Anvisningar för välfärdsområdena
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata vill säkerställa att välfärdsområdena smidigt får tillgång till de tjänster som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata producerar och som är nödvändiga för deras verksamhet. På den här sidan sammanställer vi centrala anvisningar för beredningen av välfärdsområdena.
Drifttagningen av tjänster som är kritiska för inledandet av välfärdsområdena måste skötas i god tid under 2022, så att välfärdsområdets verksamhet kan inledas i början av 2023.
På den här sidan hittar du information om tjänsterna och drifttagningen av dem.
Infotillfällen och kliniker som riktar sig till välfärdsområdena!
Hösten 2022 ordnade vi infotillfällen och kliniker där vi berättade vilka ändringar välfärdsområdena ska göra i de tjänster som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata producerar.
Se evenemangens inspelningar
- 6.9.2022 kl. 9.00–12.00: Informationsmöte för ICT-tjänsteleverantörer
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
- 13.9.2022 kl. 13.00–15.00: Kliniken för kritiska tjänster
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
- 10.10.2022 kl. 13.00–15.00: Klinik för tjänster vars drifttagning bör främjas parallellt med drifttagningen av de mest kritiska tjänsterna
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
- 9.11.2022 kl. 13.00–15.00: Förändringar som hör samman med lagändringar och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas stödtjänster
- Se evenemangens inspelning (undertitel på svenska)
Kritiska tjänster vars drifttagning är nödvändig för att inleda välfärdsområdets verksamhet
Drifttagningen av följande tjänster och de ändringar som görs i dem är kritiska för att välfärdsområdet ska kunna inleda sin verksamhet.
Anvisningarna i denna del berättar vad välfärdsområdenas beredare ska göra
- i fråga om välfärdsområdenas aktörskortavtal och servicecertifikat för social- och hälsovården
- vid drifttagning av de befolkningsdatatjänster som används vid uppdatering av patientregister samt vid anmälan av födelse-, döds- och vårdnadsuppgifter
- i ärenden som gäller drifttagning av Suomi.fi-identifikation för identifiering i e-tjänster
Läs mer nedan om drifttagningen av följande tjänster och om de ändringar som behövs i tjänsterna.
Avtal om certifikatkort för välfärdsområdet
Varje välfärdsområde ska ingå sina egna avtal centraliserat i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst senast 30.9.2022.
Gör så här:
- Välj det offentliga koncernavtalet för social- och hälsovården som avtalspaket och bifoga den ifyllda blanketten ”Registreringsställen för välfärdsområden” för de registreringsställen som omfattas av avtalet.
- Ansökan om certifikatkortavtal och bilagan över registreringsställen ska skickas till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata senast 30.9.2022 via e-tjänsten.
- Se närmare anvisningar: https://dvv.fi/sv/social-och-halsovard
Överföring av fullmakter till välfärdsområdena
Vissa registreringsställen inom den offentliga social- och hälsovården har fullmakt att göra registreringar även för andra organisationer. Fullmakterna kan överföras till välfärdsområdena om det befullmäktigade registreringsstället fortsätter sin verksamhet i välfärdsområdet. För att fullmakterna ska kunna överföras ska både välfärdsområdet och den befullmäktigade organisationen godkänna överföringen.
Fullmakterna kan inte överföras till nya registreringsställen eller till registreringsställen som läggs ner. Om ni vill överföra fullmakten till ett nytt registreringsställe, ska fullmaktsgivarorganisationen ingå överenskommelsen och fullmakten till välfärdsområdet som en helt ny överenskommelse/fullmakt i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst.
Om ni vill överföra fullmakten, gör så här:
- Nuvarande befullmäktigad organisation: be fullmaktsgivarorganisationen godkänna överföringen av fullmakter med en fritt formulerad blankett (på anvisningssidan finns en blankett som kan utnyttjas) och skicka information om godkännande till det välfärdsområde dit fullmakten överförs.
- Om fullmakter överförs skickar varje välfärdsområde en sammanställd förteckning över överföringen (och/eller upphörandet) av fullmakterna till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata senast 31.10.2022. Listorna skickas till varmennepalvelut[at]dvv.fi.
Förnyande av kort i välfärdsområdena
Yrkeskort behöver inte förnyas på grund av organisationsförändringen.
Personal- och aktörskorten för social- och hälsovården ska förnyas. Observera följande när det gäller kort som ska förnyas:
- Korten beställs under den nya organisationens avtal.
- Organisationsnamnet och/eller e-postadressen ändras
Beställningen av nya personal- och aktörskort kan inledas genast när välfärdsområdets avtal och eventuella registreringsställen har behandlats och registrerarrättigheterna är i skick.
För välfärdsområdets organisationer kan man med deras uppgifter producera giltiga kort redan före 1.1.2023, eftersom välfärdsområdena har grundats/registrerats 1.7.2021, då lagen om välfärdsområden trädde i kraft. Korten kan alltså beställas så att de är i kraft genast om välfärdsområdets avtalsförnyelser har gjorts.
Personal- och aktörskort för social- och hälsovården enligt de gamla organisationerna och tillfälliga kort som skapats utifrån dem får en övergångsperiod fram till 28.2.2023. Därefter spärrar registrerarna korten.
OBS! Anvisningarna gäller inte apoteken i områdena. Räddningsverken får egna anvisningar på webbplatsen https://dvv.fi/sv/social-och-halsovard
Servicecertifikaten i välfärdsområdena
Det nya servercertifikatet för hälso- och sjukvården (social- och hälsovården) behövs för anslutningspunkten, dvs. OID.
För att övergången till de nya välfärdsområdena ska ske smidigt och ingen pusselbit (t.ex. en beställning, leverans eller installation) överbelastas, är det viktigt att aktörerna i mån av möjlighet beställer certifikaten redan under hösten 2022. Detta är möjligt så snart OID har fastställts för den nya organisationen.
Övergångstiden för ibruktagandet av välfärdsområdets OID-kod i klient- och patientdatasystemen fastställs organisationsspecifikt i samarbete med THL och FPA.
Övergångstiden avtalas separat för varje område under områdesspecifika möten hösten 2022. Under övergångsperioden kan man använda både den gamla organisationens OID-kod och med välfärdsområdets nya OID-kod. Det gamla servicecertifikatet för social- och hälsovården kan dock användas så länge certifikatet är i kraft. Om ni vill kan ni själva spärra ett servercertifikat som blivit onödigt via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata spärrar inte giltiga certifikat.
Servicecertifikaten beställs i regel via organisationens eget konto i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst. Varje certifikat ansöks med en ny ansökan, så inga överföringar av avtal el.dyl. sker i anslutning till servercertifikat. För beställningen behöver den nya aktören ett eget konto i e-tjänsten.
Gå till e-tjänsten
Mer information:
- Avtal om certifikatkort och kortregistrering: varmennepalvelut[at]dvv.fi
- Registrerarnas rättigheter och Vartti-systemet: vartti[at]dvv.fi
- Service- och servercertifikat: vptuotanto[at]dvv.fi
Det finns två söktjänster för befolkningsdatasystemets uppgifter:
- BDSförfrågan är en webbläsarapplikation som organisationen erbjuder sina anställda, med vilken man kan söka enskilda uppgifter i befolkningsdatasystemet. BDSförfrågan lämpar sig för en organisation som inte behöver eller kan söka uppgifter i befolkningsdatasystemet för behandling inom datasystemet i sin egen organisation.
- BDSförfrågan-gränssnittet är en tjänst som integreras med organisationens eget datasystem. BDSförfrågan-gränssnittet lämpar sig för en organisation som vill behandla uppgifter för sitt eget ändamål i ett skräddarsytt system.
Datatillstånden i skick i oktober 2022
De befintliga datatillstånden för social- och hälsovårdstjänsternas och räddningstjänsternas BDS-söktjänster överförs inte till välfärdsområdena, utan varje välfärdsområde ska ansöka om sina egna tillstånd för webbläsarapplikationen BDSförfrågan och gränssnittet BDSförfrågan.
Ansök om tillstånd för BDSförfrågan och BDSförfrågan-gränssnittet via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst under oktober 2022. Ansökan kan göras på finska eller svenska.
BDSförfrågan-gränssnittet förutsätter att informationsleden Suomi.fi används, så det lönar sig att ansöka om användningstillstånd för informationsleden Suomi.fi samtidigt med BDSförfrågan-gränssnittet.
Taktillstånd som skräddarsytts för välfärdsområdena
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata gör nya datatillstånd (taktillstånd) som skräddarsytts för välfärdsområdena.
Taktillstånden blir klara före oktober 2022. I taktillstånden definieras det datainnehåll som välfärdsområdena kan få tillgång till.
Webbapplikationen för BDS-förfrågan
Social- och hälsovårdsväsendets förfrågningsanvändare av BDSförfrågan kommer att flyttas från välfärdsområdets kommuner till den nya organisationen för välfärdsområdet som grundas när tillståndet har beviljats välfärdsområdet.
Räddningsväsendets förfrågningsanvändare för BDSförfrågan kommer att flyttas från kommunernas taktillstånd till det nya taktillståndet för räddningsväsendet. Samtidigt slopas social- och hälsovårdsväsendets samt räddningsväsendets roller som överförts till välfärdsområdet från kommunerna. Uppdateringen föranleder inga åtgärder för kommunerna.
BDSförfrågan-gränssnittet
Det nuvarande taktillståndet för kommunerna och samkommunerna för social- och hälsovården samt sjukvårdsdistrikten kommer att uppdateras så att det motsvarar situationen 2023. De användningsändamål som överförs till välfärdsområdenas eget taktillstånd kommer att avlägsnas från kommunernas nuvarande tillstånd. Uppdateringen föranleder inga åtgärder för kommunerna.
Så här ansluter ni er till taktillståndet
Meddela så snart som möjligt kontaktpersonerna för tillstånden till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, så vi kan inleda diskussionerna om tillståndsärenden.
Varje välfärdsområde ska ansluta sig till taktillståndet med en ansökan.
- Ansök om datatillstånd elektroniskt under oktober 2022 via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst.
- Om du redan har registrerat dig som användare av kundkontot i e-tjänsten ska du logga in med den e-postadress och det lösenord som du gav i tjänsten när du registrerade dig. Du kan också använda Suomi.fi-identifikation för att identifiera dig.
- Om du ännu inte har registrerat dig som användare av ett kundkonto, klicka på Registrera dig.
Webbapplikationen för BDS-förfrågan
- Välj ”Påbörja en ny ansökan”
- Gå till fliken "offentlig förvaltning".
- Välj punkten "Jag vill söka uppgifter i befolkningsdatasystemet" och därefter punkten "Ansökan om datatillstånd för BDS-förfrågan". Klicka på "Börja".
- Välj "Välfärdsområde BDSförfrågan" eller "Räddningsväsendet, BDSförfrågan" i rullgardinsmenyn "Ny ansökan"
- Därefter kan du bekanta dig med tillståndet och avtalet och fylla i en ansökan med vilken du förbinder dig till taktillståndet.
- Fyll i alla nödvändiga uppgifter i ansökan. Du kan skicka in blanketten för behandling först när du har fyllt i de nödvändiga fälten.
- Ange i ansökan de kommuner som hör till välfärdsområdet eller räddningsväsendet.
- Kontrollera uppgifterna och klicka på "Skicka till MDB"
- Ansökan om datatillstånd kan godkännas av en person som har behörighet i ärendet.
Ansök också om spärrmarkeringsrättigheter för webbläsarapplikationen BDSförfrågan
I samband med att ni ansluter er till taktillståndet kan ni vid behov också ansöka om spärrmarkeringsrättigheter enligt följande:
- Gå till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst
- Välj ”Påbörja en ny ansökan”
- Gå till fliken "offentlig förvaltning"
- Välj punkten "Jag vill söka uppgifter i befolkningsdatasystemet" och därefter punkten "Ansökan om datatillstånd för BDS-förfrågan". Klicka på "Börja".
- Fyll i blanketterna Uppgifter om organisationen, användning av uppgifterna samt skydd och hantering av information. Välj de uppgifter du behöver under rubriken "Uppgifter som omfattas av spärrmarkering".
- Ansökan kan godkännas av en person som har behörighet i ärendet.
BDSförfrågan-gränssnittet
- Välj fliken "Offentlig förvaltning"
- Välj: ”Jag vill söka uppgifter i befolkningsdatasystemet”
- Välj ”Ansökan om datatillstånd till BDS-gränssnittet” ur menyn som öppnas och klicka på Börja.
- Välj ”Ny ansökan” i övre delen av ansökan som öppnas i menyn taktillstånd för välfärdsområden
- Fyll i uppgifterna i ansökan. Du kan skicka in blanketten för behandling först när du har fyllt i de nödvändiga fälten.
- Kontrollera uppgifterna och klicka på "Skicka till MDB"
Mer information
Mer information om befolkningsdatasystemets tjänster till organisationer >>
Om webbläsarapplikationen BDSförfrågan:
- vtjkysely[at]dvv.fi
Om BDSförfrågan-gränssnittet:
- vtjkysely-rajapinta@[at]dvv.fi
Anvisningar för drifttagning av Suomi.fi-informationsleden: https://palveluhallinta.suomi.fi/sv/sivut/palveluvayla/kayttoonotto/vaiheet
Stöd för drifttagning av Suomi.fi-informationsleden: palveluvayla-kayttoonotot[at]dvv.fi
Ändringsdatatjänsten
Ändringsdatatjänsten är en fortlöpande uppdateringstjänst för personregister för statliga och kommunala myndigheter.
I tjänsten uppdateras regelbundet uppgifter som ändrats i kundorganisationens register.
- Nästan alla 300 kommuner i Finland uppdateras via ändringsdatatjänsten.
- Dessutom uppdateras alla nuvarande sjukvårdsdistrikt och social- och hälsovårdssamkommuner via tjänsten.
- Uppdateringen grundar sig på uppgiften om personens hemkommun i befolkningsdatasystemet (BDS) och i tjänsten skickas uppgifter endast om kommuninvånarna i organisationens verksamhetsområde.
- Den nuvarande uppdateringsrytmen är 1 eller 2 veckor, varvid ändringar som registrerats under föregående vecka/veckor förmedlas till det uppdaterade registret alltid på onsdagen följande vecka.
- Den registeransvariga organisationen kan använda uppgifterna i sin egen myndighetsverksamhet och i tillhandahållandet av tjänster för invånarna inom sitt verksamhetsområde.
- Välfärdsområdena kan använda samma tjänst.
Ändringsdatatjänst för uppdatering av välfärdsområdets personregister
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata beviljar välfärdsområdena ett allmänt datatillstånd utifrån vilket välfärdsområdena kan beställa ändringsdatatjänsten.
- Drifttagningen av tjänsten förutsätter en skriftlig ansökan/beställning av välfärdsområdet som görs via MDB:s e-tjänst.
- Om personuppgifter överförs till välfärdsområdet från kommunens eller sjukvårdsdistriktets nuvarande patientregister har uppgifterna sannolikt redan uppdaterats via MDB:s ändringsdatatjänst.
- Obs! Eftersom tjänsten fungerar utifrån en kommunavgränsning har de som flyttat bort från regionen inte längre varit med i uppdateringen efter flytten.
- Välfärdsområdet kan beställa uppdatering av befolkningsuppgifterna i samma kommuner, varvid materialet är identiskt med det material som skickats till kommunen eller sjukvårdsdistriktet.
- Välfärdsområdet kan vid behov i början också beställa basuppgifter om hela befolkningen i sitt verksamhetsområde, varvid uppgifterna överensstämmer med situationen vid tidpunkten för urvalet av levande personer som har någon av kommunerna i välfärdsområdet som hemkommun.
- Ändringsdatatjänsten möjliggör inte uppdatering av uppgifter om avlidna personer eller personer från andra kommuner.
BDS-ändringsgränssnittet – En ny fortlöpande uppdateringstjänst för den offentliga förvaltningens register
BDS-ändringsgränssnittet finns redan tillgängligt för uppdatering av kommunernas, sjukvårdsdistriktens och samkommunernas personregister. Den ersätter ändringsdatatjänsten före utgången av 2024. En sekventiell fil av den nuvarande typen skickas till kommunerna fram till slutet av 2024.
Via BDS-ändringsgränssnittet förmedlas samma information från befolkningsdatasystemet och uppgiftskategorier med samma datainnehåll som i den nuvarande ändringsdatatjänsten.
Fördelar med den nya tjänsten
- Flexibel uppdateringsrytm
- Uppgifternas aktualitet förbättras
- Den nuvarande kommunavgränsningen i uppdateringen av kommunens eller sjukvårdsdistriktets befolkningsuppgifter kvarstår som sökgrund
-
Det blir möjligt att uppdatera kommunernas och sjukvårdsdistriktens samt välfärdsområdenas register även på basis av personbeteckningar
Ändringsdatatjänsten | Det nya BDS-ändringsgränssnittet | |
Uppdateringsrytm | 1 eller 2 veckor | En gång per dag |
Teckenuppsättning | ISO 8859-1 | UTF-8 |
Dataöverföring | Register | REST-gränssnittet |
Protokoll | SFTP | HTTPS/suomi.fi-informationsleden |
Filformat | Sekventiell fil | JSON (standard) |
Hur kan BDS-ändringsgränssnittet fås i bruk?
- Kommunerna, samkommunerna, sjukvårdsdistrikten och välfärdsområdena har tillgång till det nya BDS-ändringsgränssnittet
- Tjänsten förutsätter ändringar i den personuppgiftsansvariges uppdateringsrutiner för personregister
- Alla förfrågningar görs i samma gränssnitt
- Sökning av grundläggande personuppgifter som en första nedladdning för alla personer i regionen med en avgränsning av hemkommun.
- Sökning av personernas basuppgifter på basis av personbeteckningar
- Sökning av ändringsuppgifter som uppdateringar t.ex. en gång per dygn
- Uppgifterna förmedlas via Suomi.fi-informationsleden
- Uppgifterna kan uppdateras utifrån hemkommunsrelationen så att uppgifterna om dem som flyttat till och fötts i regionen automatiskt hämtas till gränssnittet för hämtning
- Personuppgifterna kan också uppdateras på basis av personbeteckningar så att kommunen upprätthåller ett register över personbeteckningar för klienter från andra kommuner och på basis av dem söker uppdateringsuppgifter i gränssnittet
-
Tjänstens testgränssnitt Sandlådan innehåller närmare beskrivningar av gränssnittet och datafälten
Minneslista för kommuner som övergår till tjänsten
- Drifttagningen av tjänsten förutsätter ändringar i hämtningen och inläsningen av materialet och eventuellt även i de program som används
- Datatillstånd
- Kommunerna har beviljats rätt att via tjänsten få uppgifter för skötseln av kommunala myndighetsuppgifter
- Uppgifterna kan beställas och tillståndsvillkoren godkännas samtidigt via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst
- Beställningsanvisningar finns på BDS-ändringsgränssnittets webbsidor
- Färdiga informationspaket för kommunerna
- Uppdateringsuppgifter på basis av kommunavgränsning
- Omfattande befolkningsuppgifter
- K2000
- Sökning med personbeteckningar
- Småbarnspedagogik Vaka
- Elevregistret inom den grundläggande utbildningen
- Kommunens klientregister
- Uppdateringsuppgifter på basis av kommunavgränsning
Övergång till användare av BDS-ändringsgränssnittet
- Avgifter för BDS-ändringsgränssnittet
- Drifttagningsavgift 1000 euro
- Sökning efter uppdateringar efter drifttagningen är avgiftsfritt
- Avgiften är materialspecifik, för två olika material debiteras två drifttagningsavgifter
- För kommuner som övergår till den nya tjänsten debiteras ingen drifttagningsavgift när den nya tjänsten ersätter den tidigare ändringsdatatjänsten.
- Avslutande av beställning av ändringsdatatjänsten
- Kontrollera att inget av kommunens personregister längre uppdateras med det material som sägs upp
- Anmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata per e-post muutostietopalvelu[at]dvv.fi
- Ändringsdatatjänstens material har förmedlats via TietoEvry Abp:s datahantering. Om kommunen inte längre använder tjänsten kan den sägas upp genom att meddela Tietoevry om detta till bix.servicedesk [at] tietoevry.com
Att använda BDS-ändringsgränssnittet via Suomi.fi-informationsleden
Suomi.fi-informationsleden är en avgiftsfri lösning för informationsförmedling mellan den offentliga och den privata sektorn. Den fungerar som "informationens riksväg" mellan offentliga tjänster. Den erbjuder en enhetlig plattform och ett sätt att fråga och dela information och möjliggör i realtid många olika typer av informationsutbyte. Tjänsten hjälper till att utveckla effektivare elektroniska tjänster och främjar återanvändning av uppgifter. Tjänstens inbyggda datasäkerhet garanterar en säker och tillförlitlig informationsdelning.
Drifttagning av BDS-ändringsgränssnittet via Informationsleden
- Anslut dig till Suomi.fi-serviceadministrationen
- Anslut dig till Suomi.fi-informationsleden
- Se anvisningen: Drifttagningens faser
- Ansök om användningstillstånd för testleden
- Välj en lämplig lösning för anslutningsservern
- Definiera minst ett subsystem för anslutningsservern
- Se anvisningen: Anslutning av ett nytt subsystem
- Testa i ledens testmiljö med Informationsledens testtjänster.
- Se anvisningen: Testning av anslutningsservern
- Övergå till produktionsmiljön
- Se anvisningen: Övergång till produktionsmiljön
- Ansök om användningstillstånd för BDS Ändringsgränssnitt och gå vidare enligt anvisningen för Ändringsgränssnittet
- Se anvisningen: BDS-ändringsgränssnittet
Minneslista för anslutning till Informationsleden
- Bekanta dig och planera
- Vilka tjänster behöver din organisation
- Vilka tjänster finns tillgängliga via leden
- Systemleverantörens förmågor
- Planera den administrativa och tekniska sidan eller outsourca hela processen till systemleverantören
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas 'mellanaktörsmodell' kommer under 2022
- Många systemleverantörer erbjuder ledintegration
- Byråkrati
- Ansökan om användningstillstånd i Suomi.fi-serviceadministrationen
- Användningstillstånd söks dessutom separat för varje tjänst (datasäkerhet)
- Välj lösning för anslutningsserver
- Egen
- Delad anslutningsserver
- Systemleverantörens/någon annans anslutningsserver
- Anslut dig till testmiljön och testa i testmiljön
- Anslut dig till produktionsmiljön
Mer information
- Att använda BDS-ändringsgränssnittet via Suomi.fi-informationsleden (pdf) - på finska
- Beskrivning och anvisningar för Suomi.fi-informationsleden, installationsuppgifter för anslutningsservern och sändning av ansökningar: https://palveluhallinta.suomi.fi/sv/sivut/palveluvayla/esittely
- Tjänster som organisationerna erbjuder i Informationsleden och uppdatering av uppgifterna: https://liityntakatalogi.suomi.fi/
- Kontakta oss:
- Frågor om drifttagningen av Informationsleden och ekosystemet: palveluvayla-kayttoonotot[at]dvv.fi
-
Frågor om BDS-ändringsgränssnittet: muutostietopalvelu[at]dvv.fi
Urval av byggnadsuppgifter
De regionala räddningsverken har tidigare fått urval av byggnader och lägenheter. Motsvarande urval kan också användas av välfärdsområdena för räddningsväsendets uppgifter.
Standardiserat urval av byggnads- och lägenhetsuppgifter är avgiftsfritt två gånger per kalenderår.
Som områdesavgränsning kan man använda kommuner som hör till välfärdsområdet eller en del av dem, varvid man väljer alla byggnader som finns i kommunerna och deras uppgifter.
De uppgifter som lämnas ut följer Befolkningsregistercentralens gällande postbeskrivning Basurval för byggnads-, lägenhets- och byggnadsprojektuppgifter.
Tilläggsuppgifter om urval av byggnadsuppgifter och beskrivning av datainnehållet i urvalet: Urvalstjänster för den offentliga förvaltningen
Suomi.fi-identifikation är en tillförlitlig och kostnadseffektiv tjänst för identifiering som är avsedd för alla digitala tjänster inom den offentliga förvaltningen. Den erbjuder alla verktyg för stark autentisering som erbjuds i Finland på ett och samma ställe.
Suomi.fi-identifikation utnyttjas i digitala tjänster där användarens identitet ska säkerställas. Sådana är till exempel olika ansökningar och meddelanden, tidsbokningssystem och kontroll av hälsouppgifter.
Ansökan om behörighet
Välfärdsområdet ska ansöka om ett nytt användningstillstånd för varje e-tjänst som utnyttjar Suomi.fi-identifikation. Ansökningarna om användningstillstånd ska vara inlämnade senast 31.10.2022 för att säkerställa att tjänsterna fungerar.
Ansök om användningstillstånd i Suomi.fi-serviceadministrationen.
Se också: Suomi.fi-tunnistuksen käyttölupahakemuksen täyttöohje hyvinvointialueille (pdf) - på finska
De e-tjänster som används i den organisation som ansluts till området och deras integrationer i Suomi.fi-identifikation:
- Användningstillstånden för tjänsterna ska förnyas
- Inledandet av välfärdsområdet 1.1.2023 kräver inga tekniska ändringar i de identifieringsintegrationer som används, om man ämnar utnyttja de befintliga tjänsterna utan ändringar även efter 1.1.2023.
- Obs! Om ni använder en serviceplattform (t.ex. easyEDI), kontrollera tjänstens kontinuitet med tjänsteleverantören.
Integrationen Suomi.fi-identifikation i den e-tjänst som används kräver uppdatering när
- Webbtjänstens adress ändras (DNS-ändring)
- Signeringscertifikatet för SAML-meddelanden byts i identifieringsintegrationen
- Bekanta dig med närmare anvisningar i Suomi.fi-serviceadministrationen
Koppling av nya tjänster till Suomi.fi-identifikation
- Välfärdsområdenas nya digitala tjänster som utnyttjar Suomi.fi-identifikation tas i bruk enligt den normala drifttagningsprocessen.
- Bekanta dig med anvisningarna i Suomi.fi-serviceadministrationen
Mer information ibruktagande av Suomi.fi-identifikation:
- Suomi.fi-serviceadministrationen
- Stöd i frågor som gäller användningstillstånd: suomi.fi-kayttoluvat[at]dvv.fi
- Stöd för teknisk drifttagning: tunnistus-kayttoonotot[at]dvv.fi
Tjänster vars drifttagning bör främjas parallellt med drifttagningen av de mest kritiska tjänsterna
Drifttagningen av följande tjänster och ändringsarbeten bör främjas samtidigt med drifttagningen av de mest kritiska tjänsterna. Många av dessa tjänster är sådana som bör vara i ordning när verksamheten inleds i början av år 2023.
Anvisningarna i denna del berättar vad välfärdsområdenas beredare ska göra för att
- uppgifterna i Suomi.fi-servicedatalagret utnyttjas på välfärdsområdenas egna webbsidor, på hoidontarpeet.fi och i det elektroniska familjecentret
- välfärdsområdet kan skicka elektronisk post till sina kunder
- välfärdsområdet kan erbjuda en möjlighet att uträtta ärenden för en annan persons räkning
- dataöverföringen mellan olika system fungerar och t.ex. anmälningen av födelse-, döds- och vårdnadsuppgifter till befolkningsdatasystemet fungerar via Suomi.fi-informationsleden
- välfärdsområdenas informationssystem är interoperabla och dataöverföringen mellan olika system fungerar smidigt
- det finns färdigt testmaterial som behövs för att testa informationssystemen
Läs mer nedan om drifttagningen av följande tjänster och om de ändringar som behövs i tjänsterna.
I Suomi.fi-servicedatalagret (SDL) beskriver välfärdsområdena sina tjänster och deras servicekanaler kundorienterat, enligt en enhetlig modell. Data som är strukturerat beskrivna i SDL kan användas var som helst via ett öppet gränssnitt, t.ex. på webbsidor, chattbotar, på kartor, i sjukhusets digitala skyltar eller i organisationens bakgrundssystem.
Enligt lagen om stödtjänster är välfärdsområdena skyldiga att använda SDL.
Fördelarna med servicedatalagret
Ett gemensamt datalager minskar överlappande underhållsarbete och frigör resurser till annat. Aktuell information kan utnyttjas av alla på ett och samma ställe.
Tjänsterna i välfärdsområdet blir synligare och lättare att hitta när uppgifterna om tjänsterna finns i Suomi.fi-servicedatalagret. Då införs välfärdsområdenas tjänster också i Suomi.fi-webbtjänsten och i de riksomfattande social- och hälsovårdstjänsterna hoidontuki.fi, Omaperhe.fi och Omaolo-tjänsterna. Därför är det viktigt att de data som matas in i Suomi.fi-servicedatalagret är av hög kvalitet och uppdaterade.
Ta Servicedatalagret i bruk så snart som möjligt
Palvelutietovarannon käyttöönotto tehdään Suomi.fi-palveluhallinta -sivustolla. Hakemus tulee tehdä mahdollisimman pian.
Drifttagningen av Servicedatalagret görs på webbplatsen Suomi.fi-serviceadministration. Ansökan ska göras så snart som möjligt.
SDL-arbetsboken till er hjälp
Ni har tillgång till SDL-arbetsboken för välfärdsområdena. Arbetsboken innehåller anvisningar för organisering av SDL-arbetet, överföring av innehåll och integrering. Vi uppdaterar arbetsboken regelbundet och informerar om saken på SDL-forumet.
Under hösten 2022 ordnar vi också flera utbildningar och kliniker som stöd för välfärdsområdena.
Material och anvisningar för att stöda drifttagningen av SDL
- SDL-utbildningsmaterial för välfärdsområdena och beredarna av välfärdsområdena
- Inspelning:SDL-utbildning för välfärdsområdena och beredarna av välfärdsområdena
- SDL-körkort (1–2 h)
- SDL-körkort
- SDL-arbetsbok
- Material från Sote-kliniken 20.5.2022 (pdf)
- Servicedatalagrets utbildningar och utbildningsinspelningar
Tilläggsuppgifter och stöd för drifttagningen: ptv-tuki[at]dvv.fi
Suomi.fi-fullmakter gör det möjligt att uträtta ärenden på någon annans vägnar i e-tjänsterna. Tjänsten gör ärendehanteringen på någon annans vägnar mer tillförlitlig och informationssäker än när man uträttar ärenden med traditionella pappersfullmakter. Det är också smidigare att uträtta ärenden när rätten att uträtta ärenden på någon annans vägnar kan kontrolleras 24/7 på ett centraliserat ställe.
Välfärdsområdena kan dra nytta av Suomi.fi-fullmakter på två sätt
- Välfärdsområdet använder själv Suomi.fi-fullmakter, det vill säga tillåter att man uträttar ärenden till exempel för sina anställda eller andra ombud i olika e-tjänster. Det lönar sig att iståndsätta Suomi.fi-fullmakterna med fullmaktsansökan helst redan under år 2022.
- Välfärdsområdet utnyttjar Suomi.fi-fullmakter, det vill säga erbjuder sina invånare möjligheten att uträtta ärenden på någon annans vägnar i sina egna e-tjänster. Suomi.fi-fullmakter kan redan vara i bruk i den elektroniska ärendehanteringstjänst som överförs till välfärdsområdet, eller så kan välfärdsområdet själv bygga upp nya elektroniska ärendehanteringstjänster där det blir aktuellt att utnyttja Suomi.fi-fullmakter.
Suomi.fi-fullmakterna i skick 2022
Det lönar sig att sätta Suomi.fi-fullmakterna i skick helst under 2022.
Hur får välfärdsområdet tillgång till Suomi.fi-fullmakterna?
Gör så här:
- Identifiera de ärendefullmakter som de anställda behöver
- Besluta vilka ansvarspersonerna är som i fortsättningen administrerar fullmakterna i ert välfärdsområde och gör en ansökan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata med vilken ni ansöker om fullmaktsrätt för dem.
- Tunnistakaa organisaationne nimenkirjoitusoikeudelliset henkilöt, jotka allekirjoittavat tämän valtuushakemuksen.
- Identifiera de personer med namnteckningsrätt i er organisation som undertecknar denna fullmaktsansökan. Skicka ansökan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- Till ansökan ska man bifoga ett dokument som visar vem/vilka som har rätt att underteckna på välfärdsområdets vägnar.
- Skicka ansökan elektroniskt tillsammans med dokumentet som påvisar namnteckningen till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- När registering av ansökan är klar kan de personerna som har fått fullmaktsrätt ge andra anställda ärendefullmakter (fungerar som självbetjäning www.suomi.fi/fullmakter)
- Kom också ihåg att fundera på en hanteringsmodell, med hjälp av vilken ni säkerställer att befogenheterna i fortsättningen ges endast till de saker som arbetstagarna behöver dem för. Man måste komma ihåg att ta bort fullmakterna för arbetstagare som lämnar sin uppgift.
Se även:
- Närmare anvisning för att ge fullmakt med ansökan (pdf) >> (på finska)
- Roller i anslutning till fullmaktshantering i välfärdsområdena >> (på finska)
Det är enkelt att ge och administrera Suomi.fi-fullmakter
- Fullmaktsgivaren (dvs. välfärdsområdet) beslutar
- vem som får uträtta ärenden för välfärdsområdet,
- vilka ärenden fullmakten gäller och
- hur länge fullmakten är i kraft.uinka kauan se on voimassa.
- Fullmakten registreras för välfärdsområdet via tjänsten Fullmakt med ansökan: www.suomi.fi/fullmakter/fullmakt-med-ansokan.
- Det tar några arbetsdagar att godkänna ansökan hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- Med ansökan lönar det sig att i stället för enskilda ärendefullmakter ansöka om fullmaktsrätt för några ansvarspersoner inom välfärdsområdet.
- Organisationen ansvarar själv för hanteringen av fullmakterna!
Mer information: organisaatiopalvelut[at]dvv.fi
Hur kan man utnyttja Suomi.fi-fullmakter i den egna e-tjänsten?
Alternativ A:
I e-tjänsten som förvaltas av välfärdsområdet/överförs till välfärdsområdet är det möjligt att uträtta ärenden på någon annans vägnar med Suomi.fi-fullmakter
Om ärendehanteringstjänsten som administreras av välfärdsområdet/överförs till välfärdsområdet möjliggörs med Suomi.fi-fullmakter, innebär det i praktiken att välfärdsområdets e-tjänst gör en förfrågan i tjänsten Fullmakter för att utreda om den som uträttar ärenden har fullmakt eller rätt att uträtta ärenden för någon annans räkning. Tjänsten Fullmakter hämtar uppgifterna från basuppgiftsregistren och/eller fullmaktsregistren och returnerar svaret till e-tjänsten i realtid. Svaret ges antingen i formatet Ja/Nej eller som en lista över godkända fullmaktsärenden i e-tjänsten.
Den överlåtande organisationen och deras systemleverantör ska överlämna alla uppgifter om uträttandet av ärenden på någon annans vägnar till välfärdsområdet. Detta gäller dokumentation, identifikationsuppgifter och uppgifter om användningstillstånd och åtkomsträttigheter till regelmotorn i anslutning till integreringen av gränssnittstjänster för Suomi.fi-fullmakter.
Se även:
- Anvisning: Byte av tjänsteleverantör och avslutande av tjänst
- Beskrivning av Suomi.fi-fullmakter för e-tjänster
Alternativ B:
Välfärdsområdet vill börja utnyttja Suomi.fi-fullmakter i sin e-tjänst
Om välfärdsområdet vill börja utnyttja Suomi.fi-fullmakter i sin e-tjänst ska de skapa en anslutning till tjänsten Fullmakter antingen via Suomi.fi-informationsleden eller offentligt internet samt lägga till möjligheten att uträtta ärenden på någon annans vägnar som en del av sina tjänster. I e-tjänsten ska det dessutom finnas en identifieringstjänst för stark autentisering, till exempel Suomi.fi-identifikation. E-tjänstens slutanvändare, dvs. klienterna, ska också introduceras och instrueras i en ny verksamhetsprocess och i egenskaperna hos ärendehantering på någon annans vägnar.
Det är gratis att använda tjänsten Fullmakter. Välfärdsområdet ansvarar dock själv för kostnader som ibruktagandet av tjänsten medför. Kostnader kan uppstå till exempel vid den tekniska integrationen, loggningslösningar, ändringar i användargränssnittet, utarbetande av anvisningar för e-tjänsten och administration av drifttagningsprojektet.
Se även:
Med hjälp av Suomi.fi-meddelanden kan ni skicka meddelanden till era klienter på ett datasäkert sätt i elektroniskt format i stället för som papperspost. När ni också använder utskrifts-, kuverterings- och distributionstjänsten för Suomi.fi-meddelanden (TKJ) kan ni skicka all post via samma system oberoende av om mottagaren vill få dem elektroniskt eller som papperspost.
Tjänsten är datasäker eftersom meddelandena alltid är krypterade och endast kan läsas med stark autentisering.
Via Suomi.fi-meddelanden kan ni till exempel skicka tidsbokningsuppgifter, patienthandlingar, vårdanvisningar och testresultat.
Se till att de ändringar som behövs i Suomi.fi-meddelanden är i skick senast i oktober 2022
För att de nödvändiga åtgärderna ska kunna vidtas i tid, se till att följande ändringar som krävs för att inleda välfärdsområdet är i skick senast i oktober 2022:
- Om ert välfärdsområde fortsätter med befintliga informationssystem
- se till att de administrativa ärendena är i ordning så att avsändaruppgifterna och tillståndsärendena är i ordning
- inget ändras tekniskt, så kommunikationen fortsätter normalt efter årsskiftet
- Om det sker tekniska förändringar i ert välfärdsområde
- se till att de administrativa ärendena är i ordning så att avsändaruppgifterna och tillståndsärendena är i ordning
- säkerställ att kommunikationen fungerar före överföringen vid årsskiftet
- Detta är nödvändigt till exempel om datasystemen centraliseras eller om nya tas i bruk.
Alla välfärdsområden ska vidta följande åtgärder oberoende av om något tekniskt förändras:
- ansök om ett nytt användningstillstånd för Suomi.fi-meddelanden i stället för det eller dem som varit i bruk
- skaffa/uppdatera avtalet om utskrifts-, kuverterings- och distributionstjänsten för Suomi.fi-meddelanden (TKJ) om ni använder TKJ-tjänsten i papperspostningen.
- Obs! Om ni använder ett postningsavtal som är oberoende av Suomi.fi-meddelanden är det också skäl att upprätthålla det.
- lämna in uppgifter till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om uppdaterade namn på tjänster som använder Meddelanden
- Tjänstens namn syns som avsändarinformation i medborgarnas digitala meddelanden
- kontrollera efter uppdateringarna att namnuppgifterna syns korrekt i meddelandena
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata uppdaterar namnuppgifterna för tjänsten enligt användningstillståndet och de tilläggsuppgifter ni lämnat samt organisationens uppgifter (namn, FO-nummer osv.) i den befintliga tekniska anslutningen. Dessutom stöder vi vid behov testningen av dessa uppgifter.
Följande saker ska göras om det sker ändringar i era tekniska system vid övergången till välfärdsområdet:
- ange vilka tjänster som kommer att ersättas, dvs. vad som tas bort, vad som läggs till och/eller uppdateras med nya namn
Därefter genomför Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och välfärdsområdet i samarbete drifttagningsåtgärderna för den nya/ändrade/överförda integrationen av Meddelanden, dvs. till exempel tekniska öppningar, och testar att integrationen fungerar korrekt innan produktionsanvändningen inleds.
Mer information
- Stödmaterial finns i Suomi.fi-serviceadministrationen:
- Stöd och anvisningar:
- Ärenden som gäller användningstillstånd: suomi.fi-kayttoluvat[at]dvv.fi
- Stöd för drifttagning av integrationen av Meddelanden och t.ex. underhåll av organisationsuppgifter och servicenamn: viestit-kayttoonotot[at]dvv.fi
Elektronisk anmälan av födelse och dödsfall
- För elektronisk anmälan av uppgifter ska välfärdsområdena ha ett anmälningstillstånd som beviljats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- Fortsättning/inledande av elektronisk anmälan i realtid förutsätter en skriftlig ansökan som görs via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst.
- Det rekommenderas att ansökan görs i god tid, dvs. så snart som möjligt för att undvika onödiga förseningar/avbrott i anmälningarna. Vid årsskiftet kan tillståndsbehandlingen bli överbelastad och det kan ta längre tid att få tillståndsbeslutet om ansökan lämnas in i sista minuten.
- I praktiken ändras inte anmälningen, om elektronisk anmälan redan har använts i organisationen. (i sjukvårdsdistriktet/hälso- och sjukvårdsenheterna)
- Mer information: ilmoitusliikenne[at]dvv.fi
Elektronisk anmälan av vårdnadsuppgifter
-
Det kommer att bli möjligt att anmäla vårdnadsuppgifter via gränssnittet (Suomi.fi-informationsleden) i år.
-
Här gäller det att beakta samma saker som vid anmälan av födelse och dödsfall.
-
För anmälan behövs ett anmälningstillstånd, som ansöks via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst.
-
Det rekommenderas att ansökan görs i god tid, dvs. så snart som möjligt.
-
Mer information: ilmoitusliikenne(at)dvv.fi.
Suomi.fi-informationsleden erbjuder ett datasäkert och enhetligt sätt att hämta och lagra information från den offentliga sektorns basregister samt att överföra information mellan offentliga aktörer och privata aktörer som behöver den.
Via Informationsleden får man tillgång till många tjänster och basregister som välfärdsområdena behöver.
De nya integrationerna inom den offentliga sektorn är skyldiga att använda Informationsleden enligt lagen om förvaltningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster (571/2016) (den s.k. "KaPA-lagen").
Välfärdsområdena har två scenarier för drifttagning av Informationsleden:
- Den nuvarande, t.ex. sjukvårdsdistriktets, integration av informationsleden kan överföras till välfärdsområdet som en kontrollerad övergång.
- I de nya integrationerna inom den offentliga sektorn omfattas välfärdsområdena av skyldigheten att använda Informationsleden.
- I båda scenarierna lönar det sig att så mycket som möjligt koncentrera dataöverföringen till Informationsleden.
Drifttagning av Informationsleden
Drifttagning av Informationsleden och registreringen av den nya organisationen görs på Serviceadministrationens webbplats. Det lönar sig att göra ansökan så fort som möjligt.
Bekanta er med tjänsteleverantörerna och de tjänster som erbjuds i API-katalogen.
Kontakta leverantören av dina IT-tjänster och kontrollera hurdan Informationsledsintegration de erbjuder.
Kontrollerad överföring av den nuvarande integrationen av Informationsleden
- Informationsledens servicecertifikat är bundna till organisationens FO-nummer.
- Välfärdsområdena har möjlighet att tillfälligt använda den gamla anslutningsservern och integrationen av Informationsleden, till exempel från sjukvårdsdistriktet, under det nuvarande servercertifikatets livstid. Certifikaten är i kraft ett år från dagen för utfärdandet.
- Innan certifikatet går ut ska välfärdsområdet byta den gamla informationsledsintegrationens FO-nummer till välfärdsområdets FO-nummer och organisationens namn till välfärdsområdets namn.
- Bytet sker genom att fylla i en ny ansökan om användningstillstånd i Serviceadministrationen i välfärdsområdets namn
- De nya servicecertifikaten beviljas med det nya FO-numret och de uppdateras på anslutningsservern enligt anvisningen.
- Det gamla servicecertifikatet och FO-numret kan användas parallellt under en begränsad tid
- Vi preciserar anvisningarna och informerar mer efter sommaren
Välfärdsområdets nya integration av Informationsleden
Till exempel följande offentliga register eller tjänster som välfärdsområdena behöver erbjuds som nya integrationer endast via Informationsleden:
- BDSförfrågan
- BDS-ändringsgränssnittet
- Rapportering av ekonomiska uppgifter till Statskontoret
I de nya integrationerna lönar det sig att så mycket som möjligt koncentrera dataöverföringen till Informationsleden.
Fortsätt med drifttagningen enligt de anvisningar för drifttagning som beskrivs i Serviceadministrationen eller kom överens om det tekniska och/eller administrativa genomförandet av Informationsledsintegrationen med er IT-tjänsteleverantör.
Se även: Informationsledens nya integrationsskeden i drifttagningen (pdf)
Mer information
- Allmänt stöd för drifttagning av Informationsleden, inkl. frågor om tjänster som erbjuds via kanalen: palveluvayla-kayttoonotot[at]dvv.fi
- Tekniskt stöd för upprätthållande och drifttagning av Informationsleden: palveluvayla[at]palveluvayla.fi
Interoperabilitetsplattformen säkerställer informationens kompatibilitet. Den erbjuder ordlistor, koder och datamodeller för att definiera interoperabla innehåll.
På plattformen finns många färdiga ordlistor, kodsystem och datamodeller som stöd för utvecklingen av välfärdsområdenas system. Att använda enhetliga begrepp underlättar planeringen och förståeligheten av tjänster.
Det närmare stödet till välfärdsområdena fastställs som bäst och kompletteras under 2022. Under hösten informerar vi om utvidgningen av stödet.
Mer information om frågor i anslutning till Interoperabilitetsplattformen:
- yhteentoimivuus[at]dvv.fi
- Du kan bland annat be oss presentera Interoperabilitetsplattformen och dess verktyg.
Se presentation om Interoperabilitetsplattformen >>
Testmaterialtjänsten stöder testningen av tjänsterna. Den erbjuder en omfattande mängd säkert testmaterial för utvecklandet av elektroniska tjänster.
Testmaterialet kompletteras kontinuerligt och finns i autentiska testmiljöer via gränssnitt som motsvarar produktionsgränssnitten
- Testpersonerna som produceras av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata finns i kundtestmiljön Koulutus_VTJ.
- Patent- och registerstyrelsens testföretag finns i kundtestmiljöerna XROARD-YTJ och QA Virre
- Lantmäteriverkets testfastigheter finns i testanvändningsmiljön KTJ.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas testpersoner kompletteras under hösten 2022 för att täcka de nya definitionerna från Digi-ID och personbeteckningsreformen.
- Personbeteckning i ny form
- Identifikation som identifierar personen 'HYT'
- Uppgift om sättet att identifiera en utländsk person
Suomi.fi-kvalitetsverktygen är verktyg som organisationen kan använda för att bedöma och följa upp kvaliteten på och användningen av sina e-tjänster. De hjälper dig att förstå allt som ska beaktas i utvecklingen av digitala tjänster och för att skapa en god kundupplevelse.
Kvalitetsverktygen är en jämförande lösning som alla aktörer kan använda. Verktygen erbjuder ett sätt att jämföra olika tjänster sinsemellan och de förbättrar informationsledningen.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata tillhandahåller Kvalitetsverktygen avgiftsfritt för organisationer inom den offentliga förvaltningen.
Kvalitetsverktygen består av tre delar:
- Självutvärderingsverktyget utgörs av nationella kriterier som organisationen kan använda för att bedöma och utveckla sina digitala tjänster.
- Med verktyget för kundrespons kan organisationen be kunden om respons på sin e-tjänst genast efter att ärendet uträttats. Responsen ges med stjärnor 1–5 och med verbal respons.
- Med verktyget för mätning av användningsgrad kan organisationen samla in användningsgraderna för sina tjänster. I fortsättningen kan verktyget användas för att samla in och följa upp tjänstens användningsgrader och förflyttningen mellan dem.
- Sammandragsvyerna på kvalitetsverktygens uppföljningssida erbjuder en helhetsvy över kundresponsen, självbedömningarna och användningsgraderna samt erbjuder möjligheten att jämföra uppgifterna.
Ibruktagandet av kvalitetsverktygen förutsätter användningstillstånd för Suomi.fi-servicedatalagret (SDL) och att tjänsterna och servicekanalerna har beskrivits i Suomi.fi-servicedatalagret. Efter det är ibruktagandet enkelt: Kvalitetsverktygen aktiveras i Suomi.fi-serviceadministrationen på organisationens eget organisationskonto vid Servicedatalagret.
Mer information
Presentation av tjänsten Kvalitetsverktyg
Skeden vid ibruktagandet och anvisningar
Ta kontakt: ptv-tuki[at]dvv.fi
Stödtjänster i anslutning till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas tjänster
Anvisningarna som sammanställts här visar vad som ska göras vid drifttagning av stödtjänster i anslutning till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas tjänster.
Läs mer nedan om drifttagningen av följande stödtjänster.
I Suomi.fi-serviceadministrationen hittar du information och stöd för införande och administration av Suomi.fi-tjänster.
Serviceadministrationen är en självbetjäningsportal för organisationer där det är snabbt och enkelt att börja använda Suomi.fi-tjänsterna. För att kunna införa och administrera tjänsterna måste man identifiera sig och registrera sig i Serviceadministrationen. På sidan godkänner organisationen tjänsternas användarvillkor och fyller i de tillstånd och ansökningar som krävs.
En organisation som är registrerad i Serviceadministrationen kan efter att ha loggat in som självbetjäning konfigurera systeminställningarna i anslutning till tjänsterna.
Organisationerna ser störnings- och serviceanmälningar i Serviceadministrationen. På sidan går det också att kontrollera och ladda ner statistik och rapporteringsdata från Suomi.fi-tjänsterna.
Hur används Serviceadministrationen?
Organisationen ska bara ha ett kundkonto till Serviceadministrationen så att alla kundorganisationens uppgifter samlas på ett ställe. Kunden administrerar sina användaruppgifter själv efter registreringen och kan bjuda in vem som helst att använda Serviceadministrationen via sitt eget organisationskonto.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata erbjuder organisationskundernas centrala tillstånds- och avtalsprocesser i elektronisk form.
I e-tjänsten kan ni:
- Ansöka om datatillstånd för BDSförfrågan och BDS-gränssnittet
- Ansöka om användarrätt för BDSförfrågans ansvariga användare
- Avtala om att beställa certifikatkort eller beställa ett servercertifikat
- Ansöka om tillstånd för din organisation att göra urval för vetenskaplig forskning eller myndighetsutövning
- Ansöka om tillstånd för organisationen att anmäla byggnadsuppgifter och användarrätt för den ansvariga användaren av BDS-underhållet
- Ansöka om tillstånd för din organisation att uppdatera register med uppgifter från befolkningsdatasystemet
- Se situationen för den ansökan som behandlas eller begära tilläggsuppgifter om en öppen ansökan eller något annat ämne
Mer information: https://dvv.fi/sv/e-tjanster
Konsekvenser av pågående lagändringsprojekt för välfärdsområdenas tjänster
Anvisningarna här berättar hur de ska beaktas i aktuella lagändringsprojekt och hur de påverkar välfärdsområdenas tjänster.
Läs mer nedan om hur följande ändringsprojekt påverkar välfärdsområdenas tjänster
OBS!
Vi ger anvisningar om projektens inverkan på välfärdsområdenas tjänster på kliniken som riktar sig till välfärdsområdenas beredare 9.11.2022 kl. 13.00–15.00.
Anmäl dig och kom med: https://www.lyyti.in/hyvinvointialueiden_klinikka_3
Tidigare fanns det ett mycket begränsat antal personbeteckningar per dag och kön, eftersom skiljemarkören i personbeteckningen inte före år 2023 betraktades som ett särskiljande tecken när beteckningen tilldelades. Alltså gavs ett individuellt nummer som tilldelats någon som var född en viss dag under ett tidigare århundrade inte som individuellt nummer till personer födda samma dag under ett senare århundrade.
Skiljemarkören ändrades till ett särskiljande tecken genom en förordningsändring år 2023 och samtidigt möjliggjordes förutom de tidigare skiljemarkörerna även att nya bokstäver tas i bruk en i taget när de tidigare serierna tar slut för personer födda på 1900- och 2000-talen. Genom att införa nya skiljemarkörer säkerställde man att personbeteckningarna räcker till.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har sett till att skiljemarkörsreformen genomförs i myndighetens egna tjänster, som i stor utsträckning också används av andra organisationer. Reformen kräver ändå åtgärder även av andra organisationer i vars system personbeteckningen används.
Reformen kräver inga åtgärder av privatpersoner. De nuvarande personbeteckningarna förblir oförändrade.
Föräldraskapslagen kommer att börja tillämpas 1.1.2023. Det är i huvudsak fråga om en teknisk sammanslagning av de nuvarande faderskaps- och moderskapslagarna. Målet är också att påskynda processen för att fastställa det andra föräldraskapet för ett barn som fötts utom äktenskapet när föräldraskapet har erkänts före barnets födelse.
För välfärdsområdena är de centrala förändringar som följer av lagen följande:
- Rådgivningarna:
- Rådgivningarna tar fortfarande emot förhandserkännanden av , men den pappershandling som de använder ersätts med VanhemmuusWeb.
- Barnatillsyningsmännen:
- Barnatillsyningsmännens uppdrag att utreda ett på förhand erkänt föräldraskap slopas när handlingarna skickas direkt från rådgivningen till MDB.
- De handlingar som barnatillsyningsmännen använder vid andra situationer än vid förhandserkännanden ska förnyas.
- THL fastställer formulären för de nya handlingarna efter att lagen godkänts
Drifttagningen av VanhemmuusWeb -applikationen
Avsikten är att ta i bruk VanhemmuusWeb-applikationen för förhandserkännande av föräldraskap på alla rådgivningar i Fastlandsfinland 1.1.2023. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansvarar för genomförandet av applikationen.
VanhemmusWeb-applikationen är ett användargränssnitt som används med en webbläsare där man utnyttjar personuppgifterna i befolkningsdatasystemet och som ger mottagaren av erkännandet anvisningar i hens arbete.
Drifttagningen av VanhemmuusWeb förutsätter åtgärder från välfärdsområdena:
- Varje välfärdsområde ska ha ansvariga användare som ansvarar för upprätthållandet av användarrättigheterna för områdets övriga användare (rådgivningsbyråns anställda)
- Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata beviljar rättigheter som ansvarig användare
- Ansökan görs i Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas e-tjänst från och med 9/2022
- Riksomfattande utbildningar för slutanvändare ordnas 11/2022
Läs mera om Anmälan om förhandserkännande som mottagits på mödrarådgivningen >>