Estä muuttoilmoitus

Muuttoilmoituksen esto on tarkoitettu henkilöille, joiden tiedoilla on tehty väärä muuttoilmoitus tai jotka pelkäävät, että heidän tiedoillaan tehdään väärä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Yleensä näissä tapauksissa henkilö on kadottanut henkilödokumenttinsa tai ne on varastettu. Usein asiasta on jo tehty rikosilmoitus. 

Muuttoilmoituksen esto tehdään Digi- ja väestötietovirastolle ja se merkitään väestötietojärjestelmään. 

Mihin Estä muuttoilmoitus -palvelu vaikuttaa? 

Jos olet ottanut käyttöösi muuttoilmoituksen eston ja muutat, tekemäsi muuttoilmoitus siirtyy Digi- ja väestötietovirastoon käsiteltäväksi, mutta ei rekisteröidy tietoihisi. Muuttoilmoituksen käsittely ja tietojen rekisteröinti edellyttävät muuttoilmoituksen eston poistamista Suomi.fi -verkkopalvelussa taikka henkilökohtaista asiointia Digi- ja väestötietovirastossa.

Kuka voi pyytää Estä muuttoilmoitus -palvelua? 

Muuttoilmoituksen estoa voi pyytää:  

 • täysivaltainen ja täysi-ikäinen henkilö itselleen  

 • edunvalvoja päämiehelleen

 • yksinhuoltaja lapselleen

 • huoltajat yhdessä yhteishuollossa olevalle lapselleen

 • 15-17 vuotta täyttänyt alaikäinen itselleen

Jos lapsi on 15-17-vuotias, huoltajien tekemään pyyntöön tulee liittää lapsen allekirjoittama suostumus.

Miten otan käyttöön Estä muuttoilmoitus -palvelun? 

Nopeimmin ja helpoimmin saat muuttoilmoituksen eston käyttöösi sähköisesti Suomi.fi -verkkopalvelun Henkilötiedot-sivulla. Suomi.fi -verkkopalvelu vaatii vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit tehdä muuttoilmoituksen eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Asian voi hoitaa missä tahansa palvelupaikassamme. 

Jos huoltaja pyytää muuttoilmoituksen estoa alaikäiselle, huoltajan on tehtävä pyyntö kirjallisesti henkilökohtaisen käynnin yhteydessä. Pyyntöön on liitettävä toisen huoltajan ja 15-17 -vuotiaan alaikäisen suostumus muuttoilmoituksen eston käyttöönottamiseksi.

Estä muuttoilmoitus -palvelun käyttöönotto sähköisesti Suomi.fi -verkkopalvelussa – toimi näin:

Ota Estä muuttoilmoitus -palvelu käyttöön

 1. Mene osoitteeseen  https://www.suomi.fi/omat-tiedot/henkilotiedot  ja kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

 2. Valitse Estä muuttoilmoitus -välilehti ja laita rasti Muuttoilmoituksen esto -ruutuun.

 3. Paina Vahvista muutos -ruutua.

Poista Estä muuttoilmoitus -palvelu käytöstä

 1. Mene osoitteeseen  https://www.suomi.fi/omat-tiedot/henkilotiedot  ja kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

 2. Valitse Estä muuttoilmoitus -välilehti ja poista rasti Muuttoilmoituksen esto -ruudusta.

 3. Paina Vahvista muutos -ruutua.

Muista tehdä muuttosuojaus myös Postille osoitteessa posti.fi.  Näin varmistat, että myöskään Postin kautta ei tiedoillasi voi tehdä muuttoilmoitusta.

Miten teen muuttoilmoituksen, jos minulla on käytössäni Estä muuttoilmoitus -palvelu?

Jos teet muuttoilmoituksen sähköisesti tai lomakkeella, sinun täytyy ensin perua  muuttoilmoituksen esto Suomi.fi -verkkopalvelussa. Voit ottaa palvelun uudestaan käyttöösi, kun muuttoilmoituksesi on käsitelty. Samassa palvelussa näet uudet osoitetietosi Osoitetiedot -välilehdeltä, kun muuttoilmoituksesi on käsitelty ja tiedot ovat väestötietojärjestelmässä.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä muuttoilmoituksen käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä. Käynnin yhteydessä sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi ja kertoa, että sinulla on muuttoilmoituksen esto.