Hyppää sisältöön

VTJkysely-selainsovellus

Organisaatiolle, joka haluaa hakea yksittäisiä väestötietoja, mutta jolla ei ole tarvetta tai mahdollisuutta hakea väestötietojärjestelmän tietoja käsiteltäväksi oman organisaationsa tietojärjestelmässä. 

VTJkysely on Digi- ja väestötietoviraston tarjoama selainkäyttöinen palvelu, jossa voit hakea yksittäisiä ajantasaisia henkilö-, rakennus- tai huoneistotietoja väestötietojärjestelmästä. 

Asiakasorganisaatiolle luovutettava tarkka tietosisältö sovitaan tapauskohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Tietojen hakuehtona käytetään pääsääntöisesti yksilöivää tunnusta, kuten henkilötunnusta tai rakennustunnusta. 

VTJkyselyn vastuukäyttäjä

VTJkyselyä käyttävällä organisaatiolla tulee aina olla nimettynä vähintään yksi vastuukäyttäjä. Vastuukäyttäjän velvollisuutena on muun muassa  

  • seurata, miten oman organisaation muut käyttöoikeuden saaneet käyttävät väestötietojärjestelmän tietoja  

  • hakea uusille käyttäjille käyttöoikeutta  

  • huolehtia, että muihin tehtäviin siirtyneiden henkilöiden käyttöoikeudet suljetaan 

  • ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastolle, jos organisaation tiedoissa (esimerkiksi yhteystiedot, yhteyshenkilöt tai organisaation nimi) tapahtuu muutoksia.  

Toimi näin 

VTJkyselyn käyttö edellyttää Digi- ja väestötietoviraston myöntämää tietolupaa ja organisaation sitoutumista luvan ehtoihin. Tietolupaa haetaan Digi- ja väestötietoviraston verkkoasioinnissa.  

Hakemuksessa kysytään seuraavia tietoja 

  • tietojen käyttötarkoitus 
  • perustelu, miksi haettavia tietoja tarvitaan 
  • selvitys tietojen suojauksesta. 

Tutustu VTJkyselyn käyttöehtoihin. 

Mikäli tarvitset apua tietolupahakemuksen tekemisessä, esimerkiksi haettavan tietosisällön tarkassa määrittelemisessä tai VTJkyselyn käyttäjähallintaan liittyvissä asioissa, ota yhteyttä VTJkyselyn asiantuntijoihin sähköpostitse osoitteeseen vtjkysely(at)dvv.fi 

Kunnat ja kuntayhtymät voivat tilata palvelun suoraan verkkoasioinnissa hieman kevennetyllä menettelyllä, sillä niillä on toistaiseksi voimassa oleva tietolupa VTJkyselyyn. Tilauksen yhteydessä on annettava selvitys tietojen suojauksesta ja käytöstä.

Käsittelyaika

  • VTJkyselyn tietolupahakemuksen käsittelyaika on noin kuusi viikkoa. 

  • Kuntien ja kuntayhtymien tilausten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa. 

Usein kysytyt kysymykset

Aiheeseen liittyvät linkit

VTJkysely

Huom! Henkilötunnus uudistuu vuoden 2023 alusta. Nykyisiin henkilötunnuksiin ei ole tulossa muutoksia. Lisätietoa uudistuksesta löytyy Henkilötunnuksen uudistaminen -sivulta.