Rösträtt
Rösträtten bestäms utifrån uppgifterna i befolkningsdatasystemet och man behöver inte registrera sig för det. När du har rösträtt kan du rösta i valen. Varje person med rösträtt har en röst.
Man måste inte utöva sin rösträtt.
Vem kan rösta i vilket val?
Vid riksdagsval, presidentval och riksomfattande folkomröstningar får varje finsk medborgare som har fyllt 18 år rösta senast på valdagen, oberoende av boningsort.
I Europaparlamentsval kan man rösta senast på valdagen om man har fyllt 18 år och
- är finsk medborgare oavsett av boningsort och
- är medborgare i en annan EU-medlemsstat och som har meddelat oss att hen vill vara röstberättigad endast i Finland och
- som har hemkommun i Finland den 51 dagen före valdagen eller
- är anställd vid en internationell organisation inom EU eller Finland, eller familjemedlem till en sådan person som är bosatt i Finland.
Om en finsk medborgare anmäler sig som röstberättigad i någon annan EU-medlemsstat än Finland, kan hen inte rösta på Finlands kandidater.
Vid kommunalval och regionala folkomröstningar får den rösta som senast på valdagen har fyllt 18 år och som är
- finsk medborgare eller medborgare i någon annan EU-medlemsstat eller isländsk eller norsk medborgare och vars hemkommun är kommunen i fråga den 51 dagen före valdagen eller
- annan utlänning vars hemkommun kommunen i fråga är den 51 dagen före valdagen och som utan avbrott har haft hemkommun i Finland i två år, eller
- personer som är anställda inom Europeiska unionen eller en i Finland verksam internationell organisation och som är bosatt i kommunen i fråga den 51 dagen före valdagen. Hen får rösta så länge hans eller hennes uppgifter har registrerats i befolkningsdatasystemet och hen skriftligen har meddelat oss senast den 52 dagen före valdagen att hen vill rösta.
Vid välfärdsområdesval bestäms rösträtten på samma sätt som vid kommunalval.
De röstberättigade får ett meddelande om rösträtt före valet
Vi skickar anmälan om rösträtt till alla röstberättigade senast 24 dagar före valdagen. I anmälan anges bland annat ditt röstningsställe på valdagen, förhandsröstningsställena och valmyndigheternas kontaktuppgifter.
Du får anmälan
- som Suomi.fi-meddelande Länk till en annan webbplatsyja-external-link-opens-in-a-new-tabom du använder tjänsten i fråga
- i annat fall per post.
Vi skickar anmälan till den adress som har antecknats som din stadigvarande adress i befolkningsdatasystemet. Om du inte har en stadigvarande adress skickar vi en anmäla till den postadress eller tillfälliga adress som finns i systemet.
Kontrollera följande saker i meddelandekortet du fått
- ditt röstningsställe på valdagen. På valdagen kan du rösta endast på detta ställe. Du kan förhandsrösta på vilket förhandsröstningsställe som helst.
- vid kommunalval den kommun vars kandidater du röstar på.
- vid riksdagsval den valkrets vars kandidater du röstar på.
- vid välfärdsområdesval det område vars kandidater du röstar på.
Vad om det finns ett fel på meddelandekortet?
Om dina uppgifter saknas eller är felaktiga,
- kontakta vår telefontjänst 029553 6370 (vardagar kl. 9-16.15) eller
- lämna in en skriftlig rättelseyrkan senast den 16 dagen före valdagen kl. 16. Gör rättelseyrkan med blanketten för rättelseyrkan. Länk till en annan webbplatsyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Vanliga frågor
Vi skickar meddelandekortet per post endast om du inte har tagit i bruk Suomi.fi-meddelanden. Kontrollera alltså först om meddelandet har kommit till Suomi.fi-meddelanden. Länk till en annan webbplatsyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Om du av någon anledning inte har fått meddelandekortet alls kan du få information av oss om kortet och dess innehåll på numret nedan. I justitieministeriets valtjänst kan du också höra dig för om ditt eget röstningsställe. Länk till en annan webbplatsyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Ta med dig ett identitetsbevis till röstningsstället. Det kan vara ett identitetskort, ett pass, ett körkort eller motsvarande dokument med foto.
Om du inte har ett sådant dokument kan du vid närmast polisinrättning ansöka om ett avgiftsfritt tillfälligt identitetskort för att kunna rösta. För att ansöka om det behöver du två högst sex månader gamla passfoton.
Nej det behöver du inte, dvs. du kan rösta utan det också. Det viktigaste på meddelandekortet är att du ser var och när du kan rösta.
Om du röstar utomlands rekommenderar vi dock att du tar med meddelandekortet i pappersform till förhandsröstningsstället.
Meddelandet är antingen på finska eller svenska. Språket beror på vilket kontaktspråk som har sparats för personen i befolkningsdatasystemet.
Till personer som är stadigvarande bosatta utomlands skickas ett meddelandekort som är skrivet på både finska och svenska.
På valdagen kan du rösta endast på ditt eget röstningsställe. Ditt röstningsställe anges på ditt meddelandekort, vars uppgifter har tagits från befolkningsdatasystemet den 51 dagen före valdagen.
Du kan förhandsrösta på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst.
Tidigast på måndagen sex veckor före valdagen kan du kontrollera med oss per telefon att dina uppgifter är korrekta i rösträttsregistret.
Om dina uppgifter saknas eller är felaktiga,
- kontakta vår telefontjänst 029 553 6370 (från och med den 20.2. kl. 9-16.15) eller
- lämna in en skriftlig rättelseyrkan senast kl. 16 den 16 dagen före valdagen. Gör rättelseyrkan med blanketten. Länk till en annan webbplatsyja-external-link-opens-in-a-new-tab
Om du är stadigvarande bosatt utomlands fastställs din valkrets enligt din senaste hemkommun som antecknats i befolkningsdatasystemet.
På vår webbplats kan du granska olika slags valstatistik som vi sammanställt.
Varje månad sammanställer vi till exempel statistik över finska medborgare per valkrets och kommun.
Yhteystiedot
Äänioikeutta koskevat asiat:
Digi- ja väestötietovirasto
0295 536 370
arkisin kello 9-16.15
Muut vaaleihin ja äänestämiseen liittyvät asiat:
Oikeusministeriön vaalipalvelunumero
0800 9 4770 (fi)
0800 9 4771 (sv)
2.1.2013 alkaen arkisin klo 8-16 ja viikonloppuisin klo 9−18
WhatsApp-viestipalvelu: 050 438 8730