Neuvonta ja tuki

Neuvontapalvelussa annetaan tukea varmenteiden käytössä. Sulkupalvelussa voit sulkea kadonneen tai varastetun varmennekortin.

Neuvontapalvelu

Neuvontapalvelussa annetaan tukea Digi- ja väestötietoviraston myöntämien varmenteiden käytössä ja käyttöönoton yhteydessä esiintyvissä yleisimmissä ongelmatilanteissa. Palvelussa neuvotaan varmennekortteihin liittyvissä asioissa, kuten esimerkiksi henkilökortin kansalaisvarmenne, organisaatiokortit, sosiaali- ja terveydenhuollon toimikortit, varmenteen aktivointi ja PIN-tunnuslukujen käyttö. Huomioithan, että neuvontapalvelu ei neuvo erilaisten laitteiden teknisissä ongelmissa tai käytössä. Eri laitteiden ja ohjelmistojen käyttö- ja teknisen tuen tarjoaa niiden maahantuoja tai edustaja.

Neuvontapalvelun numero ohjautuu Kansalaisneuvonnan puhelinpalveluun.

Kun tarvitset apua, soita alla olevaan palvelunumeroon tai lähetä kysymyksesi sähköisesti Kansalaisneuvonnan verkkosivujen kautta.

Neuvontapalvelu puh. 0600 9 6160 (pvm/mpm)

Varmenteiden neuvontapalvelu palvelee maanantaista perjantaihin klo 8 - 21 ja lauantaisin klo 9 - 15. Palvelu on suljettu sunnuntaisin ja arkipyhinä. Neuvontapalvelu palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Varmennekorttien sulkupalvelu (24 h)

Sulkupalvelun kautta voi sulkea varmennekortilla olevat varmenteet. Jos henkilökortti tai toimikortti katoaa, ilmoita kortilla olevat varmenteet heti sulkupalveluun mahdollisten väärinkäytösten estämiseksi. Varmenteiden haltijan vastuu lakkaa, kun sulkuilmoitus on vastaanotettu. Ilmoita varmenne sulkupalveluun myös siinä tapauksessa, jos henkilökortti tai toimikortti on tarpeeton.

Sulkupalvelu palvelee 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

  • Sulkupalvelu puh. 0800 162 622 (maksuton Suomesta soitettaessa)
  • Ulkomailta soitettaessa +358 800 162 622 (+ paikallisen operaattorin veloitus)

 

Palveluvarmenteiden sulkeminen

Palveluvarmenne on suljettava jos on epäilys siitä, että varmenteen haltijan yksityinen avain on paljastunut. Varmenne on suljettava myös silloin kun se on tarpeeton tai sen käyttötarkoitus muuttuu. Suljettua varmennetta ei voi palauttaa käyttöön.

Sulkupyyntö tehdään verkkoasioinnissa. Varmenteen sulkemiseen tarvittava pakollinen tieto on varmenteen sarjanumero.

  1. Kirjaudu verkkoasiointiin.
  2. Etsi suljettavan varmenteen päätös etusivun "Myönnetyt luvat ja keskeneräiset asiat" -listasta.
  3. Klikkaa "Avaa päätös" -painikkeen viereistä nuolisymbolia ja valitse "Tee varmenteen sulkupyyntö".
  4. Syötä varmenteen sarjanumero, tarkista näkyviin tulevat tiedot ja lähetä sulkupyyntö.
  5. Saat sähköpostiisi tiedon kun varmenne on suljettu.
  6. Varmenteen sulkeminen tapahtuu 24 tunnin kuluessa sulkupyynnön lähettämisestä.

Lisätietoja tarvittaessa: vptuotanto(a)dvv.fi

 

Usein kysytyt kysymykset