Lahjailmoituksen rekisteröinti

Lahjailmoituksen voi tehdä lähisukulaisten välisestä irtaimen lahjasta. Lahjailmoituksen tekemisestä alkaa kulua aika, jonka päätyttyä lahjanantajan velkojat eivät voi enää vaatia lahjaa palautettavaksi.

Tee lahjailmoitus irtaimen lahjasta, jos olet saanut lahjan puolisoltasi, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalta sukulaiseltasi tai tämän puolisolta tai muulta erityisen tärkeältä henkilöltä, jonka kanssa asut yhteistaloudessa. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä tavanomaisesta lahjasta.

Digi- ja väestötietovirastoon tehdystä lahjailmoituksesta alkaa kulumaan aika, jonka päätyttyä lahjanantajan velkojat eivät voi enää vaatia lahjaa palautettavaksi. Jos lahjanantaja tulee maksukyvyttömäksi, esimerkiksi joutuu konkurssiin, lahjansaaja voi joutua luopumaan lahjasta lahjanantajan velkojien hyväksi. Kun ilmoitus on tehty, lahjaa ei voi enää menettää sen jälkeen, kun lahjoituksesta on kulunut kolme vuotta. Tämä edellyttää, että lahjan saaja oli vilpittömässä mielessä. Ilmoituksen tekemiselle ei ole säädetty määräaikaa, mutta se kannattaa tehdä mahdollisimman pian lahjoituksen jälkeen.

Ilmoituksen voi tehdä lahjanantaja tai lahjansaaja.

Lahjailmoituksen tekemiseksi riittää kirjallinen ilmoitus, josta riittävällä tavalla ilmenevät lahjoituksen rekisteröintiin tarvittavat tiedot. Lahjakirjaa ei tarvitse liittää ilmoituksen liitteeksi. Kun lahjailmoitus on rekisteröity, tulee sinulle rekisteröinnistä todistus tiedoksi.

Toimi näin

Toimita kirjallinen lahjailmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Ilmoituksen voi tehdä joko sähköisen asioinnin kautta, valmiilla lomakkeella tai vapaamuotoisella ilmoituksella.

Ilmoita lahjasta sähköisellä lomakkeella

Ilmoita lahjasta lomakkeella

Ilmoituksesta tulee ilmetä lahjan osapuolet, lahjoituksen kohde sekä lahjan antopäivä. Lomakkeen voi toimittaa postitse osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 02151 Espoo, tai sähköpostitse.

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Usein kysytyt kysymykset

Hinta

1.1.2021 alkaen: 55 euroa

1.1.2022 alkaen: 65 euroa

Linkit asiaan liittyviin lakeihin

Lahjanlupauslaki 625/1947