Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Tämä sivu päivittyy pian. Lue lisää tiedotteestamme

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden palveluja yhdessä poliisin kanssa, osana valtiovarainministeriön hanketta. Kehitystyön tuloksena valmistuu uusi, turvallinen mobiilisovellus (Suomi.fi-lompakko) henkilöllisyyden osoittamiseen käynti- ja verkkoasioinnissa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa. Lisäksi henkilöille, jotka eivät käytä mobiililaitetta, tuotetaan tunnuslukulaite mahdollistamaan asiointi julkishallinnon sähköisissä palveluissa. Uudistuksessa kehitettävät palvelut tulevat osaksi Suomi.fi-palvelukokonaisuutta.

Tavoitteena on kehittää kansalaisille digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisu, joka helpottaa arkea ja kestää aikaa. Se mukautuu muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin ja soveltuu uusille digitaalisille alustoille sitä mukaa kun ne kehittyvät. Ratkaisu huomioi erilaiset käyttäjät ja edistää siten yhdenvertaisuutta. Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke on käynnissä 2020-2023.

Uudistuksessa kehitettävät palvelut:

  • Suomi.fi-lompakko eli digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus, jolla käytetään digitaalista henkilöllisyystodistusta ja ulkomaalaisen digitaalista asiointivälinettä.
  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus: passin ja henkilökortin rinnalle henkilöllisyystodistus asiointiin sähköisesti ja paikan päällä.
  • Ulkomaalaisen tunnistusväline: henkilöllisyyden osoittamisen ratkaisu ulkomaalaisille sähköiseen asiointiin.
  • Tunnuslukulaite: tunnistautumisväline julkisiin palveluihin niille, jotka eivät käytä mobiililaitetta

Katso videolta, miten digitaalinen henkilöllisyystodistus toimii. Jos upotettu video ei avaudu, voit katsella sen videoportaalissamme.

Lainsäädännön tilanne

15.9.2022 jätettiin eduskunnalle hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Tutustu esitykseen.

Tiedote 24.2.2023: Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus keskeytyi – tarve digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuille ei kadonnut

Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko

Euroopan parlamentissa on valmisteilla eIDAS-asetus, joka mahdollistaa eurooppalaisten identiteettilompakoiden toteuttamisen. Lompakolla olisi mahdollista osoittaa turvallisesti ja luotettavasti henkilö- ja muita tietoja koko EU-alueella. 

Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä on pitää suomalaiset toimijat tietoisina EU:n identiteettilompakosta ja viedä Suomen näkemystä osaksi EU:n valmistelua.

Lue lisää eurooppalaisesta digitaalisesta identiteettilompakosta

Infotilaisuudet ja webinaarit

  • 17.3.2023 klo 10–12 Työpaja eurooppalaisen identiteettilompakon käyttömahdollisuuksista: liikenne ja logistiikka, energia ja ympäristö sekä rakennusala, ilmoittaudu

  • 22.3.2023 klo 9–10 eIDAS Toolbox -webinaari, ilmoittaudu

  • 3.4.2023 klo 12–14 Työpaja eurooppalaisen identiteettilompakon käyttömahdollisuuksista: finanssi ja kauppa, ilmoittaudu 

  • 13.4.2023 klo 12.15–14.15 Työpaja eurooppalaisen identiteettilompakon käyttömahdollisuuksista: digitaaliset peruspalvelut ja turvallisuus, ilmoittaudu 

  • 28.4.2023 klo 12.15–14.15 Työpaja eurooppalaisen identiteettilompakon käyttömahdollisuuksista: sote ja kunnat, ilmoittaudu

Jätä yhteystietosi lomakkeella ja saat kutsut tilaisuuksiin

Lisätietoa saa myös osoitteesta [email protected]

Usein kysytyt kysymykset

Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Yksityiskohtaisempia kysymyksiä ja vastauksia on myös hankkeen avoimessa työtilassa. Lisää kysymyksiä ja vastauksia aiheesta myös valtiovarainministeriön sivuilla.

Uutiset