Digi- ja väestötietoviraston keskeisimmät hankkeet
Digi- ja väestötietovirastolla on keskeinen rooli useissa digitalisaatiota edistävissä hankkeissa. Tälle sivulle olemme koonneet keskeisimpiä hankkeita, joissa olemme mukana.
Hanke-esittelyt
Hankkeen taustalla on tarve taata kansalaisten mahdollisuudet asioida sähköisesti kaikissa julkisen hallinnon palveluissa. Hankkeen tavoitteina on Digi- ja väestötietoviraston henkilöasiakkaiden
- asioinnin sähköistäminen
- palveluihin liittyvän asianhallinnan sähköistäminen.
Tässä oikeusturvahankkeessa keskitytään asiakasneuvontakanavien sähköistämiseen, holhoustoimen sekä perhe- ja perintöoikeudellisten palveluiden sähköistämiseen ja yhteisen asianhallintaratkaisun kehittämiseen.
Hanke käynnistyy 1.1.2022 ja päättyy 31.12.2028. Hankkeen johtajana toimii Tom Marsti.
Lisätiedot: Tom Marsti, johtaja, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], puh. 0295 536 006
VAAKA-hankkeen tavoitteena on ollut, että DVV:n henkilöasiakkaiden palvelut ovat saatavilla digitaalisina ja että viraston asianhallinta ja arkistointi on digitalisoitu.
Hankkeen keskeisimpiä saavutuksia ovat esimerkiksi
- yleisten edunvalvojien vuositilien käsittelyn sähköistäminen (holhoustoimessa)
- väestötietojärjestelmästä tilattujen todisteiden ja otteiden käsittelyn sähköistäminen (esim. asuinpaikkatodistus, syntymätodistus, elossaolotodistus ja avioliittotodistus) sekä Apostille-todistustilausten sähköistäminen
- nimenmuutospalvelu (etunimen tai sukunimen muutos)
- huoltotietojen ilmoituspalvelu kunnille ja käräjäoikeuksille
- yleisen edunvalvonnan perinnönajako- ja myyntilupien käsittelyn sähköistäminen
- väestötietojärjestelmän yksilöivän huoneistotunnuksen toteutus.
VAAKA-hanke sulautuu vuoden 2022 alusta alkaen ”Kansalaisen oikeusturvan vahvistaminen digitalisaation avulla” -hankkeeseen.
Digi- ja väestötietoviraston JUDO-hanke kehittää digitaalisen turvallisuuden johtamista ja riskienhallintaa, harjoitustoimintaa sekä digiturvakulttuuria ja -osaamista.
Vuonna 2020 JUDO-hankkeessa käynnistettiin lisäksi uusia tehtäviä kuntien digitaalisen turvallisuuden, tietoturva-arkkitehtuurin ja pilvipalveluiden turvallisuuden kehittämiseksi.
Hankkeelle aiemmin kuuluneet tiedonhallintalain suositusten valmistelun tehtävät ovat siirtyneet Tiedonhallintalautakunnalle.
JUDO-hanke perustuu Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämisohjelmaan sekä Julkisen hallinnon digitaalinen turvallisuus -periaatepäätökseen ja sen toimeenpanosuunnitelmaan (Haukka).
Lisätiedot: Erja Kinnunen, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], puh. 0295 535 230
Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.
Digi- ja väestötietovirasto on yhdessä Poliisihallituksen kanssa mukana valtiovarainministeriön Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishankkeessa. Hallitusohjelman mukaisesti hankkeen tavoitteena on edistää Suomen kansalaisille ja kaikille suomalaisissa palveluissa asioiville mahdollisuutta sähköiseen tunnistautumiseen sekä edistää toimivien tunnistusratkaisujen kehittymistä.
Digi- ja väestötietoviraston rooli hankkeessa on tuottaa passin ja henkilökortin rinnalle uusi, täysin digitaalinen henkilöllisyystodistus, joka mahdollistaa henkilöllisyyden osoittamisen ja todentamisen sekä sähköisessä että käyntiasioinnissa. Kehitystyötä tehdään laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.
Tavoitteena on kehittää kansalaisille digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisu, joka helpottaa arkea ja kestää aikaa. Se mukautuu muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin ja soveltuu uusille digitaalisille alustoille sitä mukaa kun ne kehittyvät. Ratkaisu huomioi erilaiset käyttäjät ja edistää siten yhdenvertaisuutta.
Tarkoitus on, että tulevaisuudessa uusi ratkaisu mahdollistaa henkilöllisyyden lisäksi myös henkilön oikeuksien ja lupien osoittamisen (esimerkiksi ajo-oikeudet, opiskelijastatus tai aselupa).
Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksen sivulta.
Lue lisää valtiovarainministeriön hankesivulta.
Lisätiedot: Riitta Partala, johtaja, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], puh. 0295 535 044
HEUKO-projekti koordinoi ja tukee muutosten käyttöönottoa
Digi- ja väestötietovirasto on mukana valtiovarainministeriön hankkeessa koskien henkilötunnuksen uudistamista (HETU-hanke). Lisätietoa valtiovarainministeriön hanke-sivulta. Hankkeen tarkoituksena on uudistaa henkilötunnusjärjestelmää huomioiden henkilötunnusten riittävyys. Uudistuksen toteutuminen edellyttää lainsäädäntömuutoksia.
Uudistus edellyttää muutosten toteutusta väestötietojärjestelmään (VTJ). Digi- ja väestötietovirastossa on käynnissä HEUKO-käyttöönottoprojekti (8.12.2021-31.12.2023) HETU-hankkeen uudistusten toteuttamiseksi. Projekti koordinoi laajan käyttöönoton kokonaisuutta DVV:n palveluissa ja tukee uudistusten asiakaskäyttöönottoja. Projektin ensisijaisena tavoitteena on HETU-hankkeen säädösmuutosten vaatimien toteutusten käyttöönoton mahdollistaminen vuoden 2023 aikana kaikissa DVV:n palveluissa.
HEUKO-projektin tavoitteet
Henkilötunnuksen riittävyysratkaisu
Henkilötunnuksia on rajallinen määrä päiväkohtaisesti ja vuosikohtaisesti, vuosisadasta riippumatta. Henkilötunnusten rajallisesta määrästä johtuen tarvitaan ratkaisuksi uusia välimerkkejä nykyisten välimerkkien (+, - ja A) lisäksi henkilötunnusten riittävyyden varmistamiseksi. Olemassa oleviin henkilötunnuksiin ei tule muutoksia.
DVV:n arvio uusien välimerkkien käyttöönoton aikataulusta
Lisätietoja henkilötunnuksen uudistuksen vaikutuksista väestötietojärjestelmään löydät Henkilötunnuksen uudistaminen -sivulta.
Lisätiedot:
Markus Maunula, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]
Lisätietoja myös osoitteesta: [email protected]
Kansallisen AuroraAI-ohjelman tavoitteena on tekoälyn avulla helpottaa palveluiden saamista oikea-aikaisesti ja personoidusti elämän eri tilanteissa. Näin halutaan vähentää asiointitapahtumiin liittyvää luukulta luukulle juoksemista ja edistää kustannustehokkuutta erityisesti julkisten palveluiden tarjoamisessa. AuroraAI-ohjelmasta vastaa valtiovarainministeriö.
Ohjelmaan sisältyy kolme osakokonaisuutta. Näistä Digi- ja väestötietoviraston vastuulla on AuroraAI-verkon ydinkomponenttien toteutus ja ylläpito. Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa teknisen alustan, joka muodostaa tekoälyn runkoverkon. AuroraAI-verkko tarjoaa tulevaisuudessa älykkään jakelukanavan eri organisaatioiden tarjoamille palveluille sekä väylän organisaatioiden väliselle vuorovaikutukselle. AuroraAI-verkko on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain vuoden 2022 loppuun mennessä.
Lue lisää valtiovarainministeriön verkkosivuilta:
Lisätiedot: Tuire Vuolasvirta, kehityspäällikkö, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], puh. 0295 535 355
Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että Suomi tunnetaan edelläkävijänä, jossa digitalisaation ja teknisen kehityksen tuomia mahdollisuuksia kehitetään ja otetaan käyttöön yli hallinto- ja toimialarajojen. Tavoitteena on nostaa julkisen sektorin teknologia- ja digitalisaatiokyvykkyyttä sekä kehittää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä.
Digitalisaation edistämisen ohjelma (Digiohjelma) on rakennettu näiden hallitusohjelmatavoitteiden toimeenpanemiseksi. Ohjelma tukee ja kannustaa viranomaisia tuomaan palvelunsa kansalaisten ja yritysten saataville digitaalisina vuoteen 2023 mennessä.
Digiohjelman tavoitteet vuoteen 2023 mennessä ovat:
- Digitaaliset laadukkaat julkiset palvelut ovat kansalaisten ja yritysten saatavilla vähintään lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta vaatimusten mukaisesti.
- Elinkeinotoimintaa harjoittavien paperi- ja käyntiasiointi on vähentynyt merkittävästi, ja tarjolla on useita vain digitaalisia yrityspalveluja.
- Digitukea on tarjolla koko maassa ja sitä kehitetään palvelemaan myös elinkeinotoimintaa harjoittavia.
Digiohjelma DVV:ssä vuosina 2020-2021
Digi- ja väestötietovirastossa työ kohdentuu (kahdessa erillishankkeessa) seuraaviin kokonaisuuksiin:
- yritysten ja yhteisöjen digituki, jonka tavoitteena on selvittää yritysten ja yhteisöjen digituen tarve ja tarjonta sekä selvittää kuinka yrityksiä ja yhteisöjä tuetaan digiasiointiin siirtymisessä.
- Suomi.fi-palveluiden jatkokehittäminen, jossa jatkokehitetään Viestit ja Valtuudet palvelua vastaamaan paremmin elinkeinotoimintaa harjoittavien ja viranomaisten toimintaa sekä
- laatutyökalujen kehittäminen, joiden avulla digitaalisten palvelujen kehittämisessä mukana olevat ja palveluista vastaavat voivat kehittää parempia, asiakaslähtöisempiä ja saavutettavampia digitaalisia palveluista. Laatutyökalukokonaisuus koostuu itsearviointityökalusta, käyttäjäpalautetyökalusta, koostenäkymistä työkalujen avulla kerättäviin tietoihin sekä käyttöastedataan.
Lisätietoja
- Digitalisaation edistämisen ohjelma (valtiovarainministeriö)
- Yritysten ja yhteisöjen digituki
Valtiovarainministeriön ICT-muutosohjelma on yksi kuudesta hallitusohjelman digitalisaatiota edistävistä toimenpiteistä. Ohjelman tavoitteena on edistää ja kehittää Suomi.fi-palveluiden avulla sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota Sotekokonaisarkkitehtuurin mukaisesti ja varmistaa sekä kansallisen että alueellisten IT-järjestelmien yhteentoimivuus.
ICT-muutosohjelma tukee ja rahoittaa STM:n rakenneuudistushankkeen kautta hyvinvointialueiden sairaanhoitopiirien ja kuntayhtymien 25 erillistä valtionavustushanketta. DVV ja DigiFinland toimivat tiiviissä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) valvomissa hankkeissa sote-organisaatioiden tukena.
Ohjelman tuloksena:
- Kansalaiset siirtyvät entistä enemmän digitaalisten palveluiden käyttöön sote-palveluissa.
- Kustannusten nousua hillitään sote-sektorin palveluissa yhteentoimivuutta kehittämällä.
- Asiakkaiden saaman palvelun laatu nousee mm. yhä laajemmalla sähköisellä viestinnällä (Viestit-palvelun käytön kasvu kansalaisten keskuudessa) ja puolesta asioinnin mahdollisuuksilla (mm. asioinnin laajentaminen digitaalisiin kanaviin tilanteissa, joissa asiakas ei itse edes asioi digitaalisesti).
Digi- ja väestötietoviraston tavoitteena on
- Sähköisten tukipalveluiden tehokas käyttöönotto sote-palveluissa
Tavoitteena on lisätä erityisesti Viestit- ja Valtuudet-palveluiden käyttöä sote-sektorin palveluissa, sekä edistää myös muiden Suomi.fi-palveluiden käyttöönottoja (palveluväylä, maksut, tunnistus, palvelutietovaranto). - Suomi.fi ja palvelutietovarantoa hyödynnetään digitaalisten sote-palveluiden vertailussa
Tavoitteena on julkaista sote-palveluiden vertailutoiminnallisuus osana Suomi.fi-verkkopalvelua. Näin kansalainen löytää oman kunnan sote-palvelutiedot keskitetysti Suomi.fi-verkkopalvelusta ja voi vertailla eri sote-tuottajia laadullisesti tarkistetusta tiedosta. - Palveluväylä integroinnin ja yhteentoimivuuden tueksi
Tavoitteena on lisätä Suomi.fi-palveluväylän käyttöä sote-sektorin palveluissa.
Suomi on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtaja vuonna 2021. Puheenjohtajuuteen liittyvän "Maailman sujuvinta maiden välistä arkea ja liikkuvuutta digitalisaation avulla" -hankkeen tavoitteena on sujuvoittaa ihmisten ja yritysten rajat ylittävää arkea ja liikkumista edistämällä viranomaisten välistä tiedon vaihtoa Pohjoismaissa.
Hankkeessa luodaan toimintamalli ja hyviä käytänteitä rajat ylittävän tiedonvaihdon vahvistamiseksi ja tehostamiseksi.
Hankkeessa tarkastellaan tietojen vaihtoa ja rajat ylittävää arkea kolmen kokonaisuuden avulla:
- Opiskelu toisessa Pohjoismaassa ja Baltiassa (työpaketista vastaa Opetushallitus)
- Terveydenhuollon palvelujen käyttö toisessa Pohjoismaassa tai Baltian maassa (työpaketista vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)
- Pohjoismaiden ja Baltian maiden lainsäädännön säädöstietohaku (työpaketista vastaa oikeusministeriö)
Digi- ja väestötietovirasto johtaa hankkeen toteutusta ja koordinoi hankkeen työryhmien työskentelyä.
Lue lisää valtiovarainministeriön tiedotteesta: Maailman sujuvinta maiden välistä arkea ja liikkuvuutta digitalisaation avulla
Uutiset ja tiedotteet hankkeista
- 14.6.2023 — Eurooppalaisen identiteettilompakon valmistelu etenee: pilotointi on alkanut Suomessa ja Euroopassa
- 24.2.2023 — Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus keskeytyi – tarve digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuille ei kadonnut
- 15.12.2022 — Eurooppalaisten lompakkosovellusten pilotoinnin rahoitus etenee
- 28.11.2022 — Digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisujen testikäyttö on alkanut organisaatioissa
- 28.11.2022 — Suomi.fi-lompakko pääsi valkohattuhakkerien testiin – hakkeriyhteistyö täydentää tavallista tietoturvatestausta