Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden palveluja yhdessä poliisin kanssa, osana valtiovarainministeriön hanketta. Kehitystyön tuloksena valmistuu uusi, turvallinen mobiilisovellus (Suomi.fi-lompakko) henkilöllisyyden osoittamiseen käynti- ja verkkoasioinnissa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa. Lisäksi henkilöille, jotka eivät käytä mobiililaitetta, tuotetaan tunnuslukulaite mahdollistamaan asiointi julkishallinnon sähköisissä palveluissa. Uudistuksessa kehitettävät palvelut tulevat osaksi Suomi.fi-palvelukokonaisuutta.

Tavoitteena on kehittää kansalaisille digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisu, joka helpottaa arkea ja kestää aikaa. Se mukautuu muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin ja soveltuu uusille digitaalisille alustoille sitä mukaa kun ne kehittyvät. Ratkaisu huomioi erilaiset käyttäjät ja edistää siten yhdenvertaisuutta. Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke on käynnissä 2020-2023.

Uudistuksessa kehitettävät palvelut:

  • Suomi.fi-lompakko eli digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus, jolla käytetään digitaalista henkilöllisyystodistusta ja ulkomaalaisen digitaalista asiointivälinettä.
  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus: passin ja henkilökortin rinnalle henkilöllisyystodistus asiointiin sähköisesti ja paikan päällä.
  • Ulkomaalaisen asiointiväline: henkilöllisyyden osoittamisen ratkaisu ulkomaalaisille sähköiseen asiointiin.
  • Tunnuslukulaite: tunnistautumisväline julkisiin palveluihin niille, jotka eivät käytä mobiililaitetta

Katso videolta, miten digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii. Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme.

Kehittäminen on avointa  osallistu testaamiseen

Kannustamme kaikkia organisaatioita ja yrityksiä, joiden käynti- tai verkkopalveluissa henkilöllisyyden osoittaminen on tarpeen, valmistautumaan sovelluksen käyttöönottoon hyvissä ajoin. Tavoitteena on, että sovellus vastaa mahdollisimman hyvin eri asiointipalveluiden ja niiden asiakkaiden tarpeita. Organisaatiot ja yritykset voivat osallistua ratkaisun kehittämiseen ja pilotointiin.

Tekninen dokumentaatio ja tukimateriaali testaukseen >> 

Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Lainsäädännön tilanne

15.9.2022 jätettiin eduskunnalle hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Tutustu esitykseen.

Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat yhteentoimivia tulevan eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kanssa ja toimivat sen pohjana Suomen toteutuksessa. 

Lue lisää eurooppalaisesta digitaalisesta identiteettilompakosta

Infotilaisuudet ja webinaarit

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuuksia järjestetään kerran kuussa. Lisäksi järjestämme erillisiä infoja rajatummista aiheista uudistukseen liittyen. eIDAS Toolbox -webinaari järjestetään kolmen viikon välein.

  • 15.2.2023 klo 9–10: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus, ilmoittaudu
  • 16.2.2023 klo 13–14: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen infotilaisuus kansalaisjärjestöille, ilmoittaudu
  • 17.2.2023 klo 13–14: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu
  • 1.3.2023 klo 9–10: eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu

Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat kutsut tilaisuuksiin

Usein kysytyt kysymykset

Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Yksityiskohtaisempia kysymyksiä ja vastauksia on myös hankkeen avoimessa työtilassa. Lisää kysymyksiä ja vastauksia aiheesta myös valtiovarainministeriön sivuilla.

Uutiset