Hyppää sisältöön

Eurooppalaisen identiteettilompakon valmistelu etenee: pilotointi on alkanut Suomessa ja Euroopassa

Julkaisuajankohta 14.6.2023 9.20
Tiedote

EU valmistelee lainsäädäntöä eurooppalaisista identiteettilompakoista. Lompakko mahdollistaa sähköisen tunnistautumisen ja muiden henkilötietojen luotettavan osoittamisen koko EU-alueella.

Eurooppalaisen identiteettilompakon käyttömahdollisuudet ovat moninaiset

Euroopassa yli maiden rajojen toimivalla identiteettilompakolla olisi mahdollista tunnistautua ja osoittaa luotettavasti erilaisia henkilötietoja; esimerkiksi tieto suoritetusta tutkinnosta, hankitusta ammattipätevyydestä tai ajoluvasta. Lompakkosovellukset voisivat sujuvoittaa asiointitilanteita, joissa tällä hetkellä edellytetään erilaisten paperisten todistusten ja lupien osoittamista. Se myös parantaisi turvallisuutta, kun tietojen oikeellisuus olisi mahdollista tarkastaa digitaalisesti. 

Suomi osallistuu valmisteluun aktiivisesti ja on mukana ratkaisun teknisessä määrittelyssä, säädösvalmistelussa ja pilotoinnissa. Digi- ja väestötietoviraston osallistuu tekniseen määrittelyyn, varmistaa Suomen näkemysten huomioimisen ja pitää suomalaiset toimijat tietoisina käynnissä olevasta työstä.

Digi- ja väestötietovirasto pyrkii yhdessä sidosryhmiensä kanssa kartoittamaan käyttötarpeita sekä sitä, voisiko lompakko myös mahdollistaa aivan uudenlaisia toimintamalleja. Digi- ja väestötietovirasto järjesti kevään aikana useita työpajoja eurooppalaisen identiteettilompakon käyttömahdollisuuksien hahmottamiseen eri aloilla Suomessa. Työpajat keräsivät runsaasti osallistujia ja käyttömahdollisuuksia löytyi paljon esimerkiksi toiseen EU-maahan töihin tai opiskelemaan hakeutumiseen liittyen. 

Lompakon pilotointi on alkanut myös Suomessa

Lompakon pilotointi on käynnistynyt tämän kevään aikana. Pilotteihin osallistuu laajasti eri maat ja organisaatioita sekä julkisilta, että yksityisiltä toimialoilta. Pilottien tavoitteena on tuottaa syötteitä lompakon tekniseen määrittelyyn. 

Piloteissa Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa lompakkosovelluksen sekä tuottaa siihen henkilön ydintiedot, joka mahdollistaa sähköisen tunnistautumisen. Lisäksi piloteissa kokeillaan ajoluvan ja tutkintotietojen osoittamista Digi- ja väestötietoviraston tuottaman lompakon avulla. Pilotit keskittyvät rajat ylittäviin käyttötapauksiin, jossa suomalaista lompakkoa hyödynnetään jonkin toisen maan palvelussa, tai suomalaisessa palvelussa hyödynnetään toisen EU-maan tuottamaa lompakkosovellusta.

Piloteissa Digi- ja väestötietovirasto tukee eurooppalaisen identiteettilompakon valmistelua Suomessa ja tunnistaa siihen liittyviä rooleja ja vastuita. Lisäksi Digi- ja väestötietovirasto varmistaa, että lompakkoratkaisut ovat yhteentoimivia Suomen olemassa olevan sähköisen tunnistamisen ja luottamuspalveluiden palveluiden kanssa. 

Euroopan laajuiset lompakkopilotit, joissa Digi- ja väestötietovirasto on mukana:

  • POTENTIAL-konsortio: Suomesta mukana Digi- ja väestötietovirasto, valtiovarainministeriö ja Traficom.
  • EWC-konsortio: Suomesta mukana Digi- ja väestötietovirasto, valtiovarainministeriö, Verohallinto, Patentti- ja rekisterihallitus, Valtiokonttori, TietoEVRY, Findy Osuuskunta ja Finnair. 
  • DC4EU-konsortio: Suomesta mukana Digi- ja väestötietovirasto, valtiovarainministeriö ja Opetushallitus. 

Osallistu kehittämiseen – lisää tietoa avoimesta työtilasta ja webinaareista

Tule mukaan kehittämään eurooppalaista digitaalista identiteettilompakkoa. Kaikille avoimesta työtilasta löydät organisaatioille suunnattua tietoa identiteettilompakon valmistelutyöstä ja siitä, miten pääset osallistumaan.

Avoin työtila >>

Digi- ja väestötietovirasto järjestää säännöllisesti webinaareja eurooppalaisen identiteettilompakon tekniseen määrittelytyöhön liittyen. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja niiden ajankohdat näkyvät dvv.fi-sivustolla.

Lue lisää eurooppalaisesta digitaalisesta identiteettilompakosta dvv.fistä >>

Lue lisää eurooppalaisesta digitaalisesta identiteettilompakosta vm.fistä >>

Lisätietoa: 
Riitta Partala, johtaja, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]
Reko-Aleksi Renvik, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]
 

Hankkeet digihenkilöllisyys digitaalinen henkilöllisyys