Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus

Euroopan parlamentissa on valmisteilla eIDAS-asetus, joka mahdollistaa eurooppalaisten identiteettilompakoiden toteuttamisen. Lompakolla olisi mahdollista osoittaa turvallisesti ja luotettavasti henkilö- ja muita tietoja koko EU-alueella. 

Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä on pitää suomalaiset toimijat tietoisina EU:n identiteettilompakosta ja viedä Suomen näkemystä osaksi EU:n valmistelua.

Osallistu kehittämiseen

Tule mukaan kehittämään eurooppalaista digitaalista identiteettilompakkoa. Kaikille avoimesta työtilasta löydät organisaatioille suunnattua tietoa identiteettilompakon valmistelutyöstä ja siitä, miten pääset osallistumaan.

Avoin työtila

Lue lisää eurooppalaisesta digitaalisesta identiteettilompakosta

Kansallinen digitaalisen henkilöllisyyden uudistus

Digi- ja väestötietovirasto kehitti vuosina 2020-2023 osana valtiovarainministeriön hanketta digitaalisen henkilöllisyyden palveluja kansalliseen käyttöön. Palvelujen julkaisu ja käyttöönotto olisi vaatinut muutoksia lainsäädäntöön. Syksyllä 2022 jätettiin eduskunnalle hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Eduskunta ei ehtinyt käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua keväällä 2023. Tästä johtuen uudistus keskeytyi. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. 

Digitaalisen henkilöllisyyden palvelut, joita Digi- ja väestötietovirasto kehitti:

  • Suomi.fi-lompakko eli digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus, jolla käytetään digitaalista henkilöllisyystodistusta ja ulkomaalaisen digitaalista asiointivälinettä.
  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus: passin ja henkilökortin rinnalle henkilöllisyystodistus asiointiin sähköisesti ja paikan päällä.
  • Ulkomaalaisen tunnistusväline: henkilöllisyyden osoittamisen ratkaisu ulkomaalaisille sähköiseen asiointiin.
  • Tunnuslukulaite: tunnistautumisväline julkisiin palveluihin niille, jotka eivät käytä mobiililaitetta.

Infotilaisuudet ja webinaarit organisaatioille

  • 5.4.2024 klo 10–11: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu

  • 26.4.2024 klo 10–11: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu

Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat kutsut tilaisuuksiin

Organisaatioiden edustajat saavat lisätietoa myös osoitteesta [email protected]

Uutiset