Perukirjan osakastietojen vahvistus 

Sen jälkeen kun perunkirjoitus on pidetty ja perukirja on valmis, voit hakea meiltä vahvistuksen sille, että perukirjaan on merkitty oikeat henkilöt kuolinpesän osakkaiksi. 

Vahvistuksen hakeminen ei ole pakollista. 

 

Mihin vahvistusta käytetään?

Osakastietojen vahvistus ei ole oikeudellisesti sitova päätös siitä, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita. Se kuitenkin helpottaa kuolinpesän asioiden hoitamista – esimerkiksi kiinteistön tai asunto-osakkeen myymistä – koska kuolinpesän osakkaat voivat sillä osoittaa, että he saavat yhdessä edustaa kuolinpesää. Kuolinpesän ulkopuolinen henkilö voi puolestaan luottaa siihen, että vahvistettuun perukirjaan merkittyjen osakkaiden kanssa tehty sopimus sitoo kuolinpesää, vaikka myöhemmin ilmenisi, että perukirjasta on puuttunut osakas.

 

Toimi näin 

1. Huolehdi, että sinulla on perukirja ja perukirjan osakastietoja koskevat liitteet joko PDF-tiedostoina tai paperisina jäljennöksinä.


2. Tee hakemus ja toimita perukirja ja perukirjan osakastietoja koskevat liitteet meille.

Teet sen helpoiten verkossa. Tarvitset verkkolomakkeen käyttöön verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Siirry verkkolomakkeeseen

 

Jos et pysty hoitamaan asiaasi verkossa, toimi näin:

  • Täytä hakemuslomake. Tallenna lomake itsellesi ennen kuin alat täyttämään sitä. 

Hakemuslomake

  • Tarvitset perukirjan oikeaksi todistetun jäljennöksen. Esimerkiksi joku kuolinpesän osakkaista kirjoittaa perukirjan jäljennöksen ensimmäiselle tai viimeiselle sivulle tekstin "jäljennöksen oikeaksi todistaa" sekä allekirjoituksensa ja nimenselvennyksensä.
  • Lähetä hakemus, perukirjan oikeaksi todistettu jäljennös ja perukirjan osakastietoja koskevat liitteet meille postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki. Älä toimita meille alkuperäisiä asiakirjoja, sillä skannaamisen jälkeen tuhoamme toimittamasi asiakirjat.

3. Et valitettavasti pysty seuraamaan hakemuksesi käsittelyn tilannetta.


4. Lähetämme sinulle osakastietojen vahvistuksen sähköpostitse, Suomi.fi-viestinä tai postitse, jos voimme varmistua, että perukirjaan on merkitty oikeat henkilöt kuolinpesän osakkaiksi.

Jos perukirjaan merkityt osakastiedot ovat virheelliset tai et toimita pyytämiämme lisäselvityksiä, ilmoitamme sinulle, että emme vahvista perukirjan osakastietoja.


5. Lähetämme sinulle laskun erikseen. Huomaa, että myös peruutetusta tai vahvistamatta jätetystä hakemuksesta peritään maksu.

Käsittelyaika

  • 4 viikkoa

Hinnat

  • 95e / perukirja, jossa osakkaina ovat vain rintaperilliset, vanhemmat ja/tai leski
  • 170e / perukirja muissa tapauksissa
  • 48e / peruutettu tai vahvistamatta jätetty hakemus. 

Saat erillisen laskun, kun asiasi on käsitelty. Huomaa, että peruutetusta ja vahvistamatta jätetystä hakemuksesta peritään maksu. 

Usein kysyttyä

Perukirjan tekeminen

Perukirjan osakastietojen vahvistaminen

Linkit asiaan liittyviin lakeihin

Perintökaari 20 luku 9 a §

Yhteystietomme

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 099.

Palveluajat: ma–pe 9–15. (klo 12-15 voit vain jättää takaisinsoittopyynnön, soitamme sinulle seuraavana arkipäivänä)

Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki

Suomen väkiluku 5 635 516