Hyppää sisältöön

Ajankohtaista

VTJkysely-rajapinnan liiketaloudelliset hinnat muuttuvat 1.9.2024. Lataa uusi liiketaloudellinen hinnasto tästä.

VTJkysely-rajapinta 

VTJkysely-rajapinnan kautta julkisen tai yksityisen sektorin organisaatio voi hakea väestöjärjestelmästä yksittäisiä, reaaliaikaisia tietoja suoraan omaan tietojärjestelmäänsä. 

VTJkysely-rajapinta sopii organisaatiolle, joka haluaa esimerkiksi 

 • tarkistaa asiakkaiden perustietoja 

 • tarjota omille asiakkailleen sähköisen asioinnin palveluita  

 • tarkistaa tietojen oikeellisuutta hakemusten käsittelyprosesseissa. 

Organisaation käyttöön luovutettavista VTJ-tiedoista ja niiden käyttötarkoituksesta sovitaan aina tapauskohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

Liity häiriötiedotelistalle

 • Häiriötiedotelistalla oleviin sähköpostiosoitteisiin tiedotetaan mahdollisista häiriöistä VTJkysely-rajapinnassa. Ilmoittaudu tästä.

VTJkysely-rajapinta ei saa käyttää oman rekisterin tietojen säännölliseen tai laajamittaiseen päivittämiseen tai muihin massamuotoisiin kyselyihin. Tällaiseen tarpeeseen soveltuvat Digi- ja väestötietoviraston asiakasrekisterien päivityspalvelut julkishallinnolle ja yksityisille yrityksille ja yhteisöille.

VTJkysely-rajapinnasta haetaan ja vastaanotetaan tietoja XML-muotoisina sanomina. Tarkempaa tietoa rajapinnan teknisestä toteutuksesta löydät VTJkysely-rajapinnan tekninen toteutus ja käyttö -sivulta.

Vaihtoehtona omalle suoralle VTJkysely-rajapintayhteydelle voit tiedustella VTJ-tietoihin pohjautuvia palveluita myös yrityksiltä, joille on myönnetty oikeus edelleenvälittää VTJkysely-rajapinnan kautta haettuja tietoja. Tällöin lupakäsittely voi olla kevyempää ja nopeampaa.

Muistilista ennen asiointia 

Toimi näin 

Ennen palveluun rekisteröitymistä tutustu Digi- ja väestötietoviraston palveluihin ja verkkoasioinnin käyttöehtoihin asiakassivustollamme

Hae tietolupa verkkoasioinnissa

 1. Mene verkkoasiointiin

 1. a) Jos olet jo rekisteröitynyt asiakastilin käyttäjäksi, kirjaudu sisään rekisteröityessäsi antamallasi sähköpostiosoitteella ja salasanalla tai suomi.fi-tunnistautumisen kautta. Mikäli et muista salasanaasi, paina ”Unohditko salasanasi” -linkkiä. 
  b) Jos et ole vielä rekisteröitynyt asiakastiliin käyttäjäksi, paina Rekisteröidy-painiketta. 

 1. Kirjauduttuasi sisään valitse verkkoasioinnin yläpalkista ”Aloita uusi hakemus” -osio. 

 1. Valitse välilehdistä, edustatko julkishallinnon organisaatiota vai yritystä tai yhteisöä. 

 1. Valitse seuraavaksi kohta, jossa lukee ”Haluan hakea tietoja väestötietojärjestelmästä”. 

 1. Valitse avautuvasta valikosta ”VTJkysely-rajapinnan tietolupahakemus” ja paina Aloita-painiketta. 

 1. Täydennä hakemuksen tiedot. Voit lähettää lomakkeen käsiteltäväksi vasta, kun kaikki tarvittavat kentät on täytetty. Tarkista, että kaikkien kenttien yhteydessä näkyy vihreä symboli, joka ilmaisee, että kenttä on täytetty oikein. 

 1. Tarkista lopuksi antamasi tiedot ja paina ”Lähetä DVV:lle” -painiketta. 

Mikäli tarvitset apua tietolupahakemuksen tekemisessä, esimerkiksi haettavan tietosisällön tarkassa määrittelemisessä, ota yhteyttä VTJkysely-rajapinnan asiantuntijoihin osoitteessa [email protected] 

Kunnat ja kuntayhtymät sekä sosiaali- ja terveystoimen hyvinvointialueet voivat tilata palvelun verkkoasioinnissa hieman kevennetyllä menettelyllä, sillä niillä on toistaiseksi voimassa olevat kattoluvat VTJkysely-rajapintaan. Tilauksen yhteydessä on täytettävä selvitys tietojen suojauksesta ja käytöstä sekä käyttöoikeushakemuksen hallintapalveluista. 

Käsittelyaika  

VTJkysely-rajapinnan tietolupahakemuksen käsittelyaika on noin kolme kuukautta. Käsittelyaika sisältää hakemuksen täydennyspyynnöt, neuvottelut ja teknisen järjestelmän arvioinnin. 

Hinta

 • VTJkysely-rajapinnan käyttö on maksutonta kunnan ja valtion viranomaisille sekä hyvinvointialueille.
 • Muille lakisääteistä tehtävää suorittaville julkissektorin asiakkaille sekä yksityissektorin asiakkaille VTJkysely-rajapinnan käyttö laskutetaan kuukausittain tehtyjen kyselyiden määrään perusteella.
 • Julkissektorin asiakkailta veloitetaan lisäksi VTJkysely-rajapinnan perustamismaksu.

Yrityksille ja yhteisöille VTJkysely-rajapinnan kautta tehtävät kyselyt ovat maksullisia. Kunkin kyselyn hinta riippuu muun muassa tietosisällön laajuudesta. Myös yhteyden perustamiskustannukset peritään asiakasorganisaatiolta.

Usein kysytyt kysymykset

Suomen väkiluku 5 631 050