Edunvalvojan tehtävät
Edunvalvoja huolehtii päämiehensä hyvinvoinnista ja hoitaa tyypillisesti päämiehen omaisuutta ja taloudellisia asioita. Edunvalvojan täytyy toimia kaikissa tilanteissa päämiehensä parhaaksi. Lisäksi hänen on kysyttävä päämiehensä mielipidettä, jos asia on päämiehen kannalta tärkeä ja hän ymmärtää sen merkityksen. Edunvalvoja ei saa kertoa päämiehensä asioista muille ilman päämiehen lupaa.
Uutta: Edunvalvonnan asiointipalvelussa voit tehdä omaisuusluettelon, vuositilin ja päätöstilin sekä hakea lupia sähköisesti.
Asiointi digipalveluissa edunvalvojana | Jos sinulla on edunvalvojana oikeus hoitaa taloudellisia asioita, voit asioida päämiehesi puolesta digipalveluissa, jotka tarkistavat asiointioikeuden Suomi.fi-valtuuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi Verohallinnon ja Traficomin palvelut.
Tehtävän aloittaminen
Selvitä ja sovi päämiehesi kanssa, miten hänen asioitaan hoidetaan ja mitä palveluita hän tarvitsee.
-
Sovi käytännöistä:
- Ota yhteys pankkiin ja muuta päämiehesi tilien käyttöoikeus vain itsellesi. Jätä kuitenkin päämiehellesi käyttövaratili, jos hän pystyy käyttämään sellaista.
- Ohjaa tulot päämiehesi nimissä olevalle tilille, johon ainoastaan sinulla on tilinkäyttöoikeus.
- Huolehdi, että päämiehesi laskut tulevat suoraan sinulle.
- Huolehdi, että päämiehesi tileihin ja sijoittamiseen liittyvät tiliotteet tulevat suoraan sinulle.
- Tarkista päämiehesi saamat etuudet ja hae niitä tarvittaessa. Pyydä ilmoitukset etuuksista itsellesi (eläkeilmoitukset, verotus- ja etuuspäätökset).
- Selvitä heti aluksi päämiehesi taloudellinen tilanne. Voit tehdä esimerkiksi budjetin tuloista ja menoista. Se voi auttaa käyttövaran määrän sopimisessa.
- Kartoita, mitä omaisuutta päämiehelläsi on ja miten sitä olisi hyvä hoitaa.
- Jos päämiehelläsi on asunto-osakkeita tai kiinteistöjä, selvitä, missä käytössä ne ovat ja mikä niiden arvo on.
- Jos päämiehesi omistaa rekisteröidyn ajoneuvon, selvitä, missä käytössä se on.
- Jos päämiehesi omistaa metsää, selvitä, miten metsää tulisi hoitaa ja onko tarpeen esimerkiksi hyväksyttää omaisuudenhoitosuunnitelma, joka sisältää metsäsuunnitelman.
-
Jos päämiehesi on kuolinpesän osakas, tarvitset sen perukirjan.
- Tarkista, ovatko päämiehesi vakuutukset ajan tasalla.
- Selvitä mahdollisimman pian, onko päämiehelläsi jäänyt laskuja maksamatta tai onko hänelle syntynyt velkoja. Sovi tarvittaessa niiden hoitamisesta.
- Selvitä, onko päämiehelläsi käytössä Suomi.fi-viestit-palvelu, jonne ohjautuu viranomaisten viestejä. Päämies voi jatkaa palvelun käyttöä, jos hän pystyy käyttämään sitä itse. Ota palvelu kuitenkin pois käytöstä ottamalla yhteyttä Kansalaisneuvontaan, jos
- päämiehesi ei ymmärrä sinne tulevia viestejä
- sinne ohjautuu viestejä, joita tarvitset tehtäväsi hoitamiseen
- päämiehelläsi ei ole tarvittavia tunnistautumisvälineitä tai hän ei osaa käyttää niitä.
Luettelo ei ole tyhjentävä, mutta se sisältää tavallisesti esiintyviä asioita.
Omaisuuden kartoitus ja käyvän arvon määrittäminen:
• asunto-osakkeet, kiinteistöt
• kuolinpesäosuudet
• talletukset
• tallelokerot
• pörssi- ym. osakkeet
• rahastot
• sijoitusvakuutukset
• arvoesineet
• ajoneuvot.
Velkojen kartoitus:
• pankki
• ulosotto
• perintätoimistot
• takaukset
• velkakirjat
• velkajärjestely.
Yhteys pankkiin:
• tilin käyttöoikeuden muutokset
• käyttövaratilin avaaminen
• tilien järjestely.
Tuloselvitys:
• verotuspäätös
• eläkkeet
• päivärahat
• vuokratulot
• muut tulot.
Juoksevat menot:
• hoitomaksut
• vuokrat
• vastike
• sähkö
• puhelin
• lehdet, TV.
Tuet:
• hoitotuki
• asumistuki
• toimeentulotuki
• muu Kelan tuki
• muut sosiaalietuudet
• kotitalousvähennys verotoimistoon.
Käyttövarojen tarve
Tarvittavat hankinnat
Päämiehen toiveet
Osoitteenmuutokset
Laadi ja toimita meille omaisuusluettelo kaikesta päämiehesi omaisuudesta kolmen kuukauden kuluessa tehtäväsi alkamisesta.
Tehtävän hoitaminen
Huolehdi, että päämiehesi saa sopivan hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. Jos päämiehesi tilanne muuttuu ja hän tarvitsee esimerkiksi lisäpalveluja, hanki tarvittavat palvelut.
Sinun täytyy hoitaa päämiehesi asioita ja omaisuutta hänen etunsa mukaisesti. Päämiehen omaisuutta voi käyttää ensisijaisesti hänen henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Loput omaisuudesta pitää sijoittaa turvallisesti ja tuottavasti.
Pidä päämiehesi varat erillään muiden varoista. Muista, että et saa edunvalvojana lainata päämiehesi varoja itsellesi tai muille.
Muista myös, että olet velvollinen pitämään salassa tehtävässä saamasi tiedot päämiehestäsi.
Jos aiheutat tehtävässäsi tahallisesti tai huolimattomuuttasi vahinkoa päämiehellesi, olet velvollinen korvaamaan sen. Olet vahingonkorvausvelvollinen kolmen vuoden ajan päätöstilin antamisen jälkeen.
- Pidä kirjaa päämiehesi taloudellisista asioista tehtävän alusta alkaen.
- Säilytä tiliotteet ja tositteet sellaisessa muodossa, että saat ne käyttöösi tarvittaessa.
- Säilytä kaikki edunvalvonnan aikaiset asiakirjat itselläsi.
Laadi ja toimita meille vuosittain vuositili. Lue lisää vuositilin tekemisestä.
Sinun täytyy pyytää meiltä lupa, kun olet toimimassa päämiehesi puolesta tämän kannalta merkittävissä asioissa, kuten päämiehen asunnon myyntiin. Lue lisää luvan tarvitsemista toimista ja sen hakemisesta.
Sinun täytyy pyytää meiltä itsellesi sijaista, jos olet esteellinen tai tilapäisesti estynyt edustamaan päämiestäsi esimerkiksi sairauden tai pitkän poissaolon takia. Lue lisää sijaisen hakemisesta.
Et voi antaa lahjoja omasta aloitteestasi. Vain päämies voi tehdä harkinnan ja aloitteen lahjan antamisesta. Jos päämiehesi haluaa antaa lahjan, joka on olosuhteisiin nähden tavanomainen ja taloudelliselta merkitykseltään vähäinen, voit toteuttaa asian hänen pyynnöstään.
Päämiehen on aina ymmärrettävä lahjan antamisen merkitys ja pystyttävä antamaan lahja omasta halustaan. Jos päämiehesi ei ymmärrä lahjan antamisen merkitystä, et voi antaa edes tavanomaista lahjaa.
Sinulla on oikeus saada asioiden hoitamisesta kohtuullinen palkkio ja korvaus tehtävästäsi aiheutuneista kuluista. Lue lisää palkkiosta ja kulukorvauksista.
Tehtävän loppuminen
Jos olet yksityishenkilö ja sinut on määrätty edunvalvojaksi antamasi suostumuksen perusteella, voit milloin tahansa pyytää, että sinut vapautetaan tehtävästäsi.
Edunvalvonta voi päättyä myös monesta muusta syystä. Lue lisää toimintaohjeita eri tilanteisiin, jolloin edunvalvonta päättyy.
Sinun täytyy laatia ja toimittaa meille päätöstili kahden kuukauden kuluessa tehtäväsi päättymisestä. Lue lisää päätöstilin tekemisestä.
Luovuta omaisuus tilanteesta riippuen joko päämiehelle itselleen tai kuolinpesälle.
Usein kysyttyä
Me neuvomme ja valvomme sinua, mutta sinun täytyy tehdä edunvalvojan tehtävään liittyvät päätökset itse. Mahdollisesti maksullista apua saat tarvittaessa esimerkiksi tilitoimistoilta, sosiaalitoimelta ja lakitoimistoilta.
Ilmoita uudesta omaisuudesta meille viimeistään kuukauden kuluttua omaisuuden saamisesta.
Kun päämiehesi tulee kuolinpesän osakkaaksi, sinun täytyy toimittaa meille jäljennös perukirjasta kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Ilmoita samalla, jos päämiehesi saa uutta omaisuutta.
Harkitse, mitä toimia kuolinpesässä pitäisi tehdä. Päämiehesi edun mukaista voi olla esimerkiksi, että kuolinpesässä suoritetaan ositus ja/tai perinnönjako.
Huomioi, että voit olla esteellinen hoitamaan kuolinpesässä tehtäviä toimia eli et voi hoitaa niitä itse. Tällöin sinun täytyy hakea esteetöntä sijaista itsellesi.
Lisäksi useat toimet vaativat meiltä luvan.
Jos toimen tekeminen vaatii sekä luvan että sijaisen (eli olet esteellinen), hae meiltä vain sijaista. Sen jälkeen määräämämme sijainen hakee meiltä lupaa toimelle.
Sinulla on oikeus saada sellaiset tehtävääsi kuuluviin asioihin liittyvät tiedot, joihin päämiehelläsi olisi oikeus. Voit siirtää päämiehellesi tulevan postin omaan osoitteeseesi ja avata vain sellaiset hänelle saapuneet kirjeet, jotka liittyvät taloudellisiin asioihin. Et siis saa avata päämiehesi henkilökohtaisia kirjeitä.
Useimmiten edunvalvojan määrääminen on riittävä keino turvata edunvalvonnan tarpeessa olevan henkilön edut. Jos päämiehesi kuitenkin pyrkii sairaudestaan johtuen aktiivisesti ja vastoin etujaan vahingoittamaan taloudellista asemaansa – esimerkiksi lahjoittamalla omaisuuttaan tai ottamalla velkaa – hänen toimintakelpoisuuttaan voidaan rajoittaa.
Sinun täytyy antaa päämiehellesi käyttövaroja eli tietty rahasumma hänen vapaaseen käyttöönsä, jos päämiehesi terveydentila on sellainen, että hän pystyy käyttämään niitä. Jos päämiehesi pystyy käyttämään tiliä, hänellä täytyy olla käyttövaratili, johon vain hänellä on käyttöoikeus.
Jos päämiehesi ei pysty käyttämään käyttövaratiliä, sellaista ei ole pakko olla. Tällöin sinun täytyy edunvalvojana huolehtia, että päämiehellesi toimitetaan käyttövaroja esimerkiksi hänen hoitopaikkaansa.
Sovi päämiehesi kanssa käyttövaran määrästä ja sen maksamisesta. Tätä voidaan kutsua käyttövarakäytännöksi. Jos päämiehesi ei kuitenkaan pysty enää itse sopimaan käyttövaroista, sovi esimerkiksi hoitopaikan kanssa, miten usein ja kuinka paljon toimitat päämiehellesi käyttövaroja.
Jos päämiehesi ei pystykään enää käyttämään käyttövaroja, selvitä, miksi käyttövaroille ei ole tarvetta.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kaupanvahvistus
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö