Varaudu digitaalisen maailman uhkiin riskienhallinnalla – uusi opas neuvoo organisaatioita digitaalisen turvallisuuden kehittämisessä
Digitaalinen toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Digi- ja väestötietoviraston tuoreen Digiturvabarometrin mukaan suomalaisten luottamus digipalveluiden ja -laitteiden turvallisuuteen on heikentynyt entisestään. Esimerkiksi verkkorikollisuus ja huijaukset laskevat suomalaisten luottamusta digimaailmaan.
Kiristyshaittaohjelmien ja tietovuotojen kaltaisia kyber- ja digiturvauhkia kohdistuu eri kokoisiin organisaatioihin kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kyberrikollisuudesta aiheutuu myös huomattavia taloudellisia kustannuksia.
Digi- ja väestötietovirasto julkaisee lokakuussa organisaatioille suunnatun oppaan digiturvan riskienhallinnasta. Oppaassa on osiot riskienhallinnasta, turvallisuusjohtamisesta, varautumisesta ja jatkuvuudenhallinnasta, tietoturvasta ja tietosuojasta.
– Uhkiin ja riskeihin varautuminen kannattaa, sillä toteutuneista riskeistä voi seurata mittavia taloudellisia, inhimillisiä ja maineeseen liittyviä haittoja, kertoo oppaan kirjoittanut asiantuntija Tapani Rinne Digi- ja väestötietovirastosta.
Ajankohtainen ja kattava opas tarjoaa hyviä käytäntöjä kyber- ja digiturvariskien hallintaan
Digi- ja väestötietoviraston tuottama Digitaalisen turvallisuuden riskienhallinta -opas vastaa kyber- ja digiturvariskien hallintaan liittyvän tiedon kysyntään tarjoamalla tietoa ja hyviä käytäntöjä riskienhallinnan tueksi.
– Kyber- ja digiturvariskien hallintaan liittyvälle tiedolle on paljon kysyntää ja opas neuvoo organisaatioita varautumisen lisäksi esimerkiksi riskiviestinnässä, joka on yksi riskienhallinnan tärkeimmistä osa-alueista, Rinne kertoo.
Opas on suunnattu ensisijaisesti julkishallinnon pienten ja keskisuurten organisaatioiden johtajille ja asiantuntijoille, jotka työssään kohtaavat ja ratkaisevat digiturvaan liittyviä kysymyksiä. Opasta voivat hyödyntää muutkin kyber- ja digiturvasta ja niihin liittyvästä riskienhallinnasta kiinnostuneet.
Opas on selkeä, helppokäyttöinen ja sisältää omat sisällöt johdolle, asiantuntijoille ja muulle henkilöstölle. Oppaasta julkaistaan lokakuussa myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Opas on maksutta kaikkien hyödynnettävissä.
Digitaalisen turvallisuuden riskienhallinta -opas on tuotettu yhteistyössä digitaalista turvallisuutta kehittävän VAHTI-verkoston asiantuntijoiden kanssa. Aiheesta kiinnostuneet digiturva-asiantuntijat voivat tulla mukaan toimintaan ottamalla yhteyttä osoitteeseen [email protected]. VAHTI-toiminnasta vastaa Digi- ja väestötietovirasto.
Ilmoittaudu webinaariin 30.10. klo 9
Riskienhallintaopasta esitellään Miten digitalisoida palveluita tehokkaasti ja turvallisesti? -webinaarissa, jossa uusi Suomi.fi kehittäjille -sivusto julkaistaan.
Suomi.fi-oppaat neuvovat kansalaisia ja organisaatioita
Digi- ja väestötietoviraston tuottamilla suosituilla Suomi.fi-oppailla on kokonaisuudessaan kuukausittain satojatuhansia lukijoita ja määrä kasvaa koko ajan.
Digi- ja väestötietovirasto työskentelee laajassa yhteistyössä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa, jotta oppaat tarjoavat mahdollisimman kattavasti tietoa monia koskettavista aiheista. Oppaat sisältävät selkeät ohjeet erilaisiin elämäntilanteisiin sekä tietoa alueellisista ja valtakunnallisista palveluista. Oppaat neuvovat lukijaa asioiden hoitamisessa itse ja vähentävät siten tarvetta asioida viranomaisen tai muun toimijan kanssa.
Aiemmin Suomi.fi-sivustolla on julkaistu oppaita, jotka ohjeistavat kansalaisia elämäntilanteissa, yrityksiä liiketoimintatilanteissa ja julkishallinnon organisaatioita digitaalisten palvelujen kehittämiseen ja digitalisaatioon liittyvissä kysymyksissä. Viime vuonna Suomi.fi-sivustolla julkaistiin myös Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas.
Tutustu uuteen oppaaseen
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö