Underlättandet av smidig skötsel av en avliden anhörigs angelägenheter, 2024–2027
Hösten 2024 inledde Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ett projekt för att effektivisera skötseln av en avliden anhörigs angelägenheter. Målet är att göra det lättare för de anhöriga att uträtta ärenden i en svår livssituation genom att digitalisera tjänsterna för skötseln av dödsboet och upprättande av bouppteckning Detta gäller såväl dödsboets delägare som myndigheter och företag som sköter dödsboets ärenden.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata grundar ett nytt delägarregister
Som en del av programmet produceras medborgarnas elektroniska ärendetjänst, elektronisk bouppteckning och dödsboets delägarregister som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansvarar för. Skatteförvaltningen ansvarar för den elektroniska ärendetjänsten som produceras i anslutning till registret.
Dödsboets delägarregister är ett nytt basregister där dödsboets delägaruppgifter administreras.
Registret innehåller uppgifter om dödsbon samt deras basuppgifter och delägare. Uppgifterna samlas in från befolkningsdatasystemet och kompletteras vid behov, till exempel med uppgifter från församlingarna.
Uppgifterna i delägarregistret används för att göra det smidigare för dödsboet att uträtta ärenden då uppgifterna i registret automatiskt och elektronisk överförs mellan myndigheterna. Den anhöriga kan också själv använda uppgifterna i delägarregistret för att uträtta ärenden med tredje parter, till exempel för att avsluta den avlidnes telefonabonnemang innan bouppteckningen upprättas.
Bouppteckningens ärenden kan skötas elektroniskt genom att logga in i tjänsten MinSkatt. Den anhöriga kan också själv redigera och komplettera dödsboets uppgifter i ärendetjänsten. Delägare enligt dödsboets delägarregister kan logga in i ärendetjänsten för dödsboet och delägarna kan också befullmäktiga en person som de valt ut för att uträtta ärenden för deras räkning via Suomi.fi-fullmakter.
I samband med registret används Suomi.fi-meddelanden för dödsboärenden.
Målet med delägarregistret är att myndigheter och företag ska få uppgifter om dödsboets delägare ur registret. På så sätt kan de effektivare erbjuda dödsboet tjänster, och dödsboet behöver inte skicka delägaruppgifter till olika organisationer på andra sätt.
Läs mer
Nyheter
Frågor om intressentgruppernas kick-off 27.2.2025
Intressentgrupperna är viktiga för att programmet ska lyckas. Vi diskuterar bland annat dessa frågor med intressentgrupperna under 2025.
Detta beaktas i lagstiftningen och i utvecklingen av tjänsterna.
Information om boutredningsmannen hämtas på ett eller annat sätt. Hur detta genomförs är ännu öppet.
För personer bosatta utomlands blir det inga förändringar jämfört med nuläget. Deras uppgifter ska samlas in för bouppteckningen på samma sätt som nu.
Elektronisk ärendehantering är möjlig om den som bor utomlands har de redskap som behövs för stark autentisering i Finland (t.ex. bankkoder).
Frågor som gäller invandrare och dödsbodelägare som bor utomlands behandlas under programmets gång och alla nya förslag är välkomna.
Lagstiftningen pågår fortfarande vad gäller detta. Allmänt taget kan vi konstatera att dödsbodelägarnas ansvar för att delägaruppgifterna är korrekta ökar särskilt på grund av att en allt större del av arvlåtarna har bott utomlands eller flyttat till Finland först i vuxen ålder. I lagstiftningen beaktas också situationer där den avlidnes faderskap fastställs för ett barn som fötts efter att fadern avlidit.
Dataskyddsfrågor spelar en viktig roll i genomförandet av programmet. Naturligtvis beaktas spärrmarkeringar.
Bouppteckning är ett viktigt tillfälle för att fastställa dödsbodelägarna. Under programmet utreds och genomförs möjligheten att i större utsträckning utnyttja uppgifterna i dödsboets delägarregister i dödsboets förvaltning.
I dödsboets delägarregister kan uppgiften om arvsavsägelse uppdateras. Uppgifter om arvsavsägarens arvingar som träder i dennes ställe kan oftast hämtas direkt med BDS-uppgiften. Uppgiften uppdateras i praktiken samtidigt som uppgiften om arvsavsägelse antecknas i registret.
Sakinnehållet preciseras i takt med att projektet framskrider. Frågor som gäller dataskydd och datasäkerhet är centrala frågor som ska lösas i utvecklingen av tjänsten. I tjänsten visas inte sådana uppgifter som dödsbodelägaren eller fullmaktstagaren inte har rätt att se på basis av sin roll.
Målet är att föra in så mycket förhandsifylld information som möjligt från olika källor i dödsboets MinSkatt samt att utarbeta anvisningar för komplettering av de uppgifter som i detta skede inte täcks av förhandsvisningen.
Syftet är att hämta in så många förhandsifyllda uppgifter om tillgångar som möjligt i dödsboets MinSkatt. De anhöriga behöver alltså inte be om dessa uppgifter separat, utan de kan läsas, kompletteras och redigeras i tjänsten.
Förhandsfyllningen täcker dock endast en del av förmögenhetsuppgifterna, övriga uppgifter skaffas genom separata förfaranden i anslutning till dem på samma sätt som nu.
Gamla bouppteckningsinstrument kan inte föras in i dödsboets delägarregister. Detta beror framför allt på att vi inte känner till den aktuella delägarsituationen i dödsboet eller överhuvudtaget om man har delat dödsboet.
Beredningen av lagstiftningen pågår fortfarande. Projektet har identifierat att bouppteckningsinstrumentet även i fortsättningen har ett användningsändamål som civilrättsligt dokument. I detta skede av programmet har inga ändringar planerats i bouppteckningstillfällets och gode männens roll. I fortsättningen kan bouppteckningen i sin helhet göras i dödsboets MinSkatt.
Statens ställning som arvtagare beaktas i dödsboets delägarregister.
Beredningen av lagstiftningen pågår fortfarande till denna del.
Till denna del är genomförandet ännu öppet. Saken preciseras i takt med att definitionen framskrider.
Lagstiftningen pågår fortfarande i detta avseende. Vi återkommer när det finns mer information om detta.
Bouppteckning är ett viktigt tillfälle för att fastställa dödsbodelägarna. Under programmet utreds och genomförs möjligheten att i större utsträckning än i nuläget utnyttja uppgifterna i dödsboets delägarregister för förvaltningen av dödsboet.
Läget med testamentesregistret är ännu öppen och inget beslut om att inrätta registret har fattats.