Ulkomailla tapahtuneet elämänmuutokset 

 

A) Siviilisäädyn ja perhesuhdetiedon tallentaminen henkilötunnuspyynnön yhteydessä

 

Siviilisäädyn ja perhesuhteiden, kuten vanhemmuuden ja avioliiton, tallentaminen edellyttää virallisten todistusten esittämistä. Ilman todistuksia emme tallenna tietoa perheenjäsenistäsi tai siviilisäädystäsi. Todistuksen pitää olla alkuperäinen tai luotettavasti alkuperäiseksi todistettu. Lisäksi todistukseen voi tarvita laillistuksen ja käännöksen. Tarkista, täytyykö asiakirjasi laillistaa tai käännättää.


Jos haluat, että tallennamme tiedot vanhemmuudesta ja huoltajuudesta, täytä lomake:

Ilmoitus ulkomailla syntyneestä lapsesta

Jos haluat, että tallennamme tiedot avioliitostasi tai samaa sukupuolta olevien rekisteröidystä parisuhteesta, täytä oikea lomake:

Ilmoitus ulkomailla solmitusta avioliitosta

Ilmoitus ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta

 

B) Ulkomailla tapahtuneen perhesuhde- tai henkilötiedon tallentaminen

 

Jos asut ulkomailla, muista ilmoittaa henkilötiedoissasi tapahtuneet muutokset meille Digi- ja väestötietovirastoon. Näin tietosi pysyvät ajan tasalla väestötietojärjestelmässä ja asiointi Suomen viranomaisten kanssa on helpompaa. 

Tietojen ajantasaisuus väestötietojärjestelmässä on tärkeää. Esimerkiksi äänioikeusrekisterin laatiminen vaaleja varten perustuu väestötietojärjestelmän tietoihin. Väärä osoitetieto voi johtaa siihen, että viranomaisten yhteydenotot, kuten esimerkiksi äänioikeusilmoitus, eläkepäätökset tai asevelvollisuusasiat, eivät tule perille. 

Ulkomailla oleskelevilla Suomen kansalaisilla on myös lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa ulkomailla oleskelunsa aikana tapahtuneista henkilötietojen muutoksista, kuten lapsen syntymästä, avioliitosta, avioerosta, nimenmuutoksesta ja osoitteenmuutoksesta. Jos olet epävarma siitä, mitä tietoja sinusta on väestötietojärjestelmään tallennettu, tarkasta ensin omat tietosi.

Sinun täytyy toimittaa meille asiakirjat alkuperäisinä tai oikeaksi todistettuina jäljennöksinä. Emme valitettavasti voi käsitellä skannattuja asiakirjoja. Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.   

 

Ohjeet ja lomakkeet:

Muutto ulkomailla

Ulkomailla syntynyt lapsi 

Ulkomailla solmittu avioliitto 

Ulkomailla rekisteröity parisuhde 

Ulkomailla myönnetty avioero 

Ulkomailla muuttunut nimi 

Ulkomailla vahvistettu sukupuoli

Ulkomailla tapahtunut kuolema 

Kansalaisuuden rekisteröiminen 

Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 

Asiakirjojen laillistamisohje 

Ohje asiakirjojen toimittamisesta 

Käsittelyaika

  • 17-21 viikkoa.

Käsittelyä voidaan kiirehtiä hyväksyttävästä syystä.

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonta: 0295 536 320

Palveluajat: ma–pe 9–15

Katso myös

Suomen kansalaiset voivat toimittaa asiakirjat Suomen edustustoon tai vaihtoehtoisesti postittaa osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. 

Jos toimitat asiakirjat edustustolle, edustusto perii tästä palvelusta hinnastonsa mukaisen maksun. Edustuston kautta toimitettujen asiakirjojen käsittely on postittamista nopeampaa ja turvallisempaa.