Huoltotietojen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään

Kunnan sosiaalihuollosta vastaavan toimintayksikön tai käräjäoikeuden toimintayksikön tulee ilmoittaa vahvistamansa lapsen huoltoa koskevat sopimukset sähköisesti väestötietojärjestelmään.

2.11.2020 alkaen on mahdollista ilmoittaa entistä tarkempaa, kooditettua tietoa siitä, mitä lapsen huollosta on sovittu. Kooditettu tieto kertoo digitaalisesti hyödynnettävällä tavalla, mikäli lapsen huoltoon kuuluvia tehtäviä on jaettu tai huollosta erotetulle vanhemmalle tai muulle henkilölle on annettu tietojensaantioikeus.

Toimittakaa väestötietojärjestelmään vanhemmista ja lapsista yksilöivät henkilötunnisteet, huoltopäätöksen päivämäärä ja tieto huollon määräytymisestä.

Ilmaisella HuoltoWeb-suorakäyttöliittymällä ilmoitatte lapsen huoltotiedot helposti ja nopeasti suoraan väestötietojärjestelmään. HuoltoWebin käyttämistä varten tarvitsette tietojen ilmoitusluvan.

Hakekaa ilmoituslupaa omalle organisaatiolle Digi- ja väestötietoviraston verkkoasioinnissa. Samaa kautta haetaan myös oman organisaation vastuukäyttäjän oikeuksia. Kyseinen vastuukäyttäjä hakee käyttäjähallinnan kautta muille oman organisaation käyttäjille esim. lastenvalvojille käyttöoikeuksia HuoltoWebiin.

Poikkeustapauksissa voitte ilmoittaa huoltotietoja paperilla Digi- ja väestötietovirastoon, mutta uutta suorakäyttöliittymää käyttämällä huoltotiedot ovat mahdollisimman nopeasti niitä tarvitsevien eri toimijoiden käytössä. HuoltoWeb säilyy vaihtoehtona niille kunnille, jotka eivät pysty rakentamaan sähköiseen ilmoittamiseen vaadittavia integraatioita järjestelmiinsä tai haluavat säilyttää HuoltoWebillä ilmoittamisen mahdollisuuden järjestelmistään tehtävän ilmoittamisen rinnalla.

Ilmoitus väestötietojärjestelmästä avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta

Myös ilmoitukset avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista (ns. AU-arkit) voidaan toimittaa kunnan lastenvalvojalle sähköisesti. Ilmoitukset voidaan lähettää sähköisesti myös niihin kuntiin, jotka eivät vielä ilmoita huoltotietoja sähköisesti.

Toimikaa näin

HuoltoWebin ilmoituslupaa sekä organisaation vastuukäyttäjän oikeuksia haetaan verkkoasioinnissa.

Verkkoasiointi

Jos HuoltoWebin käyttö ei ole mahdollista, ensisijaisena vaihtoehtona käräjäoikeuksille ja lastenvalvojille on tiedon lähettäminen salattuna sähköpostina vanhemmuus(at)dvv.fi tai turvapostilla.

Lähettäkää sähköposti turvapostina

Poikkeustapauksissa ilmoittaminen paperilla:
Digi- ja väestötietovirasto, PL 1007, 28101 PORI.

HuoltoWebin käytön tuki on saatavilla osoitteessa: vanhemmuus(at)dvv.fi.

Ohjeita ja koulutusmateriaalia huoltotietojen koodittamiseen täältä.

Mikäli huoltotiedot ilmoitetaan salattuna sähköpostilla tai paperilla, kooditettu tieto ilmoitetaan päätökseen tai sopimukseen liitettävällä lomakkeella.

Ohjeet palveluun kirjautumiseen

Lue lisää palveluun kirjautumisesta

 

Ohjevideot

 

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen osoitteessa:  https://dreambroker.com/channel/i6t3vl0c/4chjwef8

 

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen osoitteessa: https://dreambroker.com/channel/i6t3vl0c/127bosxj

 

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen osoitteessa: https://dreambroker.com/channel/i6t3vl0c/jqsf203c

 

​​​​​​​

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen osoitteessa: https://dreambroker.com/channel/i6t3vl0c/k8xom3w0

 

 

Suomen väkiluku 5 626 922