Hoppa till innehåll

Den nationella veckan för digital säkerhet hämtar den digitala säkerheten till skärmarna på arbetsplatserna runt om i Finland 26.-30.10.2020

Utgivningsdatum 19.10.2020 13.31 | Publicerad på svenska 21.10.2020 kl. 13.29
Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) ordnar den nationella veckan för digital säkerhet 26.-30.10.2020 tillsammans med centrala aktörer inom digital säkerhet. Veckan utmanar alla organisationer i Finland att använda en arbetstimme till att lära sig om och utveckla den digitala säkerheten. Den virtuella temaveckan, som ordnas för första gången, fokuserar på små digitala val i vardagen, med hjälp av vilka vi kan göra Finland till världens digitalt säkraste land.

Veckan för digital säkerhet visar hur varje klick har betydelse

Veckan för digital säkerhet utmanar organisationer och deras anställda att använda en arbetstimme under veckan till att lära sig om och utveckla den digitala säkerheten. Utmaningen har tagits emot av ett växande antal organisationer.

Redan med en timmes insats kan den digitala säkerheten förbättras avsevärt. Till exempel kan man på ett enkelt och roligt sätt lära sig de färdigheter i digital säkerhet som behövs i arbetslivet genom att spela mobilspelet Digiturvallinen elämä, som MDB publicerade under temaveckan.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar den digitala säkerheten inom hela den offentliga förvaltningen. "Det är allt viktigare för oss alla att kunna agera säkert i den digitala världen. Därför vill vi erbjuda organisationer och deras personal metoder för utveckling av digitala säkerhetsfärdigheter som är lätta att ta tag i", säger Kimmo Rousku, ledande specialsakkunnig vid MDB.

"Säkerheten bygger på små gärningar, så varje klick har betydelse", konstaterar Rousku, som är generalsekreterare för ledningsgruppen för digital säkerhet inom den offentliga förvaltningen och ansvarar för produktionen av veckan för digital säkerhet.

Den nationella Lösenordsdagen firas för första gången 28.10.

Onsdagen 28.10., under veckan för digital säkerhet, ordnar MDB den nationella Lösenordsdagen tillsammans med Cybersäkerhetscentret. I onsdagens direktsändning på webben följer man med hur lätt det är för hackare att knäcka lösenord. För att besegra hackaren och hantera lösenorden på ett säkert sätt erbjuds praktiska anvisningar och enkla tips.

"Vårt mål är att den nationella Lösenordsdagen inspirerar var och en att ta i bruk säkrare metoder för att skydda sina konton. Starka lösenord, flerstegsidentifiering och program för hantering av lösenord förbättrar såväl den enskilda användarens som den nationella digitala säkerheten”, säger överdirektör Kalle Luukkainen vid Cybersäkerhetscentret.

Mångsidigt live-program om digital säkerhet

Veckan för digital säkerhet erbjuder program från fältet för digital säkerhet också för organisationernas ledning och ICT-experter. Under hela veckan utlovas två dagliga livesändningar på nätet. Under sändningarna bekantar man sig med åskådliggörande caseberättelser tillsammans med finländska organisationer, intervjuar experter inom branschen och sätter sig in i den nya barometern för digital säkerhet.

Fallet Kimmo vs. huijari, som väckt intresse i sociala medier, öppnas upp i en livesändning tisdagen 27.10. klockan 15.30-16.15.

Temaveckan kulminerar fredag 30.10. på webben i livesändningen Veckan för digital säkerhet svarar. Experter på digital säkerhet svarar på frågor som kan skickas in på förhand via webbplatsen för veckan för digital säkerhet eller i sociala medier med hashtaggen #Digiturvaviikko.

Tilläggsuppgifter:

Veckan för digital säkerhet ordnas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i samarbete med Centralkriminalpolisen, Kommunförbundet, Transport- och kommunikationsverket, dataombudsmannens byrå, Säkerhetskommittén och FISC ry.

Länkar:

Mer information och programmet för veckan för digital säkerhet finns på webbplatsen: dvv.fi/digiturvaviikko
Cybersäkerhetscentrets anvisningar och guider 

Kontaktuppgifter:

Kimmo Rousku, ledande specialsakkunnig, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, [email protected], tfn. 0295 535 120

Hashtaggar:

#Digiturvaviikko, #Salasanapäivä

JUDO-projekt VAHTI digital säkerhet