Hyppää sisältöön

Suomi on aktiivisesti mukana eurooppalaisen identiteettilompakon suunnittelussa – teknisen arkkitehtuurin ehdotusta voi nyt kommentoida

Julkaisuajankohta 8.3.2022 9.12
Tiedote

Euroopan komissio julkaisi kesällä 2021 lainsäädäntöehdotuksen eurooppalaisesta identiteettilompakosta, joka mahdollistaisi erilaisten vahvistettujen tietojen hyödyntämisen digitaalisesti myös rajat ylittävässä asioinnissa. Aikataulutavoite on kunnianhimoinen, jäsenvaltioilla tulisi olla kyvykkyys tarjota lompakko jo 2024. Käytännössä muutos toteutettaisiin laajentamalla eIDAS-asetusta, joka mahdollistaa nykyisin rajat ylittävän sähköisen asioinnin sekä luottamuspalvelut.

Komissio on perustanut työryhmän (Toolbox-ryhmä). Työryhmäntavoitteena on tuottaa tekniset määrittelyt ja reunaehdot, jotka lompakkoratkaisujen ja siihen liittyvien muiden palveluiden tulisi täyttää. Toistaiseksi työryhmä on keskittynyt ylätason konsepti- ja arkkitehtuurikuvauksiin, mutta tavoitteena on tuottaa tarkat tekniset määrittelyt esimerkiksi noudatettavista standardeista.

Suomi on mukana sekä säädösvalmistelussa että teknisessä määrittelyssä. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon kokonaisuuden valmistelusta vastaa valtiovarainministeriö ja se on asettanut kansallisen koordinaatioryhmän eurooppalaisen digitaalisen identiteetin valmistelua varten . Koordinaatioryhmän asettamispäätös ja tietoa sen toiminnasta löytyy valtiovarainministeriön sivuilta. Teknisessä määrittelystä vastaavassa Toolbox-ryhmässä on edustajat Digi- ja väestötietovirastosta sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Lisäksi Suomella on kattavasti edustajia lompakon käyttötapauksia valmistelevissa käyttötapausryhmissä.

– Digi- ja väestötietovirasto koordinoi uudistukseen tekniseen määrittelyyn (Toolbox) liittyvää kansallista yhteistyötä. Tavoitteena on, että Suomessa toimijat ovat tietoisia työn etenemisestä EU-tasolla ja että Suomen näkemys välittyy sekä tulee huomioiduksi, kertoo johtaja Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta.

Komission ehdotus teknisestä arkkitehtuurista on julkaistu kommentoitavaksi

Komissio on julkaissut ensimmäisen ehdotuksen ratkaisun teknisestä arkkitehtuurista kommentoitavaksi komission Futurium-alustalla (europa.eu). Dokumentin lataaminen ja kommentointi edellyttää tunnuksien luomista ja pääsyoikeuden hakemaista Your EU Digital Identity -ryhmään. Digi- ja väestötietovirastolla ei ole hallinnointioikeuksia alustalle, joten mahdolliset tukipyynnöt voi osoittaa komissiolle.

– Kannustamme kaikkia aiheesta kiinnostuneita tutustumaan ehdotukseen sekä kommentoimaan sitä. Kommentointi on mahdollista suoraan komission alustalla, mutta pyydämme lähettämään kommentit ja huomioit myös Digi- ja väestötietovirastoon, jotta ne voidaan huomioida Suomen kannanottojen valmistelussa, kertoo Riitta Partala.

Futuriumin kautta tapahtuva kommentointi päättyi 15.4.2022. Kommentteja voi lähettää 29.4.2022 asti sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus -teamsissa. Nämä kommentit DVV:n edustajat toimittavat eteenpäin Expert Groupille. 

Ajankohtaista tietoa uudistuksesta on saatavilla

Digi- ja väestötietovirasto järjestää kahden viikon välein avoimia webinaareja eurooppalaisen identiteettilompakon tekniseen määrittelyyn (Toolbox) liittyen. Lähetä pyyntö osoitteeseen [email protected] ja saat jatkossa kutsut webinaareihin ja ajankohtaista tietoa uudistuksen etenemisestä.

Valtiovarainministeriö järjestää lisäksi eIDAS-asetuksen valmistelun tilannekatsauksen 10.3. klo 10-11 . Tilaisuudessa on varattu aikaa myös kysymysten ja kommenttien esittämiseen valmistelijoille. Ilmoittaudu VM:n sivuilla.

Lisätiedot:

Kehityspäällikkö Juha-Pekka Myllymäki, [email protected]

Johtaja Riitta Partala, [email protected]

Hankkeet Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle digihenkilöllisyys