Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus

Digi- ja väestötietovirasto kehittää ratkaisua digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksessa yhdessä poliisin kanssa, osana valtiovarainministeriön hanketta. Kehitystyön tuloksena valmistuu uusi, turvallinen mobiilisovellus henkilöllisyyden osoittamiseen käynti- ja verkkoasioinnissa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa. Lisäksi henkilöille, jotka eivät käytä mobiililaitetta, tuotetaan tunnuslukulaite mahdollistamaan asiointi julkishallinnon sähköisissä palveluissa.

Tavoitteena on kehittää kansalaisille digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisu, joka helpottaa arkea ja kestää aikaa. Se mukautuu muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin ja soveltuu uusille digitaalisille alustoille sitä mukaa kun ne kehittyvät. Ratkaisu huomioi erilaiset käyttäjät ja edistää siten yhdenvertaisuutta. Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke on käynnissä 2020-2023.

Katso videolta, miten digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii. Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme.

Ilmoittaudu mukaan kehittämiseen ja testaamiseen

Kannustamme kaikkia organisaatioita ja yrityksiä, joiden käynti- tai verkkopalveluissa henkilöllisyyden osoittaminen on tarpeen, valmistautumaan sovelluksen käyttöönottoon hyvissä ajoin. Tavoitteena on, että sovellus vastaa mahdollisimman hyvin eri asiointipalveluiden ja niiden asiakkaiden tarpeita. Organisaatiot ja yritykset voivat osallistua ratkaisun kehittämiseen ja pilotointiin.

Tukimateriaali pilotointiin ja testaukseen >> 

Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Lainsäädännön tilanne

15.9.2022 jätettiin eduskunnalle hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Tutustu esitykseen.

Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistamiseen liittyy Euroopan komission kesällä 2021 julkaisema lainsäädäntöehdotus eurooppalaisesta identiteettilompakosta, joka mahdollistaisi erilaisten vahvistettujen tietojen hyödyntämisen digitaalisesti; myös rajat ylittävässä asioinnissa. Käytännössä muutos toteutettaisiin laajentamalla eIDAS-asetusta, joka mahdollistaa nykyisin rajat ylittävän sähköisen asioinnin sekä luottamuspalvelut.

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat yhteentoimivia tulevan eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kanssa ja toimivat sen pohjana Suomen toteutuksessa.

Suomi on mukana sekä ratkaisun teknisessä määrittelyssä että säädösvalmistelussa. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kokonaisuuden valmistelusta vastaa valtiovarainministeriö ja se on asettanut valmistelua varten eurooppalaisen digitaalisen identiteetin valmistelun kansallisen koordinaatioryhmän. Katso koordinaatioryhmän asettamispäätös ja tietoa sen toiminnasta.

Teknisessä määrittelystä vastaavassa Toolbox-ryhmässä on edustajat Digi- ja väestötietovirastosta sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Lisäksi Suomella on kattavasti edustajia mukana lompakon käyttötapauksia valmistelevissa käyttötapausryhmissä.

Digi- ja väestötietovirasto koordinoi uudistuksen tekniseen määrittelyyn (Toolbox) liittyvää kansallista yhteistyötä ja tavoitteena on, että Suomessa toimijat ovat tietoisia työn etenemisestä EU-tasolla ja, että Suomen näkemys välittyy ja tulee huomioiduksi. DVV järjestää kahden viikon välein avoimia webinaareja eurooppalaisen identiteettilompakon tekniseen määrittelytyöhön liittyen.

Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat jatkossa kutsut tilaisuuksiin sekä ajantasaista tietoa työn etenemisestä.

Usein kysytyt kysymykset

Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Yksityiskohtaisempia kysymyksiä ja vastauksia on myös hankkeen avoimessa työtilassa. Lisää kysymyksiä ja vastauksia aiheesta myös valtiovarainministeriön sivuilla.

Infotilaisuudet ja webinaarit

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuuksia järjestetään kerran kuussa Teamsilla. Lisäksi järjestämme erillisiä infoja rajatummista aiheista uudistukseen liittyen. eIDAS Toolbox-webinaari järjestetään kolmen viikon välein. Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat jatkossa kutsut tilaisuuksiin.

  • 28.9.2022 klo 9-10: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus, ilmoittaudu
  • 3.10.2022 klo 14-15: Digitaalisen henkilöllisyyden infotilaisuus: Ulkomaalaisen asiointiväline, ilmoittaudu
  • 5.10.2022 klo 9-10: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu
  • 25.10.2022 klo 13-14: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus, ilmoittaudu
  • 26.10.2022 klo 9-10: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin