För en organisation som vill söka enskilda befolkningsuppgifter men som inte behöver eller inte kan hämta uppgifter i befolkningsdatasystemet för behandling i sin egen organisations datasystem.
BDSförfrågan är en webbläsarbaserad tjänst som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och där du kan söka enskilda aktuella person-, byggnads- eller lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet.
Det exakta datainnehållet som överlämnas till kundorganisationen fastställs tillsammans med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Som sökalternativ för uppgifterna används i regel en individualiserande beteckning, såsom en personbeteckning eller en fastighetsbeteckning.
Användningen av BDSförfrågan förutsätter ett datatillstånd som beviljas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och att organisationen förbinder sig vid tillståndets villkor. Datatillståndet ansöks via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänster.
I ansökan ska anges bl.a. uppgifternas användningsändamål, motivering till varför de uppgifter som söks behövs samt en redogörelse för skyddet av uppgifterna. Bekanta dig med användningsvillkoren för BDSförfrågan.
Varje organisation måste ha en ansvarig användare. För mer information om den ansvariga användarens roll och anvisningar för ansvariga användare finns på sidan BDSförfrågans ansvariga användare.
I BDSförfrågan används tvåfaktorsinloggning. Läs mer om tvåfaktorsautentisering.
Innan du registrerar dig i tjänsten ska du bekanta dig med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas tjänster och användarvillkoren för e-tjänsten på MDB:s kundsida.
Faser i ansökan om datatillstånd
- Gå till e-tjänsten
- a) Om du redan har registrerat dig som användare av ett kundkonto, logga in med Suomi.fi-identifikation eller med den e-postadress och det lösenord du angav när du registrerade dig. Om du inte kommer ihåg ditt lösenord, klicka på länken Har du glömt ditt lösenord.
b) Om du ännu inte har registrerat dig som användare av ett kundkonto, klicka på Registrera dig. - Kontrollera att du är på kundkontot för rätt organisation efter att du loggat in. Du ser organisationens namn i övre balken under ditt namn. Du kan vid behov byta kundkonto i menyn uppe till höger genom att välja Byt organisationen.
- När du säkerställt att rätt kundkonto används, välj Påbörja en ny ansökan.
- Välj bland flikarna om du företräder den offentliga förvaltningen eller ett företag eller samfund.
- Välj sedan punkten där det står Jag vill hämta uppgifter från befolkningsdatasystemet.
- Välj Ansökan om datatillstånd till BDSförfrågan ur menyn som öppnas och klicka på Börja.
- Fyll i uppgifterna i ansökan. Lägg till syftet för användningen av de uppgifterna som söks. Du kan skicka in blanketten för behandling först när du har fyllt i alla nödvändiga fält. Kontrollera att en grön symbol visas för alla fält, det visar att fältet är korrekt ifyllt.
- Kontrollera till sist dina uppgifter och klicka på Skicka.
Organisationer inom den offentliga sektorn
Användningen av BDSförfrågan är i regel avgiftsfritt för kommunens och statens myndigheter samt för välfärdsområden. Av övriga kunder inom den offentliga sektorn debiteras följande avgifter för användningen av tjänsten:
- Uppgifter i befolkningsdatasystemet 0,074 euro per förfrågan
- Identifiering av person 0,185 euro per förfrågan
- Utskrifter 0,29 euro per utskrift
- Användarspecifik fast månadsdebitering per användarkod. 1 euro
Organisationer inom den privata sektorn
- Uppgifter i befolkningsdatasystemet 0,39 euro per förfrågan
- Identifiering av person 0,67 euro per förfrågan
- Användarspecifik fast månadsdebitering per användarnamn: 1 euro
Användarspecifik månadsdebitering debiteras per förfrågningsanvändare och användare av administrationstjänster.
Sökningen av användningsstatistik och användningen av utbildningsmiljön är avgiftsfria för kunderna.
För förfrågningar som skräddarsys för kunden debiteras enligt verkliga kostnader.
Minimidebiteringen för BDSförfrågan per faktureringsadress är 7 euro per månad.
Med taktillstånd avser man ett datatillstånd som beviljats för en viss näringsgren, en viss verksamhet eller ett visst användningsändamål. Taktillstånd har utfärdats för organisationer som har ett enhetligt behov av information. Den sökande organisationen kan välja taktillstånd i ansökan om datatillstånd för e-tjänsten i menyn ansökningstyp.
I e-tjänsten är det möjligt att ansluta sig till bl.a. följande taktillstånd:
- Kommuner
- Välfärdsområden
- Församlingar
- Läroanstalter
- Banker
- Besiktningsstationer
- THL:s skyddshemstjänster
Om du behöver hjälp med ansökan om datatillstånd, till exempel för att exakt definiera det datainnehåll som behövs eller i frågor som gäller BDSförfrågans användaradministration, kontakta de sakkunniga på BDSförfrågan per e-post på adressen [email protected]
Handläggningstid
- Handläggningstiden för ansökan om datatillstånd för BDSförfrågan är ungefär sex veckor.
- Handläggningstiden för kommunernas och samkommunernas beställningar är cirka två veckor.
Anvisningar
BDSförfrågan har ett avsnitt "Instruktioner" var BDSförfrågans anvisningar finns. Avsnittet Instruktioner syns när man valt en roll från antingen adminisitrations- eller förfrågningstjänster.
Anvisningar finns också på webbsidan BDSförfrågans anvisningar
Vanliga frågor
Du får ett nytt lösenord på inloggningssidan för BDSförfrågan genom att klicka på knappen Beställ nytt lösenord eller genom att ringa kundsupportens telefonnummer 020 343 433.
Kontakta din organisations ansvariga användare eller den som beviljar användarrättigheter i er organisation som kan plocka fram ditt användarnamn i systemet.
Nej, det kan du inte. BDSförfrågans användarrättigheter är kopplade till personbeteckningen, dvs. de är personliga. Som användare ansvarar du för ditt användarnamn och lösenord är och du får inte avslöja dem för andra.
Användaren ansvarar för eventuella skador som orsakas av att användarnamnet och lösenordet eller PIN-koden för certifikatkortet avslöjas för andra personer på grund av användarens försummelse.
För att du ska kunna logga in på BDSförfrågan med ditt certifikatkort måste du först göra en manuell kortkoppling i BDSförfrågan. Du kan göra en kortkoppling med ett certifikatkort som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata beviljar om certifikatkortet är bundet till ditt arbete eller anställningsförhållande. (Kortkopplingens instruktionsvideo)
Du hittar också instruktioner om hur man gör en kortkoppling i kapitlet Instruktioner i BDSförfrågan.
Om det uppstår något problem med kortkopplingen, försök först använda en annan webbläsare. Om kortkopplingen ändå inte lyckas kan du kontakta vtjkysely(a)dvv.fi. Vänligen bifoga en skärmdump av ett eventuellt felmeddelande.
Du kan öva på att använda BDSförfrågan i träningsmiljön. Om du har tillgång till BDSförfrågan har du automatiskt tillgång till träningsmiljön. I träningsmiljön har du samma rättigheter (roller) som du har i produktionsmiljön.
Så här går du till träningsmiljön:
1. Från BDSförfrågans framsida, välj Träning från undermenyn Omgivning längst ner i vänstermenyn.
2. Under rubriken "Förfrågningstjänster" väljer du den roll du vill använda.
Träningsmiljön känns igen på den gröna bakgrundsfärgen. Systemet kan också be dig att logga in igen, i detta fall använder du din vanliga inloggning för BDSförfrågan.
Förfrågningsanvändaren ska kontakta den ansvariga användaren i sin organisation, som föreslår användaren som ny användare och lägger till förfrågningsrollen direkt i systemet.
Rättigheterna är alltid organisationsspecifika, så när din arbetsgivare har bytts måste dina användarrättigheter uppdateras till din nya arbetsgivares organisation i BDSförfrågan. Kontakta din chef för få rättigheterna till din nya organisation.
Användaren får använda uppgifterna i befolkningsdatasystemet endast för de arbets- och myndighetsuppgifter som anges i datatillståndet som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har utfärdat för BDSförfrågan. All databehandling måste utföras med vederbörlig omsorg och god databehandlingspraxis, med beaktande av dataskydd och datasäkerhet.
Användning av uppgifter för personliga ändamål är strängt förbjudet.
Uppgifterna i befolkningsdatasystemet är inte offentliga och får inte lämnas ut till tredje part.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata övervakar användningen av BDSförfrågan. Om missbruk av användarrättigheterna till BDSförfrågan upptäcks kan användaren förlora sina rättigheter under en begränsad period eller, i händelse av betydande missbruk, på obestämd tid. I fall av mindre missbruk kan en varning utfärdas till användaren. En anteckning om avstängningen kommer också att göras i användarrättighetsregistret.
Om missbruket har varit så allvarligt att administrativa åtgärder inte är tillräckliga för att sanktionera det, kommer en brottsanmälan att lämnas in.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata informerar alla användare av BDSförfrågan om aktuella saker främst på BDSförfrågans framsida under Meddelandena.
Vi informerar användarna också på BDSförfrågans webbplats.
De ansvariga användarna av informeras också om de viktigaste frågorna via e-post.
Länkar som beror ärendet
Anvisning: Ansökan om datatillstånd för BDSförfrågan i e-tjänsten
Anvisning: Ansökan om användarrättighet som ansvarig användare för BDSförfrågan i e-tjänsten
Användningsvillkor för BDSförfrågan
Anvisning för ansvarig användare av BDSförfrågan
Inloggning i BDSförfrågan med certifikatkort
Se även
Självbetjäningsapplikation som erbjuds kommunerna: Kommunernas urvalstjänst
Invånarförteckningar till disponentbyråer och servicebolag: Självbetjäningsurval för invånarförteckningar
Fråga om befolkningsdatasystemets innehåll: Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Privatpersoner
- Handläggningstiderna vid kundtjänsten för privatpersoner
- Äktenskap och parförhållande
- Att få eller adoptera barn
- Namnärenden
- Flytt
- Förmyndarskap
- Livsförändringar utomlands
- Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
- Äktenskap som ingåtts utomlands
- Partnerskap som registrerats utomlands
- Skilsmässa som beviljats utomlands
- Namn som ändrats utomlands
- Könstillhörighet som fastställts utomlands
- Dödsfall utomlands
- Registrering av medborgarskap
- Bevarande av finskt medborgarskap
- Legalisering av utländska handlingar
- Inlämnande av utländska dokument till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
- Utlänning i Finland
- Registrering av utlänningar
- Registrering av utländska studerande
- Hemkommun
- Anvisningar till dig som kommer till Finland från Ukraina
- Guiden för arbetstagare
- Expressfil för specialsakkunniga och tillväxtföretagare
- Legaliseringsanvisning
- Inlämnande av utländska dokument
- Utlänningars flytt till Finland, inom Finland och från Finland
- Val och rösträtt
- Suomi.fi-webbtjänst
- Medborgarcertifikat och elektronisk identitet
- Registrering av anmälan om gåva
- Intyg från befolkningsdatasystemet
- Kontroll av egna uppgifter -service
- Medborgarinitiativ
- Personuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Byggnads- och lägenhetsuppgifter i befolkningsdatasystemet
- Adresstjänst
- Medborgarrådgivning
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Dödsfall och bouppteckning
- Digitalt stöd för medborgare
- Blanketter
- Organisationer
- Certifikat och kort
- Befolkningsdatatjänster för organisationer
- Den offentliga förvaltningens urvals- och uppdateringstjänst
- Informationstjänster inom den privata sektorn
- BDS-ändringsgränssnittet
- Ändringsdatatjänsten
- BDSförfrågan-gränssnittet
- Webbapplikationen för BDSförfrågan
- Invånarförteckning till disponentbyråer och servicebolag
- Kommunernas urvalstjänst
- Revidering av personbeteckningen
- Förutsättningar för att använda befolkningsuppgifter
- Magistratregistrens söktjänster
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Digistöd
- Förnyelse av den digitala identiteten
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
- Finnish Authenticator -identifieringstjänsten
- Anvisningar för välfärdsområdena
- Registerutdrag
- Om myndigheten