Vanhemmuuden vahvistaminen ja kumoaminen
Tällä sivulla kerromme, miten ja milloin vanhemmuuden voi tunnustaa ja miten sen jälkeen vahvistamme vanhemmuuden. Lisäksi ohjeistamme, miten vanhemmuuden voi kumota.
Milloin vanhemmuus pitää tunnustaa?
Lapsen äiti on se henkilö, joka on synnyttänyt lapsen. Hänen ei tarvitse tunnustaa vanhemmuuttaan.
Jos äiti on miehen kanssa avioliitossa, kun lapsi syntyy, aviomies on automaattisesti lapsen vanhempi eikä erillistä isyyden tunnustamista tarvita. Muissa tapauksissa toisen vanhemman vanhemmuus täytyy tunnustaa ja vahvistaa.
Näin tunnustat vanhemmuuden
Voit tunnustaa vanhemmuuden ennen lapsen syntymää tai sen jälkeen. Katso tilanteeseesi tarkemmat ohjeet alla olevista vaihtoehdoista.
Sinun ei tarvitse tunnustaa isyyttäsi, vaan sinusta tulee aviomiehenä automaattisesti lapsen vanhempi. Näin käy myös silloin, kun lapsenne syntyy hedelmöityshoitojen avulla.
Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa. Tunnustaminen tarkoittaa sitä, että ilmoitat olevasi syntyvän lapsen vanhempi. Sinun täytyy ilmoittaa asiasta itse ja synnyttävän äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle sen hyvinvointialueen äitiysneuvolassa, jossa perheellenne on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Vahvistamme isyytesi erikseen lapsen syntymän jälkeen.
Voit tunnustaa isyytesi myös lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojalla. Lastenvalvoja selvittää isyyden, jonka jälkeen vahvistamme sen.
Kun lapsenne syntyy hedelmöityshoidon avulla
Jos olet antanut kirjallisen suostumuksesi hedelmöityshoitoon yhdessä äidin kanssa, voit tunnustaa isyytesi yllä olevilla ohjeilla.
Jos olet antanut kirjallisen suostumuksesi hedelmöityshoitoon yhdessä synnyttävän äidin kanssa, voit tunnustaa äitiytesi seuraavilla ohjeilla. Sinun pitää tunnustaa äitiytesi, vaikka olisitkin avioliitossa synnyttävän äidin kanssa.
Voit tunnustaa äitiytesi ennen lapsen syntymää hyvinvointialueen äitiysneuvolassa. Vahvistamme äitiytesi lapsen syntymän jälkeen.
Voit tunnustaa äitiytesi myös lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojalla. Lastenvalvoja selvittää äitiyden, jonka jälkeen vahvistamme sen.
Milloin emme voi vahvistaa lapselle toista äitiä?
Huomaa, että emme voi vahvistaa lapselle toista äitiä seuraavissa tapauksissa:
-
lapsella on jo kaksi oikeudellista vanhempaa
-
lapselle voidaan todeta tai vahvistaa isä.
Lapselle voidaan todeta tai vahvistaa isä, jos mies, jonka siittiöitä on käytetty hedelmöityshoidoissa, on suostunut ennen hoidon antamista isyyden vahvistamiseen. Olette valinneet ennen hoidon antamista, haluatteko ryhtyä hoidon avulla syntyvän lapsen vanhemmiksi yhdessä vai vahvistetaanko lapsen toiseksi vanhemmaksi siittiöt luovuttanut mies.
Näin peruutat tai kiistät vanhemmuuden tunnustamisen ennen lapsen syntymää
Jos olet tunnustanut vanhemmuutesi ennen lapsen syntymää, voit peruuttaa tunnustamisen ilmoittamalla siitä kirjallisesti meille ennen lapsen syntymää.
Voit kiistää jonkun toisen tekemän vanhemmuuden tunnustamisen, jos
-
olet synnyttävä äiti
-
olet mielestäsi lapsen vanhempi tunnustamisen tehneen henkilön sijaan.
Kun peruutat oman tunnustamisesi tai kiistät jonkun toisen vanhemmuuden tunnustamisen, emme voi vahvistaa vanhemmuutta raskaudenaikaisen tunnustamisen perusteella. Sen sijaan siirrämme asian lastenvalvojan selvitettäväksi. Ilmoitamme siirrosta vanhemmuuden tunnustajalle, lapsen synnyttävälle äidille ja mahdolliselle kiistämistä koskevan ilmoituksen tekijälle.
-
Voit peruuttaa tai kiistää vanhemmuuden tunnustamisen ennen lapsen syntymää. Kirjoita vapaamuotoinen ilmoitus, jossa on seuraavat tiedot:
- nimesi
- henkilötunnuksesi tai syntymäaikasi
- vanhemmuuden tunnustamisen ajankohta, jos tiedät sen.
-
Toimita ilmoituksesi meille joko sähköpostitse tai postitse. Löydät yhteystietomme tämän sivun alaosasta.
-
Siirrämme asian lastenvalvojalle, joka on sinuun yhteydessä.
Vanhemmuuden kumoaminen lapsen syntymän jälkeen
Vanhemmuutesi voidaan kumota lapsen syntymän jälkeen, jos olet jo lapsen vanhempi ja tietyt, alla kerrotut edellytykset täyttyvät. Voimme kumota vanhemmuuden vain alla olevissa tilanteissa. Ennen kuin voimme tehdä niin, sinun pitää asioida lastenvalvojalla.
Joissain tilanteissa myös käräjäoikeus voi kumota vanhemmuuden.
Jos lapsi on syntynyt avioliitossa, voimme kumota isyyden vain seuraavissa tapauksissa:
Toinen henkilö kuin lapsen äidin aviomies tunnustaa lapsen omakseen.
1. Toinen henkilö tunnustaa vanhemmuutensa lastenvalvojalle.
2. Lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen.
3. Lastenvalvoja selvittää asian ja lähettää asiakirjat meille. Me vahvistamme toisen henkilön vanhemmuuden. Samalla aviomiehen isyys kumoutuu.
Aviopari pyytää lastenvalvojaa selvittämään isyyden.
1. Lapsen synnyttänyt äiti ja aviomies yhdessä pyytävät lastenvalvojalta aviomiehen isyyden selvittämistä. Tämä pitää tehdä ennen kuin lapsi on kuuden kuukauden ikäinen.
2. Lastenvalvoja selvittää vanhemmuuden DNA-tutkimuksen avulla.
3. Jos aviomies ei ole DNA-tutkimuksen perusteella lapsen isä, synnyttänyt äiti ja aviomies voivat yhdessä hakea meiltä aviomiehen isyyden kumoamista. Hakemus pitää toimittaa meille ennen kuin lapsi on vuoden ikäinen. Emme kuitenkaan voi kumota isyyttä, jos äidille on annettu hedelmöityshoitoa.
Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, voimme kumota vanhemmuuden vain seuraavissa tapauksissa:
Toinen henkilö kuin raskauden aikana vanhemmuuden tunnustanut henkilö tunnustaa lapsen omakseen
1. Toinen henkilö tunnustaa vanhemmuutensa lastenvalvojalle.
2. Lapsen äiti ja raskaudenaikainen tunnustaja hyväksyvät tunnustamisen.
3. Lastenvalvoja selvittää asian ja lähettää asiakirjat meille. Me vahvistamme toisen henkilön vanhemmuuden. Samalla raskaudenaikaisen tunnustajan vanhemmuus kumoutuu.
Synnyttänyt äiti ja raskauden aikana vanhemmuuden tunnustanut henkilö pyytävät lastenvalvojaa selvittämään isyyden
1. Lapsen synnyttänyt äiti ja raskaudenaikainen tunnustaja pyytävät yhdessä lastenvalvojalta raskaudenaikaisen tunnustajan isyyden selvittämistä. Tämä pitää tehdä ennen kuin lapsi on kuuden kuukauden ikäinen.
2. Lastenvalvoja selvittää vanhemmuuden DNA-tutkimuksen avulla.
3. Jos raskaudenaikainen tunnustaja ei ole DNA-tutkimuksen perusteella lapsen isä, synnyttänyt äiti ja raskaudenaikainen tunnustaja voivat yhdessä hakea meiltä isyyden kumoamista. Hakemus pitää toimittaa meille ennen kuin lapsi on vuoden ikäinen. Huomioithan kuitenkin, että emme voi kumota isyyttä, jos äidille on annettu hedelmöityshoitoa.
Käsittelyaika
Käsittelyaika on tällä hetkellä noin kymmenen työpäivää siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet meille Digi- ja väestötietovirastoon. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.
Hinta
Palvelu on maksuton.
Näin saat päätöksen
Saat meiltä päätöksen, kun asiasi on käsitelty. Päätöksen saat Suomi.fi-viesteihin. Jos sinulla ei ole palvelua käytössäsi, saat päätöksen kirjepostitse.
Usein kysyttyä
Vahvistaminen riippuu siitä, oletteko tunnustaneet vanhemmuuden ennen lapsen syntymää vai sen jälkeen.
-
Jos olette tunnustaneet vanhemmuuden ennen lapsen syntymää, vahvistamme vanhemmuuden, kun lapsi on syntynyt.
-
Jos olette tunnustaneet vanhemmuuden lapsen syntymän jälkeen, vahvistamme vanhemmuuden, kun lastenvalvoja on toimittanut meille tarvittavat asiakirjat.
Vanhemmuuden vahvistamisen keskimääräinen käsittelyaika on kymmenen työpäivää.
Voit tarkastaa Suomi.fi:n Tarkasta omat henkilötietosi -palvelusta, onko vanhemmuutesi jo vahvistettu.
Kyllä pitää. Lapsi voi saada vain sellaisen henkilön sukunimen, jonka vanhemmuus on vahvistettu.
Voitte kuitenkin nyt antaa lapselle synnyttäneen äidin sukunimen ja vaihtaa sen toisen vanhemman sukunimeksi tai sukunimiyhdistelmäksi sitten, kun olemme vahvistaneet toisen vanhemman vanhemmuuden. Tällöin lapsen sukunimen vaihtaminen on maksutonta. Lisäksi molempien vanhempien pitää hyväksyä hakemus sukunimen muuttamisesta. Löydätte tarkemmat toimintaohjeet sivuiltamme.
Tarvitsette asiakirjan eli siviilisäätytodistuksen, joka osoittaa, onko lapsen äiti avioliitossa vai ei.
Jos lapsen äiti ei ole avioliitossa, vahvistamme tunnustajan vanhemmuuden.
Jos lapsen äiti on avioliitossa jonkun muun kuin sinun kanssasi, voimme vahvistaa tunnustamasi vanhemmuuden, jos myös aviomies hyväksyy sen.
Jos biologinen isäsi haluaa selvittää vanhemmuutensa, ottakaa yhteyttä kotikuntasi lastenvalvojaan. Lastenvalvoja selvittää isyyden, jonka jälkeen vahvistamme sen.
Jos biologinen isäsi ei halua selvittää vanhemmuutta tai hän on kuollut, voit nostaa isyyden vahvistamiseksi kanteen käräjäoikeudessa.
Kuolleen henkilön isyys tai äitiys voidaan vahvistaa ilman oikeudenkäyntiä, jos seuraavat seikat täyttyvät:
-
Lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella.
-
Oikeusgeneettinen isyystutkimus tai kirjallinen todistus hedelmöityshoidosta osoittaa, että kuollut henkilö on lapsen vanhempi.
-
Kukaan muu ei ole tunnustanut lapsen vanhemmuutta.
-
Kannetta vanhemmuuden vahvistamisesta ei ole vireillä.
Tällöin kuolleen henkilön oikeudenomistajat (eli yleensä perilliset) voivat antaa lastenvalvojalle suostumuksensa vanhemmuuden vahvistamiseksi. Lastenvalvoja selvittää asian, minkä jälkeen me vahvistamme vanhemmuuden.
Yhteystietomme
1. Sähköposti
Otathan meihin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tiedot liikkuvat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].
Lähetä sähköposti turvapostina
2. Puhelin
Neuvonta: 0295 537 314
Palveluajat:
- ma–pe klo 9–15. (klo 12-15 voit vain jättää takaisinsoittopyynnön, soitamme sinulle seuraavana arkipäivänä)
3. Postiosoite
Digi- ja väestötietovirasto, PL 1007, 28101 Pori