Hyppää sisältöön

DVV arvioi nykymuotoisia henkilötunnuksia riittävän vielä kahdeksi vuodeksi – uudet välimerkit takaavat riittävyyden tulevaisuudessa

Julkaisuajankohta 17.8.2022 9.51
Tiedote

Uudenlaisen henkilötunnuksen käyttöönoton valmistelut ovat käynnissä Digi- ja väestötietovirastossa. Nykyisessä henkilötunnusmallissa tunnuksia on kullekin päivälle rajallinen määrä ja nyt tunnukset ovat käymässä vähiin joiltakin päiviltä. Uudet välimerkit varmistavat henkilötunnusten riittävyyden jatkossa. Jo käytössä oleviin henkilötunnuksiin ei tule muutoksia.

Valtioneuvosto antoi uusia välimerkkejä koskevan asetuksen 8. heinäkuuta. Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki. Asetusmuutos tulee voimaan 1.1.2023, jolloin Digi- ja väestötietovirastolla on valmius myöntää uudenlaisia henkilötunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto jatkaa kuitenkin nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää.

Henkilötunnus myönnetään kaikille Suomessa syntyville ja Suomeen muuttaville. Monissa maissa on käytäntönä merkitä henkilön syntymäpäiväksi kuun, usein tammikuun, ensimmäinen päivä, jos henkilön todellisesta syntymäpäivästä ei ole varmuutta. Suomen väestörekisteriin syntymäpäivä merkitään henkilön passissa olevan tiedon mukaisena. Tästä johtuen erityisesti 0101-alkuisia henkilötunnuksia on muita vähemmän jäljellä. 

Uudet välimerkit käyttöön arviolta syksyllä 2024

Digi- ja väestötietovirasto arvioi nykyisten henkilötunnusten riittävän vielä noin kahdeksi vuodeksi. Tämänhetkisen arvion mukaisesti uuden välimerkkiasetuksen mukaisia uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran syyskuussa 2024. Digi- ja väestötietovirasto päivittää arviota kuukausittain ja arvioitu käyttöönottoaika on nähtävissä dvv.fi-sivustolla.

Arvio perustuu vuosien 2016-2021 keskimääräiseen antomäärään. Jos tarve henkilötunnuksille esimerkiksi Suomeen työn johdosta muuttaville henkilöille lisääntyy, uusia välimerkkejä voidaan ottaa käyttöön jo tätä aikaisemmin. 

Uudet välimerkit ovat 

  • 2000-luvulla syntyneille: B, C, D, E ja F, alkaen B-kirjaimesta nykyisen A-kirjaimen lisäksi 
  • 1900-luvulla syntyneille Y, X, W, V, U, alkaen Y-kirjaimesta nykyisen -merkin lisäksi.

Organisaatioiden kannattaa valmistautua hyvissä ajoin uudenlaisten henkilötunnusten käyttöönottoon 

Uudistus edellyttää muutosten toteuttamista useisiin Digi- ja väestötietoviraston tuottamiin palveluihin, kuten väestötietojärjestelmään, väestötietojärjestelmän tietopalveluihin ja Suomi.fi-palveluihin. Henkilötunnuksia käsittelevien organisaatioiden on tärkeää valmistautua muutokseen ja varmistaa, että uudenlaiset henkilötunnukset voivat toimia eri järjestelmissä.

Dvv.fi-sivustolta löytyy Excel-taulukko, jossa on kuvitteellisia testihenkilöitä, joilla on uudenlaiset välimerkit. Aineistolla organisaatiot voivat testata, miten uudet henkilötunnukset toimivat niiden omissa järjestelmässä. 

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii uudistusten toteuttamisesta viraston tuottamiin palveluihin, jotka ovat laajasti myös muiden organisaatioiden käytössä. Organisaatioiden edustajat voivat ottaa yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon ja saada tukea käyttöönottoon. Yhteydessä voi olla osoitteeseen [email protected] tai yleisissä uudistukseen liittyvissä asioissa osoitteeseen [email protected]

Digi- ja väestötietovirasto on mukana valtiovarainministeriön hankkeessa koskien henkilötunnuksen uudistamista.

Lisätiedot:

Timo Salovaara, ylijohtaja, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected]


Eduskunta ei ehdi käsitellä henkilötunnuksen ja digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksia mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Välimerkkiuudistus toteutuu, sillä siitä on päätetty jo aiemmin. Lue lisää tiedotteestamme.

Hankkeet Hetu-uudistus henkilötunnus