Sukunimi avioituessa

Teidän täytyy ilmoittaa sukunimivalintanne avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä. Nimenmuutosta ei siis avioitumisen yhteydessä tarvitse hakea erikseen. Avioitumisen perusteella tehty nimenmuutos on maksuton.

Kaikki sukunimivalinnat eivät kuitenkaan ole mahdollisia, vaan avioitumisen yhteydessä valinnat ovat rajoitetut. Sen sijaan nimenmuutoshakemuksella sukunimivalinnat ovat laajemmat. Jos haluatte esimerkiksi uudissukunimen tai jos vain toinen teistä haluaa palata ennen ensimmäistä avioliittoa olleeseen sukunimeen, teidän täytyy tehdä maksullinen hakemus ennen vihkimistä tai sen jälkeen.

Tarvitset puolisosi suostumuksen, jos haluat avioitumisen yhteydessä ottaa käyttöösi hänen sukunimensä tai yhden sukunimen hänen sukunimiyhdistelmästään.

Avioliiton esteiden tutkija toteaa sukunimen lainmukaisuuden avioliiton esteiden tutkinnasta annetussa todistuksessa. Jos muutatte mieltänne sukunimen suhteen avioliiton esteiden tutkinnan aikana, teidän molempien täytyy ilmoittaa siitä meille sähköpostitse osoitteeseen [email protected] Jos muutatte mieltänne sukunimestä ja avioliiton esteiden tutkinnan päätös on jo annettu, teidän täytyy hakea uutta esteiden tutkintaa uusilla sukunimiehdotuksilla.

Vihkimisen yhteydessä sukunimet muuttuvat avioliiton esteidentutkintatodistuksen mukaisesti.

Avioliiton esteiden tutkinnassa ilmoitetusta nimivalinnasta riippumatta kumpikin puoliso saa kuitenkin vihittäessä säilyttää oman sukunimensä ilmoittamalla siitä vihkijälle.

Tässä lyhyesti vaihtoehdot:

Lisätietoja ja esimerkkejä puolisoiden sukunimistä avioliittoa solmittaessa.

Toimikaa näin

Tutustukaa ennen avioliiton esteiden tutkintapyynnön tekemistä lainmukaisiin sukunimivaihtoehtoihin.

Ilmoittakaa sukunimivalintanne avioliiton esteiden tutkintapyynnössä.

Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta -lomake

Usein kysytyt kysymykset

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa asiaasi sopiva sähköpostiosoite vastaanottajaksi [email protected]. Huomaa, että sähköposti on valtakunnallinen, joten kerro viestissäsi, minkä paikkakunnan vihkimistä viestisi koskee.  

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 244.

Palveluajat:

  • ma 9-15
  • ti-pe 9-12

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Postiosoite 

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 Helsinki