Hyppää sisältöön

Markkinakartoitus tunnistusvälineistä luo pohjaa digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisulle – vastaa tietopyyntöön

Julkaisuajankohta 10.3.2022 10.32
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on käynnistänyt markkinakartoituksen tunnistusvälineiden sekä niihin liittyvien palveluiden tuottajille. Kartoituksen tuloksia hyödynnetään digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksessa, jossa tuotetaan mobiilisovellus ja vaihtoehtoinen väline tunnistautumiseen ilman älypuhelinta.

Digi- ja väestötietovirasto kehittää ratkaisua digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksessa yhdessä Poliisin kanssa, osana valtiovarainministeriön hanketta. Hankkeessa tuotetaan digitaalinen henkilöllisyystodistus, joka on mobiilisovellus. Tämän lisäksi tuotetaan vaihtoehto mobiilisovellukselle eli tunnistusväline, joka ei edellytä mobiililaitetta ja mahdollistaa tunnistautumisen julkishallinnon sähköisiin palveluihin. 

Tavoitteena kestävä ja saavutettava tunnistusväline

Tänään on julkaistu tietopyyntö nykyisten tunnistusvälineiden kartoittamiseksi. Digi- ja väestötietovirasto on kiinnostunut tunnistusvälineistä, joiden tuottaminen on kustannustehokasta ja jotka ovat fyysisesti kestäviä. Lähtökohtana on, että ratkaisu täyttää saavutettavuus- ja esteettömyysvaatimukset. Lisäksi ratkaisun tulee olla tietoturvallinen ja luotettava. Käytännössä tunnistusväline voi olla esimerkiksi tunnuslukulaite. Varsinaisen tunnistusvälineen lisäksi kartoitetaan siihen liittyviä tausta- ja tukipalveluita.  

Markkinakartoitus toteutetaan tietopyyntönä, joka on julkaistu HILMA-palvelussa. Digi- ja väestötietovirasto toivoo tietopyyntöön vastauksia mahdollisimman monelta toimijalta, jotka tuottavat aihealueeseen liittyviä tuotteita tai palveluita. Tietopyyntö on julkaistu siten, että siihen voivat vastata sekä suomalaiset toimijat että toimijat muista EU-maista. Tietopyyntöön voi vastata 31.3.2022 asti. 

Markkinakartoituksen avulla Digi- ja väestötietovirasto lisää omaa markkinatuntemustaan sekä kartoittaa markkinoilla olevia eri toteutusvaihtoehtoja. Markkinakartoitusta hyödynnetään mahdollisessa hankintamenettelyssä, jotta muun muassa hankinnan kohde, sopimusehdot ja hinnoittelumalli voidaan määrittää järkevästi.

Lue lisää digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksesta >>

Lisätiedot:

Digi- ja väestötietoviraston hankinta
[email protected]


Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle digihenkilöllisyys