Oletko lähettämässä meille tililomakkeen?  Nyt voit toimittaa lomakkeen liitteineen helposti ja turvallisesti verkkolomakkeella:  omaisuusluettelo |  vuositili | päätöstili 

Vuositili edunvalvonnan aikana  

Tämä sivu on tarkoitettu täysi-ikäisen päämiehen edunvalvojalle. Lue eri sivultamme, miten teet vuositilin alaikäisen edunvalvojana tai edunvalvontavaltuutettuna.  

Edunvalvojana laadit ja toimitat meille vuosittain tilin kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tilikausi on yleensä kalenterivuosi. Toimita tällöin vuositili ja siihen kuuluvat tositteet tilikautta seuraavana vuonna viimeistään 31.3. 

Huomioi, että ensimmäinen ja viimeinen tilikausi voi olla lyhyempi kuin kalenterivuosi. Ensimmäinen tilikausi alkaa edunvalvonnan alkamispäivänä ja päättyy 31.12. Viimeisen tilikauden ilmoittamiselle on puolestaan omat ohjeensa.  

Voimme pidentää tilikautta perustellusta syystä tai vapauttaa edunvalvojan vuositilin tekovelvollisuudesta. 

Keskeiset käsitteet

Toimi näin 

1. Lue vuositilin täyttöohje ja toimi sen mukaan. 

Täytä vuositililomake. Huomaa, että emme voi käsitellä ahvenanmaalaisten vuositilejä ja omaisuusluetteloita. Lähetä ne Ahvenanmaan valtionvirastolle.  

  1. Lataa tyhjä lomake ensin laitteellesi ja tallenna se. 
  2. Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa. Voit ladata ohjelman maksutta Adoben verkkosivuilta. Kun olet täyttänyt lomakkeen, tallenna se laitteellesi. 
  3. Jos jatkat lomakkeen täyttämistä myöhemmin, avaa se taas Adobe Readerissa. Kun tallennat lomakkeen, voit valita, että uusi versio korvaa edellisen version. Jos et halua korvata edellistä versiota, sinun pitää tallentaa lomake uudella nimellä. 

Liitä vuositiliin kaikki täyttöohjeissa mainitut tositteet kopioina. 

Vuositilin täyttöohje (täysi-ikäinen päämies) 

Vuositililomake (täysi-ikäinen päämies) 

Tästä neliosaisesta videosarjasta saat ohjeet, miten teet täysi-ikäisen päämiehen vuositilin. Videoissa on saatavilla suomenkielinen tekstitys. 


2. Toimita vuositili ja sen liitteet meille kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.  

Yleensä vuositili tehdään edellisestä vuodesta (1.1.–31.12.). Tällöin sinun täytyy toimittaa se meille seuraavana vuonna viimeistään 31.3.  

Kun olet täyttänyt yllä olevan lomakkeen, lähetä se ja sen liitteet verkkolomakkeen kautta. Huomaa, että tässä palvelussa voit vain lähettää asiakirjoja, joten tee ne valmiiksi etukäteen. 

Verkkolomakkeen käyttöön tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Lähetä asiakirjat verkkolomakkeella

Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?

Toimita vuositili ja sen liitteet kopioina päämiehesi kotipaikkaa lähimpään palvelupaikkaamme. Huomioithan, että emme ota enää vastaan kansioita.

Toimitko jo vuositilin, mutta unohdit siitä jotain?

Voit täydentää sitä itse verkkolomakkeella.

Lähetä täydennys


3. Käsittelemme vuositilin ja palautamme sen sinulle tarkastuksen jälkeen.  

Muista säilyttää tarkastettu vuositili. Se voi sisältää merkintöjä, jotka sinun täytyy edunvalvojana huomioida, kun hoidat päämiehesi asioita jatkossa.  


4. Säilytä edunvalvonnan aikana kertyneet asiakirjat vielä kolme vuotta tehtävän päättymisen jälkeen.  

Sinulla on edunvalvojana velvollisuus säilyttää kaikki edunvalvonnan aikana kertyneet asiakirjat. Kolmen vuoden jälkeenkään et saa hävittää asiakirjoja, vaan sinun täytyy luovuttaa ne joko päämiehesi kuolinpesälle, päämiehesi uudelle edunvalvojalle tai päämiehellesi. 


Huomaa myös

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin edunvalvonnan taloudellisista asioista. 

Tarvitsetko apua?

Puhelinpalvelu:  suomeksi 0295 536 256 ja ruotsiksi 0295 536 305.

Palveluajat: ma–pe 9–15.

Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.

Edunvalvojan palkkio ja kulukorvaukset 

Muista ilmoittaa edunvalvojan palkkio ja mahdolliset kulukorvaukset Verohallinnon tulorekisteriin.  

Lue usein kysyttyjä kysymyksiä edunvalvojan palkkiosta ja kuluista. 

Hinta 

Tarkastusmaksu määräytyy tilikauden lopussa olevien varojen mukaan, jos päämiehesi nettotulot ylittävät vuodessa 8147 euroa. Tarkastusmaksu puolitetaan, jos tilikauden pituus on alle puoli vuotta. 

Emme peri tarkastusmaksua, jos päämiehesi nettotulot ovat vuodessa alle 8147 euroa. 

Bruttovarat 

  • 0–34 000 €, tarkastusmaksu 52 € 
  • 34 001–67 000 €, tarkastusmaksu 97 € 
  • 67 001–135 000 €, tarkastusmaksu 146 € 
  • 135 001–336 000 €, tarkastusmaksu 240 € 
  • 336 001–840 000 €, tarkastusmaksu 354 € 
  • yli 840 001 €, tarkastusmaksu 454 € 

Käsittelyaika 

Keskimääräinen käsittelyaika on 4–6 kuukautta. 

Käsittelemme vuosi- ja päätöstilit saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaika pitenee, jos liitteenä ei ole kaikkia tarvittavia selvityksiä. 

Vuoden 2022 vuositilien tarkastus on osaltamme vielä kesken. Älä siis huolestu, vaikka et olisi saanut tarkastettua tiliä vielä takaisin – saat sen heti, kun olemme tarkastaneet sen. Pahoittelemme viivästystä. 

Huomioithan, että vuoden 2023 vuositili pitää tehdä ajallaan eli viimeistään 31.3.2024, vaikka et olisi vielä saanut takaisin vuoden 2022 tarkastettua tiliä. Voit toimittaa vuositilin ja sen liitteet helpoiten verkkolomakkeella.

Milloin voimme pidentää tilikautta tai vapauttaa edunvalvojan vuositilin tekovelvollisuudesta?

Voimme vapauttaa edunvalvojan tilintekovelvollisuudesta tai määrätä, että tilikausi on vuotta pidempi aika. Voimme tehdä näin vain, jos päämiehen omaisuus on määrältään ​erityisen vähäistä tai laadultaan sellaista, että päämiehen etu ei vaadi tilin tekemistä vuosittain. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun päämiehen omaisuus koostuu suurimmalta osin kiinteistöstä tai asunto-osakkeista, joita edunvalvoja ei voi myydä ilman meiltä haettua lupaa.

Yleensä voimme vapauttaa edunvalvojan vuositilivelvollisuudesta tai pidentää tilikautta vasta ensimmäisen vuositilin palauttamisen jälkeen.​ Vuositilivelvollisuudesta vapautetaan yleensä toistaiseksi.

 

 

Suomen väkiluku 5 631 879