Hyppää sisältöön

Digi- ja väestötietovirasto kutsuu mukaan kehittämään uusia digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja

Julkaisuajankohta 2.3.2022 9.19
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto kehittää ratkaisua digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksessa yhdessä Poliisin kanssa, osana valtiovarainministeriön hanketta. Kehitystyön tuloksena valmistuu uusi, turvallinen mobiilisovellus henkilöllisyyden osoittamiseen käynti- ja verkkoasioinnissa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa. Lisäksi henkilöille, jotka eivät käytä mobiililaitetta, tuotetaan vaihtoehtoinen tunnistusratkaisu mahdollistamaan asiointi julkishallinnon sähköisissä palveluissa.

Yritykset ja organisaatiot voivat nyt ilmoittautua mukaan sovelluksen kehittämiseen ja osallistua sen testaamiseen.

– Kannustamme kaikkia, joiden käynti- tai verkkopalveluissa henkilöllisyyden osoittaminen on tarpeen, valmistautumaan sovelluksen käyttöönottoon hyvissä ajoin. Nyt voitte osallistua ratkaisun kehittämiseen ja pilotointiin, jotta sovellus vastaa mahdollisimman hyvin myös eri asiointipalveluiden ja niiden asiakkaiden tarpeita, sanoo johtaja Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta.

Digitaalisen henkilöllisyyden tekninen kehitys on asiakaslähtöistä. Kehityksessä on mukana erilaisia loppukäyttäjiä ja nyt mukaan pääsevät konkreettisemmin myös ratkaisua hyödyntävät organisaatiot ja yritykset. Kevättalvella 2022 valmistuu mahdollisuus testata ratkaisun käyttämistä sähköisen asioinnin palveluissa. Käyntiasiointiin liittyvien testausmahdollisuuksien osalta aikataulu tarkentuu piakkoin.

– Tavoitteena on luoda sovellus, joka on mahdollisimman helppokäyttöinen sekä yksittäisille kansalaisille että henkilöllisyyden tarkastaville organisaatioille. Kehityksen lähtökohtana on, että henkilötietojen osoittaminen on tietoturvallista, joustavaa ja yhdenvertaista, kertoo Riitta Partala.

Digi- ja väestötietoviraston tavoite on tehdä asioiden hoitamisesta kaikille sujuvampaa.

– Sujuva asiointi onnistuu parhaiten tarjoamalla ihmisille joustavia, digitaalisia palveluja, joita voi käyttää missä ja milloin vain. Suomi on jo edelläkävijä digitaalisten palvelujen ja digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisujen toteuttamisessa. Nyt Suomessa kehitettävä digitaalinen henkilöllisyystodistus voidaan myöhemmin laajentaa myös EU:n edellyttämäksi digitaaliseksi lompakoksi, kertoo ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta.

Lausuntokierros on käynnissä 8.4. asti

Digitaalisen henkilöllisyyden tekninen ratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Valtiovarainministeriö pyytää lakimuutoksista lausuntoja. Lausuntokierros on käynnissä 8.4.2022 asti. Voit tutustua asiaan tarkemmin valtiovarainministeriön verkkosivuilla.

Digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus

Digi- ja väestötietovirastossa kehitettävä mobiilisovellus mahdollistaa kaksi asiaa:

  • Digitaalinen henkilöllisyystodistus henkilöille, joilla on suomalainen passi tai henkilökortti Poliisin myöntämänä. Digitaalinen henkilöllisyystodistus toimisi virallisena henkilöllisyystodistuksena sekä käynti- että verkkoasioinnissa.
  • Digitaalinen asiointiväline ulkomaalaisten käyttöön. Asiointiväline mahdollistaa henkilötietojen osoittamisen sähköisessä asioinnissa aiempaa helpommin. Sen edellytyksenä on ulkomaalaisen viranomaisen myöntämä virallinen matkustusasiakirja. Asiointivälineen myöntäisi Digi- ja väestötietovirasto.

Jos henkilö ei halua tai voi käyttää mobiilisovellusta, hän voisi ottaa käyttöön julkisen hallinnon palveluihin tarkoitetun tunnistusvälineen. Sillä olisi mahdollista tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Tunnistusvälineen myöntäisi Digi- ja väestötietovirasto.

Kaikki hankkeessa kehitettävät ratkaisut ovat yksittäisille henkilöille vapaaehtoisia.

Lisätiedot

Ylijohtaja Pekka Rehn, [email protected]

Johtaja Riitta Partala, [email protected]

Ilmoittaudu mukaan kehittämiseen ja testaamiseen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle digihenkilöllisyys