Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus
Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden palveluja yhdessä poliisin kanssa, osana valtiovarainministeriön hanketta. Kehitystyön tuloksena valmistuu uusi, turvallinen mobiilisovellus (Suomi.fi-lompakko) henkilöllisyyden osoittamiseen käynti- ja verkkoasioinnissa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa. Lisäksi henkilöille, jotka eivät käytä mobiililaitetta, tuotetaan tunnuslukulaite mahdollistamaan asiointi julkishallinnon sähköisissä palveluissa. Uudistuksessa kehitettävät palvelut tulevat osaksi Suomi.fi-palvelukokonaisuutta.
Tavoitteena on kehittää kansalaisille digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisu, joka helpottaa arkea ja kestää aikaa. Se mukautuu muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin ja soveltuu uusille digitaalisille alustoille sitä mukaa kun ne kehittyvät. Ratkaisu huomioi erilaiset käyttäjät ja edistää siten yhdenvertaisuutta. Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke on käynnissä 2020-2023.
Uudistuksessa kehitettävät palvelut:
- Suomi.fi-lompakko eli digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus, jolla käytetään digitaalista henkilöllisyystodistusta ja ulkomaalaisen digitaalista asiointivälinettä.
- Digitaalinen henkilöllisyystodistus: passin ja henkilökortin rinnalle henkilöllisyystodistus asiointiin sähköisesti ja paikan päällä.
- Ulkomaalaisen asiointiväline: henkilöllisyyden osoittamisen ratkaisu ulkomaalaisille sähköiseen asiointiin.
- Tunnuslukulaite: tunnistautumisväline julkisiin palveluihin niille, jotka eivät käytä mobiililaitetta
Katso videolta, miten digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii. Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme.
Kehittäminen on avointa – osallistu testaamiseen
Kannustamme kaikkia organisaatioita ja yrityksiä, joiden käynti- tai verkkopalveluissa henkilöllisyyden osoittaminen on tarpeen, valmistautumaan sovelluksen käyttöönottoon hyvissä ajoin. Tavoitteena on, että sovellus vastaa mahdollisimman hyvin eri asiointipalveluiden ja niiden asiakkaiden tarpeita. Organisaatiot ja yritykset voivat osallistua ratkaisun kehittämiseen ja pilotointiin.
Tekninen dokumentaatio ja tukimateriaali testaukseen >>
Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]
Lainsäädännön tilanne
15.9.2022 jätettiin eduskunnalle hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Tutustu esitykseen.Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat yhteentoimivia tulevan eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kanssa ja toimivat sen pohjana Suomen toteutuksessa.
Lue lisää eurooppalaisesta digitaalisesta identiteettilompakosta
Infotilaisuudet ja webinaarit
Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuuksia järjestetään kerran kuussa. Lisäksi järjestämme erillisiä infoja rajatummista aiheista uudistukseen liittyen. eIDAS Toolbox -webinaari järjestetään kolmen viikon välein.
- 15.2.2023 klo 9–10: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus, ilmoittaudu
- 16.2.2023 klo 13–14: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus kansalaisjärjestöille, ilmoittaudu
- 17.2.2023 klo 13–14: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu
- 1.3.2023 klo 9–10: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu
Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat kutsut tilaisuuksiin
Usein kysytyt kysymykset
Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Yksityiskohtaisempia kysymyksiä ja vastauksia on myös hankkeen avoimessa työtilassa. Lisää kysymyksiä ja vastauksia aiheesta myös valtiovarainministeriön sivuilla.
Digitaalista henkilöllisyystodistusta käytetään mobiilisovelluksen avulla. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen voivat ottaa käyttöön henkilöt, joilla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti. Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen myöntää poliisi ja se on passiin ja henkilökorttiin rinnastettava tunnistusasiakirja.
Digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää sekä sähköisessä että käyntiasioinnissa. Jatkossa on siis mahdollista osoittaa henkilöllisyys esimerkiksi postipakettia noudettaessa mobiilisovelluksen avulla. Käyttäjä saa henkilötiedot viranomaisen vahvistamana omaan käyttöönsä ja voi itse päättää, missä ja milloin niitä käyttää.
Ratkaisu on sekä yksityisen, että julkisen sektorin käytettävissä. Se tarjotaan myös Suomi.fi-tunnistuksen kautta vastaavilla rajapinnoilla kuin muut tunnistusratkaisut nykyisin.
Ulkomaalaisen asiointivälineen voivat saada käyttöönsä henkilöt, joilla on asiointitarve Suomessa. Välineen myöntää Digi- ja väestötietovirasto. Käytännössä hyödyntäjiä voivat olla esimerkiksi Suomeen muuttoa työn tai opiskelun takia suunnittelevat tai ulkomaalaiset, joilla on yritystoimintaa Suomessa. Henkilö rekisteröidään väestötietojärjestelmään ja tämä voidaan tehdä etänä, itsepalveluna. Henkilö saa henkilötunnuksen, joka säilyy muuttumattomana, vaikka hän myöhemmin muuttaisi Suomeen. Ulkomaalaisen asiointiväline on käytettävissä vain sähköisessä asioinnissa. Sen toimintaperiaate on sama kuin digitaalisessa henkilöllisyystodistuksessa: käyttäjä on keskiössä ja päättää, mitä tietoja käyttää ja kenelle niitä jakaa.
Myös ulkomaalaisille tarjottava ratkaisu on sekä yksityisen, että julkisen sektorin käytettävissä. Se tarjotaan Suomi.fi-tunnistuksen kautta yhtenä tunnistusratkaisuna muiden rinnalla ja hyödyntävä organisaatio päättää, hyväksyykö palvelussaan sen käyttämisen.
Jos henkilö ei halua tai voi käyttää mobiilisovellusta, hän voi ottaa käyttöön julkisen hallinnon sähköisiin palveluihin tunnistautumiseen tarkoitetun tunnuslukulaitteen, jonka myöntää Digi- ja väestötietovirasto. Käytännössä väline voi olla esimerkiksi vastaava tunnuslukulaite, jollaisia pankit tarjoavat asiakkailleen. Ratkaisu tarjotaan hyödyntäville palveluille Suomi.fi-tunnistuksen avulla.
Katso video digitaalisen henkilöllisyyden käyttämisestä paikan päällä asioidessa:
Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme.
Katso yksinkertaiset animaatiot digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttötilanteista:
- Digitaalinen henkilöllisyystodistus käyntiasioinnissa esim. pakettia hakiessa, katso animaatio.
- Animaation sisältö tekstimuodossa:
- Henkilö tulee hakemaan lähetystä.
- Asiakaspalvelija kysyy henkilöllisyystodistusta ennen lähetyksen luovuttamista.
- Asiakas näyttää henkilöllisyystodistusta puhelinsovelluksella. Sovellus muodostaa QR-koodin.
- Asiakaspalvelija lukee lukijasovelluksella QR-koodin.
- Asiakas näkee, mitä tietoja hänestä tarvitaan ja hyväksyy tietojen luovuttamisen.
- Asiakaspalvelija tarkistaa asiakkaan henkilöllisyyden vertaamalla lukijasovelluksessa nyt näkyvää kasvokuvaa paikan päällä olevaan henkilöön.
- Henkilö on tunnistettu ja lähetys voidaan luovuttaa.
- Digitaalinen henkilöllisyystodistus sähköisessä asioinnissa esim. vakuutusyhtiön kanssa asioidessa, katso animaatio.
- Animaation sisältö tekstimuodossa:
- Tapahtuu vahinko ja esine hajoaa.
- Henkilö ottaa tietokoneen esiin ja aloittaa asioinnin vakuutusyhtiön kanssa.
- Vakuutusyhtiön verkkopalvelu pyytää tunnistautumaan ja ruudulla näkyy QR-koodi.
- Henkilö lukee tietokoneen ruudulta QR-koodin puhelimensa digitaalisen henkilöllisyyden sovelluksella.
- Puhelinsovellus kertoo, mitä tietoja henkilöstä tarvitaan tunnistautumiseen. Hän hyväksyy tietojen luovuttamisen.
- Henkilö on tunnistettu ja hän voi tehdä vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiön sähköisessä palvelussa.
Uutiset
- 15.12.2022 — Eurooppalaisten lompakkosovellusten pilotoinnin rahoitus etenee
- 28.11.2022 — Digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisujen testikäyttö on alkanut organisaatioissa
- 28.11.2022 — Suomi.fi-lompakko pääsi valkohattuhakkerien testiin – hakkeriyhteistyö täydentää tavallista tietoturvatestausta
- 24.11.2022 — Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen lukijasovelluksen voi upottaa omaan järjestelmään – rajapintakuvaus on julkaistu
- 24.11.2022 — Ilmoittaudu digitaalisen henkilöllisyyden käyttäjäyhteisöön – pääset kokeilemaan ja arvioimaan uusia palveluja
- 4.11.2022 — Opiskelijat visioivat digitaalisen henkilöllisyyden tulevaisuutta hackathonissa – parhaat ideat palkittiin
- 1.11.2022 — Valkohattuhakkerit etsivät tietoturva-aukkoja Suomi.fi-palveluista - myös digitaalinen henkilöllisyystodistus pääsee testiin
- 26.10.2022 — Suomi.fi-lompakon ja tunnuslukulaitteen pilottitestaus on alkanut Suomi.fi-tunnistuksen testiympäristössä
- 24.10.2022 — Tule kehittämään digitaalista henkilöllisyystodistusta ja Suomi.fi-lompakkoa!
- 13.10.2022 — Vastaa kyselyyn: Sähköisen allekirjoittamisen tarpeet organisaatioissa
- 15.9.2022 — Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä
- 8.9.2022 — Korkeakouluopiskelija, ilmoittaudu hackathonin visioimaan digitaalisen henkilöllisyyden palvelujen tulevaisuutta
- 18.8.2022 — Miten yrittäjä voi valmistautua digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon?
- 18.8.2022 — Suomi hakee EU-komissiolta rahoitusta eurooppalaisten lompakkosovellusten pilotointiin yhdessä muiden maiden kanssa
- 27.6.2022 — Digitaalisen henkilöllisyyden infotilaisuus 21.9. – ilmoittaudu mukaan
- 7.6.2022 — Onko organisaationne valmis digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon?
- 4.4.2022 — Digitaalisen henkilöllisyyden etätunnistusratkaisulle etsitään toteuttajaa
- 1.4.2022 — Digitaalisen henkilöllisyyden uudet ratkaisut parantavat mahdollisuuksia hyödyntää Suomi.fi-palveluita
- 10.3.2022 — Digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisujen kehittämiseen voi nyt osallistua monin tavoin
Blogit
-
Timo Salovaara 20.12.2022 — Maahanmuuton sujuvoittaminen edellyttää myös muutoksia lainsäädäntöön
-
Pekka Rehn 9.5.2022 — Miten digitaalinen henkilöllisyys edistää yhdenvertaisuutta ja luo pohjaa kilpailukyvylle?