. Suomi.fi-tunnistuksen kautta se tarjotaan samoilla rajapinnoilla kuin muutkin tunnistusratkaisut nykyisin.
  • Nykyiset henkilöllisyystodistukset ja tunnistautumisvälineet säilyvät käytössä. Henkilöille, jotka eivät käytä mobiilisovellusta, kehitetään erillinen tunnuslukulaite sähköiseen tunnistautumiseen. Tunnuslukulaitteen myöntää Digi- ja väestötietovirasto.

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalista henkilöllisyystodistusta yhdessä poliisin kanssa osana valtiovarainministeriön hanketta. Käyttöönotto edellyttää lakimuutoksia, joita valtiovarainministeriö valmistelee.

Lisätiedot

Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistamisesta verkkosivuiltamme

Yhteystiedot: [email protected]

Lisätiedot: Riitta Partala, johtaja, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]


Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet digihenkilöllisyys digitaalinen henkilöllisyys