Hyppää sisältöön

Digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisujen testikäyttö on alkanut organisaatioissa

Julkaisuajankohta 28.11.2022 15.28
Tiedote

Digitaalisen henkilöllisyyden uusien ratkaisuiden kehittäminen on edennyt Digi- ja väestötietovirastossa pitkälle ja kaikki palvelut ovat testattavissa. Ratkaisut on tarkoitus ottaa käyttöön 1.9.2023. Kansallisen ratkaisun kehittämisen rinnalla virasto osallistuu ja vaikuttaa myös eurooppalaiseen digitaalisen identiteetin kehittymiseen, jossa luodaan pohja koko EU:n alueella hyödynnettäville eurooppalaisille lompakkosovelluksille. Uudistus etenee sekä säädösvalmistelun, että teknisen määrittelyn osalta.

Testaamiseen osallistuu laaja joukko organisaatioita – pian myös kansalaisia 

Käynnissä on useita pilotteja, joissa organisaatiot testaavat, miten voivat omassa toiminnassaan hyödyntää digitaalista henkilöllisyystodistusta, ulkomaalaisen asiointivälinettä ja tunnuslukulaitetta. Viimeisimpänä valmistui mahdollisuus testata organisaation omaan järjestelmään upotettavaa digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastussovellusta. Jo useita kuukausia testattavana on ollut DVV:n tuottama lukijasovellus sekä sähköisen tunnistamisen ratkaisu. Tutustu testaamisen tukimateriaaliin.

Kansalaiset voivat ilmoittautua käyttäjäyhteisöön, jonka jäseninä he pääsevät kertomaan mielipiteesi sekä kokeilemaan ja arvioimaan uusia digitaalisen henkilöllisyyden palveluita. Tavoitteena on saada mukaan digitaalisen henkilöllisyyden kehittämiseen monipuolinen joukko sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, jotka käyttävät suomalaisia palveluita. 

Uudistuksessa kehitettävät palvelut:

  • Suomi.fi-lompakko eli digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus, jolla käytetään digitaalista henkilöllisyystodistusta ja ulkomaalaisen digitaalista asiointivälinettä.
  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus: passin ja henkilökortin rinnalle henkilöllisyystodistus asiointiin sähköisesti ja paikan päällä.
  • Ulkomaalaisen asiointiväline: henkilöllisyyden osoittamisen ratkaisu ulkomaalaisille sähköiseen asiointiin.
  • Tunnuslukulaite: tunnistautumisväline julkisiin palveluihin niille, jotka eivät käytä mobiililaitetta

Digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisujen käyttöönotto edellyttää muutoksia lakiin ja lakiesitys on nyt eduskunnan käsiteltävänä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ja palvelujen käyttöön 1.9.2023.

Eurooppalaisen digitaalisen identiteetin vaatimukset kehittyvät

EU:ssa on käynnissä työ eurooppalaisen digitaalisen identiteetin kehittämiseksi. Digi- ja väestötietoviraston asiantuntijat osallistuvat myös tähän työhön, joka luo pohjan koko EU:n alueella hyödynnettäville eurooppalaisille lompakkosovelluksille. Uudistus etenee sekä säädösvalmistelun, että teknisen määrittelyn osalta.

Loka-marraskuussa kommentoitavana oli referenssiarkkitehtuurin ensimmäinen luonnos, joka valmistuttuaan ohjaa merkittävästi teknistä toteutusta. Komissio on myös valinnut lompakkosovelluksen referenssitoteutuksen toimittajan ja lompakkopilottien rahoituksesta pitäisi tulla myös piakkoin päätös. Suomi on mukana kolmessa eri konsortiossa ja jos nämä menestyvät rahoitushaussa, päästään Suomessa pilotoimaan useampaa eri lompakon käyttötapausta vuosien 2023-25 aikana. 

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus etenee sekä Suomessa että EU:ssa. Pysyt parhaiten ajan tasalla osallistumalla Digi- ja väestötietoviraston infotilaisuuksiin.

Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksesta


Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet digihenkilöllisyys digitaalinen henkilöllisyys