Estä muuttoilmoitus

Kun estät muuttoilmoituksen tekemisen, nimissäsi ei voi tehdä osoitteenmuutosta väestötietojärjestelmään.  

Esto voi olla tarpeellinen, jos epäilet, että joku voisi tehdä tiedoillasi väärän muuttoilmoituksen. Näin voisi tapahtua, jos olet kadottanut henkilötodistukseksi tai joutunut tietomurron uhriksi ja joku haluaisi käyttää osoitettasi hyväkseen. 

Toimi näin 

Nopeimmin teet muuttoilmoituksen eston sähköisesti Suomi.fi-palvelun Henkilötiedot-sivulla. Myös 15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi tehdä eston itselleen sähköisesti.  

 1. Kirjaudu pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella Suomi.fi-palvelun Henkilötiedot-sivulle
 2. Valitse Muuttoilmoitus ja rastita Muuttoilmoituksen esto -ruutu. 
 3. Paina Vahvista muutos -painiketta. 

Tee muuttoesto erikseen myös Postille. Lue lisää Postin verkkosivuilta: Muuttosuojaus ja kevyt muuttosuojaus.

Huoltajan muuttoesto suojaa myös alaikäistä

Huoltajan muuttoilmoituksen esto suojaa myös alle 15-vuotiaita lapsia, kun lapsi muuttaa yhdessä huoltajan kanssa. Kun lapsen huoltajalla on muuttoilmoituksen esto, alle 15-vuotiaan muutto ei tule voimaan ilman, että Digi- ja väestötietovirasto kysyy asiasta huoltajalta erikseen.

Mihin muuttoesto vaikuttaa?  

Kukaan ei voi tehdä sinun nimissäsi tai alle 15-vuotiaan lapsesi nimissä väärää osoitteenmuutosta. Kun haluat myöhemmin tehdä itsellesi tai perheellesi muuttoilmoituksen, poista ensin muuttoesto väliaikaisesti. Emme voi käsitellä muuttoilmoitustasi ennen kuin poistat muuttoeston.  

Kuka voi tehdä muuttoeston?  

Muuttoilmoituksen eston voi tehdä 

 • täysivaltainen ja täysi-ikäinen henkilö itselleen   
 • edunvalvoja päämiehelleen 
 • yksinhuoltaja lapselleen 
 • huoltajat yhdessä yhteishuollossa olevalle lapselleen 
 • 15–17-vuotias alaikäinen itselleen.  

Jos lapsi on 15–17-vuotias ja hänen muuttoestonsa tekevät huoltajat, huoltajien tekemään pyyntöön pitää liittää lapsen allekirjoittama suostumus. 

Miten teen muuttoeston alaikäiselle lapselleni?  

Harkitse ensin, tarvitseeko alle 15-vuotias muuttoilmoituksen estoa. Huoltajan esto suojaa myös alle 15-vuotiaita, kun lapsi muuttaa yhdessä huoltajan kanssa.  

Jos haluat tehdä huoltajana muuttoilmoituksen eston alaikäiselle, sinun on tehtävä pyyntö kirjallisesti henkilökohtaisen käynnin yhteydessä Digi- ja väestötietovirastossa. Pyyntöön on liitettävä toisen huoltajan ja 15–17-vuotiaan alaikäisen suostumus.  Myös lapsen muuttoeston peruminen vaatii käynnin palvelupaikassa. Yksinkertaisempaa on tehdä muuttoesto huoltajalle, sillä huoltajan muuttoesto estää myös alaikäisen muuttoilmoituksen rekisteröinnin.  

Yli 15-vuotias alaikäinen voi tehdä muuttoilmoituksen eston itselleen ja poistaa sen Suomi.fi-palvelussa, jos hänellä on vahvan tunnistautumisen mahdollisuus. Jos hän ei pysty tunnistautumaan sähköisesti, muuttoilmoituksen eston voi tehdä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. 

Miten teen muuttoilmoituksen, jos minulla on muuttoesto? 

 1. Peru ensin muuttoilmoituksen esto Suomi.fi-verkkopalvelussa.  
 2. Tee sitten muuttoilmoituksesi. Lue lisää muuttoilmoituksen tekemisestä sivuiltamme.  
 3. Odota, että muuttoilmoituksesi on käsitelty. Näet Suomi.fissä Muuttoilmoitus-välilehdeltä, kun uusi osoitteesi on rekisteröity. Tämän jälkeen voit tehdä muuttoeston uudelleen.   

Miten perun muuttoeston? 

Poista muuttoilmoituksen esto ennen kuin teet itsellesi tai perheellesi osoitteenmuutoksen. Kun käytät Suomi.fi-palvelua, muutos tulee heti voimaan. 

 1. Kirjaudu Suomi.fin Henkilötiedot-sivulle.
 2. Valitse Muuttoilmoitus-välilehti ja poista rasti Muuttoilmoituksen esto -ruudusta.  
 3. Paina Vahvista muutos -ruutua.  

Etkö pysty hoitamaan asiaasi verkossa?

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 539 225.

Palveluajat: ma–pe 9–15

Usein kysyttyä