Apostille-todistus

Julkinen notaari voi varmentaa suomalaisen viranomaisen tai siihen rinnastettavan tahon (esimerkiksi lääkäri, auktorisoitu kääntäjä) antaman asiakirjan oikeaperäisyyden ulkomaan viranomaista varten.

Apostille-todistus korvaa ns. laillistamisen eli legalisoinnin, jos asiakirja on tarkoitettu käytettäväksi ns. Haagin sopimuksen eli apostille-sopimuksen piiriin kuuluvassa valtiossa.

Milloin tarvitset apostille-todistusta?

Tarvitset apostille-todistusta silloin, kun sinun täytyy todistaa asiakirjan allekirjoittajan toimivalta.

Voit saada apostille-todistuksen vain viranomaisen tai siihen verrattavissa olevan tahon (esim. auktorisoitu kääntäjä, laillistettu lääkäri) antamaan asiakirjaan.

Yksityiseen asiakirjaan voit saada apostille-todistuksen vasta sitten, kun julkinen notaari on ensin todistanut asiakirjan allekirjoittajan toimivallan tai allekirjoituksen oikeellisuuden.

Tarvitset apostille-todistusta vain ulkomailla. Todistusta ei yleensä tarvita Pohjoismaissa eikä EU:n sisällä viranomaisten antamiin tiettyihin yleisiin asiakirjoihin, joilla vahvistetaan mm. henkilön syntymä, kuolema, nimi, avioliitto, asuinpaikka tai kansalaisuus.

Toimi näin

 • Toimita alkuperäinen asiakirja Digi- ja väestötietoviraston toimipisteeseen joko postitse tai käymällä palvelupaikassa.
 • Palvelupaikkojen osoitteet
 • Jos vastaanottajavaltio vaatii apostille-todistuksen muuhun kuin viranomaisen antamaan asiakirjaan, julkisen notaarin on ensin todistettava siihen joko allekirjoituksesi oikeellisuus tai oikeutesi toimia asiakirjan allekirjoittajan nimissä. Vasta sen jälkeen asiakirjaan voidaan liittää apostille-todistus. Jos asiakirja edellyttää allekirjoituksen todistamista, sinun täytyy tulla palvelupaikkaan henkilökohtaisesti allekirjoittamaan asiakirja.
 • Jos toimitat asiakirjan henkilökohtaisesti, varaa aika sähköisestä ajanvarauspalvelusta julkiselle notaarille. 
  Ajanvaraus
 • Kerro, mihin maahan asiakirja on menossa ja että tarvitset siihen apostille-todistuksen.

Muistilista

 • Varmista, että valtio, johon asiakirjasi on menossa, kuuluu apostille-sopimuksen piiriin.
 • Varmista, että asiakirja on alkuperäinen, ja että siinä on asiakirjan antajan alkuperäinen, omakätinen allekirjoitus.

Hinta

Todistuksen hinta on 30 euroa.

Saat laskun, kun asiasi on käsitelty. 

Lähetämme laskun ensisijaisesti Suomi.fi-viesteihin ja toissijaisesti OmaPosti-palveluun. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan käytössä.   

Usein kysyttyä

Julkisen notaarin yhteystiedot

Ajanvaraus julkiselle notaarille

Varaa aika sähköisesti

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on  0295 536 404.

Palveluajat:

 • ma 9-15
 • ti-pe 9-12

Kaupanvahvistajan löydät helpoiten Maanmittauslaitoksen kaupanvahvistajahausta.

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet