Edesmenneen omaisen asioiden vaivaton hoito -hanke, 2024–2027
Digi- ja väestötietovirastossa käynnistyi syksyllä 2024 hanke edesmenneen omaisen asioiden hoitamisen tehostamiseksi. Tavoitteena on helpottaa omaisten asiointia raskaassa elämäntilanteessa digitalisoimalla kuolinpesän hoitoa ja perukirjan laatimista sekä lisäämällä automaatiota. Tämä koskee niin kuolinpesien osakkaita kuin kuolinpesien asioita hoitavia viranomaisia ja yrityksiä.
Pysy ajan tasalla hankkeesta – tilaa uutiskirje
Pysy ajan tasalla hankkeen etenemisestä ja tilaa sidosryhmille suunnattu uutiskirje.
Digi- ja väestötietovirasto perustaa uuden kuolinpesän osakasrekisterin
Osana Edesmenneen omaisen asioiden vaivaton hoito -ohjelmaa tuotetaan kansalaisen sähköinen asiointipalvelu, sähköinen perukirja ja kuolinpesän osakasrekisteri, josta vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Sähköisestä asiointipalvelusta ja perukirjasta vastaa Verohallinto.
- Kuolinpesän osakasrekisteri on uusi perusrekisteri, jossa hallinnoidaan kuolinpesän osakastietoja.
- Osakasrekisteri sisältää tiedot kuolinpesistä sekä niiden osakkaista. Tiedot kootaan väestötietojärjestelmästä.
- Osakasrekisterin tietoja hyödynnetään kuolinpesän asioinnin sujuvoittamisessa, kun rekisterin tiedot liikkuvat viranomaisten välillä automaattisesti ja sähköisesti.
- Kuolinpesä voi myös itse käyttää osakasrekisterin tietoja asioidessaan kolmansien osapuolten kanssa esimerkiksi edesmenneen puhelinliittymän lakkauttamisessa ennen perukirjan tekoa.
- Kuolinpesä voi myös itse muokata ja täydentää kuolinpesän tietoja Verohallinnon asiointipalvelussa. Kuolinpesän asiointipalveluun voivat kirjautua kuolinpesän osakasrekisterin mukaiset osakkaat.
- Kuolinpesän osakkaat voivat myös valtuuttaa valitsemansa henkilön asioimaan puolestaan Suomi.fi-valtuuksilla.
- Rekisterin yhteydessä hyödynnetään Suomi.fi-viestejä kuolinpesään liittyvän asioinnin yhteydessä.
- Muutos koskee vain kuolinpesiä, jotka muodostuvat vuodesta 2027 alkaen. Nykyisten kuolinpesien asiointi säilyy ennallaan.
Uuden rekisterin tavoitteena on, että viranomaiset ja yritykset saisivat tiedot kuolinpesän osakkaista. Näin ne pystyisivät tarjoamaan kuolinpesälle palveluita tehokkaammin, eikä kuolinpesän olisi tarpeen toimittaa osakastietoja eri organisaatioille muilla tavoin.
Lue lisää
Tiedotteet
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Pääset kysymysryhmään klikkaamalla valitsemaasi aihetta.
Sidosryhmien kick off 27.2.2025
Pääset kysymysosioon klikkaamalla valitsemaasi aihetta.
Sidosryhmät ovat tärkeitä ohjelman onnistumisen kannalta. Keskustelemme mm. näistä asioista sidosryhmien kanssa vuoden 2025 aikana.
Ohjelma on osa hallitusohjelmaa, jonka tavoitteena on digitalisoida elämäntapahtumia. Ohjelman ja sen toteutusprojekstien ensisijainen tavoite on sähköisen asioinnin mahdollistaminen ja helpottaminen.
Paperiasiointi on edelleen mahdollista, mutta siihen ei ole automaattisesti mahdollista hyödyntää sähköisestä palvelusta saatavia esitäytettyjä tietoja.
Kuolinpesän osakasrekisterin tietojen luotettavuutta koskeva lainsäädäntö on vielä kesken.
Lainvalmistelu on tältä osin vielä kesken.
Nykytilaan ei ole tarkoitus tehdä muutoksia. Osakasrekisterin perusmaksu on kuolinpesän velkaa. Jos pesässä ei ole varoja, maksu poistetaan.
Nämä otetaan huomioon lainsäädännössä ja palveluita kehitettäessä.
Tämä otetaan huomioon lainsäädännössä ja palveluita kehitettäessä.
Tieto pesänselvittäjästä tuodaan tavalla tai toisella. Asian toteutustapa on vielä avoin.
Ulkomailla asuvien osalta ei tapahdu muutoksia nykytilaan. Heidän tietonsa on kerättävä perunkirjoitukseen samoin kuin nykyisin.
Sähköinen asiointi on mahdollista, jos ulkomailla asuvalla on Suomessa vahvaan tunnistautumiseen tarvittavat välineet kuten pankkitunnukset.
Maahanmuuttajiin ja ulkomailla asuviin kuolinpesän osakkaisiin liittyviä kysymyksiä käsitellään ohjelman aikana ja kaikki uudet avaukset ovat tervetulleita.
Lainsäädäntö on tältä osin vielä kesken. Yleisesti voidaan todeta, että kuolinpesän osakkaiden vastuu oikeista osakastiedoista kasvaa erityisesti sen vuoksi, että perittävistä yhä suurempi osa on asunut ulkomailla tai muuttanut Suomeen vasta aikuisiällä. Lainsäädännössä huomioidaan myös tilanteet, jossa vainajan isyys vahvistetaan kuoleman jälkeen syntyneelle lapselle.
Tietosuojakysymykset ovat tärkeässä asemassa ohjelman toteutuksessa. Turvakielto otetaan luonnollisesti huomioon.
Perunkirjoitus on yksi tärkeä hetki kuolinpesän osakkaiden määrittämisessä. Ohjelman aikana selvitetään ja toteutetaan mahdollisuus hyödyntää kuolinpesän osakasrekisterin tietoja laajemmin kuolinpesän hallinnon aikana.
Kuolinpesän osakasrekisteriin voidaan päivittää tieto perinnöstä luopumisesta. Tiedot perinnöstä luopujan sijaantuloperillisistä saadaan useimmiten suoraan VTJ-tiedon perusteella. Tieto päivittyy käytännössä samalla, kun rekisteriin merkitään tieto perinnöstä luopumisesta.
Asiasisällöt tarkentuvat hankkeen edetessä. Tietosuojaan ja -turvaan liittyvät kysymykset ovat keskeisiä palvelukehityksessä ratkaistavia seikkoja. Palvelussa ei näytetä sellaisia tietoja, joita kuolinpesän osakkaalla tai valtuutetulla ei rooliinsa perustuen ole oikeutta nähdä.
Tavoitteena on tuoda kuolinpesän OmaVeroon mahdollisimman paljon tietoja esitäytettynä eri lähteistä sekä laatia ohjeistusta niiden tietojen täydentämisestä, joita esitäyttö ei tässä vaiheessa kata.
Kuolinpesän OmaVeroon on tavoitteena tuoda mahdollisimman paljon varallisuustietoja esitäytettynä. Näitä tietoja omaisten ei tarvitsisi siis erikseen kysellä vaan ne tulevat palveluun katseltavaksi, täydennettäväksi ja muokattavaksi.
Esitäyttö kattaa kuitenkin vain osan varallisuustiedoista, muut tiedot hankitaan niihin liittyvin erillismenettelyin kuten nykyäänkin.
Vanhoja perukirjoja ei voida viedä kuolinpesän osakasrekisteriin. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että meillä ei ole tiedossa kuolinpesän ajantasainen osakastilanne tai ylipäätään se, onko kuolinpesä jaettu.
Lainsäädännön valmistelu on vielä kesken. Hankeessa on tunnistettu, että perukirjalle on siviilioikeudellisena asiakirjana jatkossakin oma käyttötarkoituksensa. Itse perunkirjoitustilaisuuden ja uskottujen miesten roolin sisältöön ei ole ohjelman tässä vaiheessa suunniteltu muutoksia. Jatkossa perukirjan voisi tehdä kokonaisuudessaan kuolinpesän OmaVerossa.
Valtion asema perinnönsaajana otetaan huomioon kuolinpesän osakasrekisterissä.
Lainsäädännön valmistelu on tältä osin vielä kesken.
Toteutus on tältä osin vielä auki. Asia tarkentuu määrittelyn edetessä.
Lainsäädäntö on tältä osin vielä kesken.
Perunkirjoitus on yksi tärkeä hetki kuolinpesän osakkaiden määrittämisessä. Ohjelman aikana selvitetään ja toteutetaan mahdollisuus hyödyntää kuolinpesän osakasrekisterin tietoja nykyistä laajemmin kuolinpesän hallinnon aikana.
Perintöverotuksessa ei tarvita kaikkia perukirjassa olevia tietoja, mutta perukirjaa kokonaisuudessaan tarvitaan siviilioikeudellisia tarpeita varten.
Perintöverotuksen tiedon laadun parantamiseksi ja tehostamiseksi verotuksessa käytettävä tietokokonaisuus koostetaan erilliseksi ilmoitukseksi, jolloin verotuksen pohjana oleva tieto saadaan yhtenäisempään ja rakenteelliseempaan muotoon.
Muutos toteutetaan siten, että kuolinpesän OmaVerossa samoista esitäytetyistä ja täydennetyistä tiedoista voi muodostaa kerralla sekä perintöveroilmoituksen, että perukirjan. Perukirjaan voidaan näiden tietojen lisäksi täydentää ne osat, joita ei perintöverotuksen toimittamiseksi tarvita.
Toteutus pyritään rakentamaan siten, että muutos perintöveroilmoittamisessa aiheuttaa mahdollisimman minimaalista lisätyötä asiakkaalle.
Testamenttirekisterin tilanne on vielä avoin, eikä päätöstä rekisterin perustamista ole tehty.
Ohjelman tuomia muutoksia kuolinpesän asiointiin
Omaisen kuoleman jälkeen kuolinpesän osakkaat voivat OmaVerossa tarkistaa kuolinpesän tiedot ja tarvittaessa täydentää niitä sekä laatia perukirjan. Kuolinpesän tiedot siirtyvät OmaVeroon automaattisesti Digi- ja väestötietoviraston tuottamasta kuolinpesän osakasrekisteristä.
Kuolinpesän osakkaat voivat myös asioida kuolinpesän puolesta OmaVerossa tai valtuuttaa muita Suomi.fi-valtuuksilla. Kuolinpesän osakkaat saavat ilmoituksia asioiden edistymisestä Suomi.fi-viesteihin.
Myöhemmin asiointi on mahdollista myös muissa verkkopalveluissa. Kuolinpesä voi edelleen halutessaan hoitaa asioitaan myös paperilomakkeilla.
Kuolinpesän osakasrekisteri otetaan käyttöön ja kuolinpesän asiointi OmaVerossa avataan vuoden 2027 aikana. Muutos koskee niitä kuolinpesiä, jotka muodostuvat osakasrekisterin käyttöönoton jälkeen.
Ensimmäisessä vaiheessa uudet kuolinpesät voivat hoitaa OmaVerossa esimerkiksi perunkirjoitukseen ja perintöverotukseen liittyviä asioita.
Kuolinpesän osakasrekisteritietojen käyttö on kuolinpesälle maksullinen palvelu kuten nykyinenkin sukuselvitys. Asiakasmaksulla katetaan osakasrekisteriin liittyviä kustannuksia.
Perukirjan ja perintöveroilmoituksen laatimisesta OmaVerossa ei peritä maksua.
Kuolinpesän osakkaat voivat asioida OmaVerossa. Osakkaat voivat myös valtuuttaa valitsemansa henkilön tai organisaation asioimaan kuolinpesän puolesta.
Suomi.fi-valtuuksilla kuolinpesän osakkaat voi valtuuttaa ulkopuolisen henkilön tai organisaation, kuten asianajotoimiston, hoitamaan kuolinpesän asioita OmaVerossa.
Suunnitteilla olevat muutokset eivät koske kuolinpesiä, jotka ovat muodostuneet ennen vuotta 2027.
Edesmenneen omaisen asioiden vaivaton hoito -ohjelma
Edesmenneen omaisen asioiden vaivaton hoito -ohjelma
- sujuvoittaa ja selkeyttää kuolinpesän asioiden hoitoa
- digitalisoi perukirjaan ja kuolinpesän hoitoon liittyviä palveluita
- tehostaa viranomaisten prosesseja.
Läheisen kuoleman jälkeen omaiset kohtaavat usein monimutkaisen, pitkän ja raskaan prosessin. Kuolinpesän asioita ei tällä hetkellä voi juurikaan hoitaa viranomaisten sähköisissä palveluissa ja kuolinpesän pitää toimittaa perukirjakopioita usealle taholle.
Ohjelma muuttaa tätä tilannetta tuomalla kuolinpesän tiedot saataville sähköisessä muodossa ja digitalisoimalla palveluja.
Nykyinen toimintamalli on raskas ja kallis myös viranomaisille ja muille palveluntarjoajille. Kuolemaan liittyvä tieto ei kulje saumattomasti digitaalisessa ja rakenteisessa muodossa eri toimijoiden välillä. Ohjelman avulla mahdollistetaan myös se, että eri toimijat voivat hyödyntää palveluissaan kuolinpesän tietoja.
Vuosittain kuolinpesiä muodostuu noin 60 000 kappaletta, joten ohjelmasta hyötyy laaja ihmisjoukko.
Ohjelman tavoitteena on sujuvoittaa läheisen kuolemaan liittyvien asioiden hoitamista
- muuttamalla asiakirjoja rakenteiseen muotoon, jotta tietoja voidaan hyödyntää nykyistä paremmin
- parantamalla ohjeistusta
- edistämällä automaatiota.
Digitalisointi sujuvoittaa ja nopeuttaa viranomaisten prosesseja sekä vähentää manuaalista käsittelyä.
Uudet palvelut helpottavat myös paperiasiointia, joka on mahdollista tulevaisuudessakin. Jatkossa suomalaisia rekisteritietoja ei tarvitse tilata useasta paikasta, vaan tiedot kerätään aina osakasrekisteriin. Asiakas joko maksaa kuolinpesän osakasrekisterin asiakasmaksun ja asioi sähköisesti tai tilaa sukuselvityksen ja hoitaa asiat paperilla.
Valtiovarainministeriö ja oikeusministeriö
Ohjelman toimeenpanosta, rahoituksesta ja siihen sisältyvien kehityshankkeiden kokonaiskoordinaatiosta vastaa valtiovarainministeriö. Ohjelman tavoitteiden toteuttamiseksi valtiovarainministeriö tekee yhteistyötä erityisesti Digi- ja väestötietoviraston, Verohallinnon ja oikeusministeriön kanssa.
- Lainsäädäntöryhmä valmistelee yhteistyössä valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön kanssa lainsäädäntömuutokset, joita muutosten toteuttaminen ja tarvittavien tietojen hyödyntäminen vaatii.
- Ohjausryhmä seuraa ja ohjaa ohjelman toteutusta ja siihen kuuluvien hankkeiden edistämistä sekä tekee tarvittavat linjaukset. Ohjelman ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriö.
Digi- ja väestötietovirasto
- Digi- ja väestövirasto vastaa kuolinpesän osakasrekisterin ja mahdollisen testamenttirekisterin toteuttamisesta. Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa osakasrekisteriin virkailija- ja sidosryhmäkäyttöliittymän sekä rekisteriin liittyvät rajapinnat.
- Asiointia sujuvoittavat myös Digi- ja väestötietoviraston tuottamat Suomi.fi-valtuudet ja Suomi.fi-viestit. Suomi.fi-valtuuksien avulla viranomaisten asiointipalvelut tarkistaa luotettavasti, onko käyttäjällä oikeus asioida kuolinpesän puolesta. Kuolinpesän osakkaat saavat ajankohtaista tietoa asioiden etenemisestä Suomi.fi-viesteillä.
Verohallinto
- Verohallinto toteuttaa OmaVeroon osion kuolinpesän asiointia varten. Siihen sisältyvät myös perukirja ja perintöveroilmoitus. OmaVerossa asiakas voi muun muassa
- ylläpitää kuolinpesän osakasrekisterin tietoja
- tilata tarvittavia otteita osakasrekisteristä
- täydentää tietoja perukirjaan ja perintöveroilmoitukseen
- siirtyä Suomi.fin Valtuudet-palveluun, jossa voi hallinnoida Suomi.fi-valtuuksia
- vastaanottaa kuolinpesän asiointiin ja OmaVeron toimintoihin liittyviä ilmoituksia Suomi.fi-viesteihin.
Lisäksi Verohallinnon kehityshankkeessa toteutetaan osakasrekisteriin liittyvä maksutoiminnallisuus, kehitetään tarvittavat rajapinnat sekä tarvittaessa toteutetaan erillinen rajapinta, jonka kautta voi toimittaa perintöveroilmoituksen ja perukirjan tietoja rakenteellisessa muodossa.
Ohjelma
- sujuvoittaa asiointia eri viranomaisten kanssa, sillä viranomaiset voivat saada esimerkiksi kuolinpesän osakkaiden tiedot automaattisesti
- tehostaa julkisen hallinnon palvelujen tuottamista
- kehittää digitalisaatiota edistävää lainsäädäntöä
- parantaa julkisen hallinnon tiedonhallinnan yhteentoimivuutta.
Hyödyt kansalaiselle:
- Kuolinpesään liittyvien asioiden hoito raskaassa elämäntilanteessa helpottuu.
- Asioinnista tulee selkeämpää, viranomaiskontaktien määrä vähenee ja asian käsittely kokonaisuutena nopeutuu.
- OmaVeron käyttö on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta.
- Kuolinpesän osakkaat voivat käyttää OmaVerossa valmiina olevia tietoja, kun täydentävät perintöveroilmoituksen ja perukirjan. Tämä helpottaa asiakirjojen laatimista ja parantaa tiedon laatua.
Hyödyt viranomaisille:
- Sähköisen asioinnin ensisijaisuus lisääntyy. Sen myötä luomme sujuvampia ja ekologisesti kestävämpiä julkisia palveluita, jotka ovat myös ajasta ja paikasta riippumattomia.
- Tarvittavien asiakirjojen digitalisointi, automaatio sekä asiakaspalvelun ja manuaalisen työn vähentyminen tuottavat säästöjä viranomaisille.
Ohjelman yleisestä toimeenpanosta kerrotaan valtiovarainministeriön hankesivulla sekä valtiovarainministeriön muissa viestintäkanavissa.
Kehityshankkeiden etenemisestä kerrotaan Digi- ja väestötietoviraston ja Verohallinnon verkkosivuilla ja muissa viestintäkanavissa. Ajankohtaista tietoa saa myös sidosryhmille suunnatuista uutiskirjeistä ja infotilaisuuksista. Uutiskirjeen tuottavat Digi- ja väestötietovirasto ja Verohallinto.
- Kuolinpesän asioiden digitalisointi -uutiskirjeLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessäyja-external-link-opens-in-a-new-tabyja-external-link-opens-in-a-new-tab
- Verohallinnon hankesivuLinkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessäyja-external-link-opens-in-a-new-tabyja-external-link-opens-in-a-new-tab
- Digi- ja väestötietoviraston hankesivu
- Valtiovarainministeriön hankesivu Linkki toiselle sivustolle, Avautuu uudessa välilehdessäyja-external-link-opens-in-a-new-tabyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Ohjelma perustuu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan ja Suomen digitaalisen kompassin tavoitteisiin elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation edistämisestä.
Hallituskauden aikana toteutetaan hankkeita, joilla digitalisoidaan sellaisia palveluja, joita asiakkaiden täytyy käyttää erilaisten elämäntapahtumien yhteydessä. Yhtenä tällaisena kokonaisuutena helpotetaan edesmenneen omaisen asioiden vaivatonta hoitamista.