Hyppää sisältöön

Ilmoittaudu digitaalisen henkilöllisyyden käyttäjäyhteisöön – pääset kokeilemaan ja arvioimaan uusia palveluja

Julkaisuajankohta 24.11.2022 15.31
Tiedote

Tule mukaan kehittämään digitaalista henkilöllisyyttä ja liity mukaan Digi- ja väestötietoviraston käyttäjäyhteisöön! Käyttäjäyhteisön jäsenenä pääset muun muassa kertomaan mielipiteesi sekä kokeilemaan ja arvioimaan uusia digitaalisen henkilöllisyyden palveluita, kuten Suomi.fi-lompakkoa ja digitaalista henkilöllisyystodistusta.

Mitä käyttäjäyhteisö tekee?

Käyttäjäyhteisön tavoitteena on saada mukaan digitaalisen henkilöllisyyden kehittämiseen monipuolinen joukko sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, jotka käyttävät suomalaisia palveluita. Yhteisön jäsenenä voit osallistua erilaisiin digitaaliseen henkilöllisyyteen liittyviin tapahtumiin, kyselyihin ja työpajoihin. Liittymällä käyttäjäyhteisön jäseneksi hyväksyt, että saat kutsuja näihin. Osallistuminen ei ole pakollista, vaan voit valita, mihin haluat osallistua.

Ilmoittaudu käyttäjäyhteisön jäseneksi

Mikä digitaalinen henkilöllisyys?

Digi- ja väestötietovirasto kehittää digitaalisen henkilöllisyyden palveluja yhdessä poliisin kanssa osana valtiovarainministeriön hanketta. Kehitystyön tuloksena valmistuu uusi, turvallinen mobiilisovellus (Suomi.fi-lompakko). Suomi.fi-lompakolla voi käyttää digitaalista henkilöllisyystodistusta, joka toimii henkilöllisyyden osoittamiseen paikan päällä ja verkossa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa.

Ulkomaalaiset voivat puolestaan saada lompakkoon ulkomaalaisen asiointivälineen, jonka käyttöönoton myötä henkilö rekisteröidään väestötietojärjestelmään ja henkilö saa henkilötunnuksen. Ulkomaalaisen asiointiväline mahdollistaa tunnistautumisen sähköisiin palveluihin.

Lisäksi henkilöille, jotka eivät käytä mobiililaitetta, tuotetaan tunnuslukulaite mahdollistamaan asiointi julkishallinnon sähköisissä palveluissa. Kehitettävät palvelut tulevat osaksi Suomi.fi-palvelukokonaisuutta.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönotto edellyttää muutoksia lakiin ja lakiesitys on nyt eduskunnan käsiteltävänä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ja palvelujen käyttöön 1.9.2023.

Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksesta dvv.fi-sivustolla.

Lisätietoa: 
[email protected] 


Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet digihenkilöllisyys digitaalinen henkilöllisyys