Vanhemmuuden vahvistaminen ja kumoaminen

Tällä sivulla kerromme, miten ja milloin vanhemmuuden voi tunnustaa ja miten sen jälkeen vahvistamme vanhemmuuden. Lisäksi ohjeistamme, miten vanhemmuuden voi kumota.

Milloin vanhemmuus pitää tunnustaa?

Lapsen äiti on se henkilö, joka on synnyttänyt lapsen. Hänen ei tarvitse tunnustaa vanhemmuuttaan.

Jos äiti on miehen kanssa avioliitossa, kun lapsi syntyy, aviomies on automaattisesti lapsen vanhempi eikä erillistä isyyden tunnustamista tarvita. Muissa tapauksissa toisen vanhemman vanhemmuus täytyy tunnustaa ja vahvistaa.

Näin tunnustat vanhemmuuden

Voit tunnustaa vanhemmuuden ennen lapsen syntymää tai sen jälkeen. Katso tilanteeseesi tarkemmat ohjeet alla olevista vaihtoehdoista.

Näin peruutat tai kiistät vanhemmuuden tunnustamisen ennen lapsen syntymää

Jos olet tunnustanut vanhemmuutesi ennen lapsen syntymää, voit peruuttaa tunnustamisen ilmoittamalla siitä kirjallisesti meille ennen lapsen syntymää.

Voit kiistää jonkun toisen tekemän vanhemmuuden tunnustamisen, jos

  • olet synnyttävä äiti

  • olet mielestäsi lapsen vanhempi tunnustamisen tehneen henkilön sijaan.

Kun peruutat oman tunnustamisesi tai kiistät jonkun toisen vanhemmuuden tunnustamisen, emme voi vahvistaa vanhemmuutta raskaudenaikaisen tunnustamisen perusteella. Sen sijaan siirrämme asian lastenvalvojan selvitettäväksi. Ilmoitamme siirrosta vanhemmuuden tunnustajalle, lapsen synnyttävälle äidille ja mahdolliselle kiistämistä koskevan ilmoituksen tekijälle.

Vanhemmuuden kumoaminen lapsen syntymän jälkeen

Vanhemmuutesi voidaan kumota lapsen syntymän jälkeen, jos olet jo lapsen vanhempi ja tietyt, alla kerrotut edellytykset täyttyvät. Voimme kumota vanhemmuuden vain alla olevissa tilanteissa. Ennen kuin voimme tehdä niin, sinun pitää asioida lastenvalvojalla.

Joissain tilanteissa myös käräjäoikeus voi kumota vanhemmuuden.

Käsittelyaika

Käsittelyaika on tällä hetkellä noin kymmenen työpäivää siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet meille Digi- ja väestötietovirastoon. Käsittelemme hakemukset pääasiassa niiden saapumisjärjestyksessä.

Hinta

Palvelu on maksuton.

Näin saat päätöksen

Saat meiltä päätöksen, kun asiasi on käsitelty. Päätöksen saat Suomi.fi-viesteihin. Jos sinulla ei ole palvelua käytössäsi, saat päätöksen kirjepostitse.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme

1. Sähköposti

Otathan meihin ensisijaisesti yhteyttä sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tiedot liikkuvat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].

Lähetä sähköposti turvapostina

2. Puhelin

Neuvonta: 0295 537 314

Palveluajat:

  • ma–pe klo 9–15. (klo 12-15 voit vain jättää takaisinsoittopyynnön, soitamme sinulle seuraavana arkipäivänä)

3. Postiosoite

Digi- ja väestötietovirasto, PL 1007, 28101 Pori