Muuttoesto 

Muuttoesto on tarkoitettu henkilöille, joiden tiedoilla on tehty väärä muuttoilmoitus tai jotka pelkäävät, että heidän tiedoillaan tehdään väärä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Yleensä näissä tapauksissa henkilö on kadottanut henkilödokumenttinsa tai ne on varastettu. Usein asiasta on jo tehty rikosilmoitus. 

Muuttoesto tehdään aina Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto merkitsee eston väestötietojärjestelmään. 

Mihin muuttoesto vaikuttaa? 

Jos sinulla on muuttoesto ja muutat, tekemäsi muuttoilmoitus siirtyy  Digi- ja väestötietovirastoon käsiteltäväksi, mutta ei rekisteröidy tietoihisi.

Jos muuttoesto on voimassa, muuttoilmoituksen käsittely ja tietojen rekisteröinti edellyttävät aina henkilökohtaista asiointia Digi- ja väestötietovirastossa tai tunnistautumista ja muuttoeston poistamista suomi.fi -sivuston kautta.

Poistetun muuttoeston voit laittaa uudestaan voimaan, kun muuttoilmoitus on käsitelty ja uusi osoite on talletettu väestötietojärjestelmään.

Kenelle voi hakea muuttoestoa? 

Muuttoesto voidaan merkitä seuraaville henkilöille:  

 • täysivaltaiselle ja täysi-ikäiselle henkilölle hänen pyynnöstään  
 • lapselle, jonka täysivaltainen huoltaja olet 
  • Jos olet lapsen yksinhuoltaja, voit itse tehdä estopyynnön 
  • Jos lapsi on vanhempiensa yhteishuollossa tai hänellä on muuten useampia huoltajia, huoltajien tulee yhdessä pyytää muuttoestoa lapselle. Tällöin hakemukseen tulee liittää toisen huoltajan allekirjoittama valtakirja.  
  • Jos lapsi on 15-17-vuotias, hakemukseen tulee liittää lapsen allekirjoittama suostumus sekä mahdollisen toisen huoltajan allekirjoittama suostumus. 
 • 15-17-vuotiaalle lapselle hänen omasta pyynnöstään 
  • Tarvittaessa Digi- ja väestötietovirasto voi pyytää asiaan huoltajien lausuntoa 
 • edunvalvojan pyynnöstä päämiehelle 

Miten teen muuttoilmoituksen, jos minulla on muuttoesto? 

Jos sinulle on merkitty muuttoesto, voit tehdä muuttoilmoituksen vain käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä. Käynnin yhteydessä sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi. 

Jos haluat tehdä muuttoilmoituksen sähköisesti tai lomakkeella, sinun täytyy ensin perua hakemasi muuttoesto. 

Huomaathan, että et voi tehdä muuttoilmoitusta Suomi.fi-viestien kautta. 

Miten teen muuttoeston? 

 1. Nopeimmin ja helpoimmin teet muuttoeston Digi- ja väestötietovirastolle sähköisesti Suomi.fi-viestien kautta. Suomi.fi-viestien käyttö vaatii vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

  Voit myös tehdä eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Asian voi hoitaa missä tahansa palvelupaikassamme. 
   

 2. Muista myös tehdä muuttosuojaus Postille osoitteessa posti.fi. Suojatulle postinsaajalle ei voi muuttoeston jälkeen tallentaa minkäänlaista osoitteenmuutosta tai jakelun keskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. 

Muuttoesto sähköisesti Suomi.fi-viestien kautta – toimi näin: 

Muuttoeston teko Suomi.fi-viestien kautta edellyttää Suomi.fi-viestien käyttöönottoa. Kun otat palvelun käyttöösi, saat useiden eri viranomaisten viestit (esim. päätökset ja tiedoksiannot) paperipostin sijaan sähköisessä muodossa Suomi.fi-verkkopalvelun Viestit-laatikkoon. Käyttöönoton jälkeen Suomi.fi-viestejä käyttävät viranomaiset lähettävät sinulle viranomaispostit sähköisesti Suomi.fi-viesteihin. Esimerkiksi Vero, HUS ja Poliisi käyttävät Suomi.fi-viestejä.  Suomi.fi-viestien käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  

Voit käyttää Suomi.fi-viestejä myös Suomi.fi-mobiilisovelluksella.  

Toimi näin: 

 1. Mene osoitteeseen https://suomi.fi/viestit ja kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

  Siirry Suomi.fi-viesteihin
   

 2. Jos et ole aiemmin käyttänyt Suomi.fi-viestejä, anna käytössäsi oleva sähköpostiosoite. Antamaasi osoitteeseen saat ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä. Valitse myös kieli, jolla haluat ilmoituksen uusista viesteistä. Tämän jälkeen paina “Jatka” 

 3. Antamaasi sähköpostiosoitteeseen on lähetetty varmistusviesti. Paina viestissä olevaa vahvistuslinkkiä, niin Suomi.fi-viestit aktivoituvat sinulle ja voit alkaa käyttämään Viestit-palvelua 

 4. Tehdäksesi muuttoeston mene Suomi.fi-viesteissä kohtaan “Kirjoita viesti”  

 5. Valitse viestin vastaanottajaksi ”Digi- ja väestötietovirasto” ja ”Vastaanottajan palvelu tai asia” -kenttään asiaksi ”Muuttoesto” 

 6. Kirjoita ”Viestin aihe” -kenttään viestisi otsikko, esim. ”Muuttoeston teko” 

 7. Kirjoita ”Viestisi”-kenttään viestisi. 
  Pyyntöön ei tarvitse lisätä henkilötunnusta tai osoitetta, sillä Digi- ja väestötieto näkee nämä tiedot väestötietojärjestelmästä. 

 8. Lisää tarvittaessa liitetiedostona mukaan skannatut allekirjoitetut suostumukset. 

 9. Lähetä viesti  

 10. Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa sinulle Viestit-palvelun kautta, kun esto on voimassa. Tarvittaessa pyydämme palvelun kautta sinulta lisätietoja. 

Miten poistan muuttoeston? 

Voit poistaa muuttoeston Suomi.fi-viestien kautta tai käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Asian voi hoitaa missä tahansa palvelupaikassamme. 

Suomi.fi-viestien käyttö vaatii vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Muuttoeston poisto Suomi.fi-viestien kautta – Toimi näin: 

 1. Mene osoitteeseen https://suomi.fi/viestit ja kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

 2. Jos et ole aiemmin käyttänyt Suomi.fi-viestejä, anna sähköpostiosoite, jonne saat ilmoituksen uudesta saapuneesta viestistä, ja valitse kieli, jolla haluat ilmoituksen. Tämän jälkeen paina ”Ota palvelu käyttöön” 

 3. Poistaaksesi tekemäsi muuttoeston mene Suomi.fi-viesteissä kohtaan ”Kirjoita viesti” 

 4.  Valitse viestin vastaanottajaksi ”Digi- ja väestötietovirasto” ja ”Vastaanottajan palvelu tai asia” -kenttään asiaksi ”Muuttoesto”  

 5. Kirjoita ”Viestin aihe” -kenttään viestisi otsikko, esim. ”Muuttoeston poisto” 

 6. Kirjoita ”Viestisi”-kenttään viestisi. 
  Pyyntöön ei tarvitse lisätä henkilötunnusta tai osoitetta, sillä Digi- ja väestötieto näkee nämä tiedot väestötietojärjestelmästä. 

 7. Lisää tarvittaessa liitetiedostona mukaan skannatut allekirjoitetut suostumukset. 

 8. Lähetä viesti  

 9. Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa sinulle Viestit-palvelun kautta, kun esto on poistettu. Tarvittaessa pyydämme palvelun kautta sinulta lisätietoja. 

 10. Huomaathan, että et voi tehdä muuttoilmoitusta Suomi.fi-viestien kautta.