Kuolema ja perunkirjoitus
Vainajan läheisillä on surun ohella käytännön asioita hoidettavana. Me DVV:ssä voimme neuvoa vain näillä sivuilla kuvatuissa asioissa. Henkilökohtaista neuvoa saat perintöoikeuden asiantuntijoilta, joita on esimerkiksi asianajo- ja lakitoimistoissa, oikeusaputoimistoissa ja pankeissa.
Mikä on tilanteesi?
Suomessa tapahtuneen kuoleman ilmoittaminen
Terveydenhuollon yksikkö ilmoittaa Suomessa tapahtuneen kuoleman väestötietojärjestelmään. Jos kuolemaa ei ole tallennettu väestötietojärjestelmään, ota yhteyttä kuoleman todenneeseen lääkäriin. Jos lääkäri sanoo ilmoittaneensa kuolemasta meille, voit ottaa yhteyttä meihin puhelimitse numeroon 029 553 6220 tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].
Ulkomailla tapahtuneen kuoleman ilmoittaminen
Jos läheisesi menehtyy ulkomailla, ilmoita siitä meille esittämällä virallinen kuolintodistus tai väestörekisteriote.
Kuolinpesän todistukset
Kuolinpesän asioiden hoitamista varten tarvitset erilaisia asiakirjoja. Tästä löydät tietoa, mitä eri todistuksia perunkirjoitukseen ja kuolinpesän asioihin voit tarvita meiltä.
Sukuselvitys
Perunkirjoitukseen tarvitaan vainajan sukuselvitys eli todistuskokonaisuus, millä selvitetään ketkä ovat kuolinpesän osakkaita. Perunkirjoituksia järjestävät asiantuntijat auttavat selvittämään keistä henkilöistä ja mistä rekistereistä sukuselvitys pitää tilata.
DVV:n sukuselvitys todistaa henkilön väestötietojärjestelmään merkityt perilliset ja avioliitot.
Todistus kuolemasta
Todistusta kuolemasta voit tarvita, kun sinun pitää todistaa, että lähiomaisesi on kuollut. Esimerkiksi sosiaalisen median tilin sulkeminen, vuokrasuhteen päättäminen tai kuoleman rekisteröiminen ulkomailla voi vaatia todistusta kuolemasta.
Elossaolotodistus
Kuolinpesän osakas voi olla vain henkilö, joka on ollut elossa vainajan kuolinhetkellä. Yleensä osakkaan elossa olo merkitään vainajan sukuselvitykseen.
Jos et asu vakinaisesti Suomessa, voit hankkia elossaolotodistuksen perunkirjoitusta varten esimerkiksi julkiselta notaarilta.
Todistus väestötietojärjestelmästä
Et yleensä tarvitse kuolinpesän asioiden hoitamiseen erillistä todistusta väestötietojärjestelmästä. Useilla suomalaisilla pankeilla on oikeus varmistaa suoraan väestötietojärjestelmästä, kuka on vainajan lapsi, puoliso tai vanhempi ja siten oikeutettu hoitamaan kuolinpesän asioita. Kuolinpesän pankkiasioiden hoitaminen edellyttää, että pankille esitetään perukirja, mahdollinen testamentti ja sukuselvitykset.
Jos tarvitset esimerkiksi vainajan sosiaalisen median tilien sulkemiseksi todistuksen, että olet vainajan lapsi, puoliso tai vanhempi, tilaa itsestäsi todistus väestötietojärjestelmästä, mihin on merkitty perhesuhde vainajaan.
Perukirjan osakastietojen vahvistaminen
Voit pyytää meitä vahvistamaan perukirjan osakastiedot. Se ei ole pakollista.
Perukirja täytyy laatia kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta perunkirjoituksessa. Valmis perukirja pitää lähettää Verohallinnolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.
Me DVV:ssa emme laadi perukirjoja emmekä voi neuvoa niiden laatimisessa. Henkilökohtaista neuvoa saat perintöoikeuden asiantuntijoilta, joita on esimerkiksi asianajo- ja lakitoimistoissa, oikeusaputoimistoissa ja pankeissa.
Perinnöstä luopuminen ulosotossa
Toimita perinnöstä luopumisilmoitus meille talletettavaksi vain silloin, jos sinulla on ulosottovelkoja. Kun olet luopunut perinnöstä ennen ulosmittauspäätöksen tekemistä ja toimittanut luopumisilmoituksen meille talletettavaksi, voit estää kuolinpesäosuutesi ulosmittauksen.
Eurooppalainen perintötodistus
Eurooppalaisella perintötodistuksella perilliset, testamentin toimeenpanijat ja jäämistönhoitajat todistavat asemansa ja valtuutensa toisessa EU:n jäsenvaltiossa. Todistus helpottaa perintöasioiden hoitamista silloin, kun perinnönjättäjällä on omaisuutta useissa EU:n jäsenvaltioissa.
Usein kysytyt kysymykset
Et voi ilmoittaa kuolleelle henkilölle uutta osoitetta tai postiosoitetta, sillä emme päivitä kuolleen henkilön tietoja. Sen sijaan voit ilmoittaa Postille osoitteen, jonne kuolinpesän postit tulisi toimittaa.
Kysy ensin pankilta, tarvitsetko todistusta.
Jos tarvitset todistuksen, voit tilata sen meiltä sivujemme ohjeilla. Huomaa, että voimme antaa todistuksen vain, jos sukulaisuussuhteenne näkyy väestötietojärjestelmässä. Jos näin ei ole, sinun pitää odottaa sukuselvitysten valmistumista. Sukulaisuutenne näkyy sukuselvityksessä.
Pankki saa tiedon kuolemasta, kun kuolinpäivä on tallennettu väestötietojärjestelmään. Tiedon siirtyminen riippuu siitä, kuinka usein pankit päivittävät asiakastietojaan väestötietojärjestelmästä.
Tällöin edunvalvojan pitää toimittaa meille vain päätöstili ja sen liitteet. Esimerkiksi perukirjaa meille ei tarvitse toimittaa. Lue lisää ohjeita eri tilanteisiin, jolloin edunvalvonta päättyy.
Meillä ei ole mallipohjia perinnönjaosta, ositussopimuksesta eikä perukirjasta. Emme myöskään neuvo niiden tekemisessä.
Sen sijaan saat henkilökohtaista apua perintöoikeuden asiantuntijoilta, joita on esimerkiksi asianajo- ja lakitoimistoissa, oikeusaputoimistoissa ja pankeissa.
Sitä ei voi rekisteröidä, koska Suomessa ei ole testamenttirekisteriä. Emme myöskään vahvista testamentteja.
Löydät ohjeet asiakirjan tilaamiseen Suomi ulkomailla -palvelusta.
Valitse ensin, mistä maasta olet tilaamassa asiakirjaa.
Valitse sen jälkeen “Matkustaminen ja palvelut”, sen jälkeen “Perhe ja kansalaisuus” ja “Virkatodistus- ja osoitetiedustelut”.
Jos tarvitset tiedon henkilön kuolemasta johonkin hyväksyttävään käyttötarkoitukseen, voimme luovuttaa tiedon kuolinpäivästä maksullisella todistuksella.
Huomaa, että sinun pitää
-
osata yksilöidä henkilö eli kertoa joitakin hänen henkilötietojaan, kuten nimi ja syntymäpäivä
-
kertoa, mihin käyttötarkoitukseen tarvitset tiedon.