Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen Digi- ja väestötietovirastolle 

Tämä toimintatapa otetaan käyttöön 1.9.2021. 

Asiakirjojen toimittaminen henkilökohtaisesti

Asiakirjojen toimittaminen henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastolle (DVV)

Jos haluat toimittaa asiakirjasi henkilökohtaisesti DVV:lle, varaa aikaa haluamaasi palvelupaikkaan osoitteessa dvv.fi/ajanvaraus. Valitse palvelu ”Kansainväliset rekisteröinnit”. 

Käynnin yhteydessä sinun tulee esittää alkuperäiset asiakirjat, joista otetaan kopiot. Alkuperäiset todistukset palautetaan sinulle heti. 

Asiakirjojen toimittaminen Suomen edustuston kautta

Jos olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla, toimita tarvittavat asiakirjat DVV:lle Suomen ulkomailla sijaitsevan edustuston kautta henkilökohtaisesti tai postitse.

Suomen edustusto toimittaa asiakirjasi skannattuna DVV:lle ja palauttaa alkuperäiset asiakirjat sinulle. Edustusto perii palvelustaan hinnastonsa mukaisen maksun. Koska alkuperäiset asiakirjat voivat olla ainutlaatuisia, asiakirjat kannattaa toimittaa ensisijaisesti Suomen edustuston kautta.

Toimittamalla asiakirjat edustuston kautta saat seuraavat hyödyt:

  • Saat varmuuden siitä, että asiakirjasi saapuvat DVV:lle, eivätkä ne katoa matkalla
  • Edustusto toimittaa asiakirjasi nopeasti sähköisesti DVV:lle, jolloin saat asiasi vireille heti
  • Saat pitää alkuperäiset asiakirjat itselläsi.

Asiakirjojen toimittaminen postitse

Jos toimitat asiakirjat postitse DVV:lle, toimita ne oikeaksi todistettuina jäljennöksinä alla olevia (asiakirjan alkuperämaan mukaisia) ohjeita noudattaen. Oikeaksi todistettuja jäljennöksiä ei palauteta. Ne tuhotaan kuuden kuukauden kuluttua niiden saapumisesta virastoon.

Jos toimitat DVV:lle alkuperäisiä asiakirjoja, ne palautetaan sinulle omalla vastuullasi tavallisena postina (ei kirjattuna kirjeenä). Pohjoismaiden (Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti) antamia alkuperäisiä tavanomaisia rekisteriotteita ei palauteta. Ne tuhotaan kuuden kuukauden kuluttua niiden saapumisesta virastoon.

Jos lähetät asiakirjat EU:n ulkopuolelta, lähetä asiakirjat tavallisena kirjepostina. Näin varmimmin vältytään tullaukselta. 

Jos lähetät asiakirjat seurantatiedoilla, lisää Lähetyksen sisältö -kohtaan sisältötietoja. 

Posti ohjeistaa, että alla olevat tiedot olisi hyvä tuoda esiin: 

  • ei kaupallinen lähetys 
  • sisältää asiakirjoja 
  • ei rahallista arvoa/maksuton 

HUOM! Älä lähetä kirjekuoreessa rahaa tai passia DVV:lle. 

Käsittelyajat

Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Muussa tapauksessa otamme sinuun yhteyttä vasta, kun rekisteröinti on tehty. Jos olet ilmoittanut sähköpostiosoitteesi, lähetämme sinulle ilmoituksen rekisteröinnistä väestötietojärjestelmään salattuna sähköpostiviestinä. Jos et ole ilmoittanut sähköpostiosoitettasi, lähetämme sinulle ilmoituksen rekisteröinnistä väestötietojärjestelmään postitse kirjeenä.

Odota siis rauhassa. 

Ranskankieliset ohjeet ulkomaisten asiakirjojen toimittamiseen Digi- ja väestötietovirastolle

Ohjeet ulkomaisten asiakirjojen toimittamiseen ranskan kielellä: dvv.fi/remettre-des-documents-etrangers-a-l-agence-du-numerique-et-du-registre-de-la-population

Asiakirjat 

Yhteystietomme

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12

Palvelunumero 0295 536 320

Palvelupaikat 

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet