Hoppa till innehåll

På skottdagen kan man gifta sig i Uleåborg efter tjänstetid

Utgivningsdatum 18.1.2024 15.00 | Publicerad på svenska 22.1.2024 kl. 14.01
Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, dvs. Kärleksmyndigheten, ordnar vigselkväll i Regionförvaltningsverket i Uleåborgs lokaler torsdagen den 29 februari 2024. Då kan man bli vigd efter tjänstetid, mellan klockan 16–19. Vanligtvis är den sista möjliga tiden att viga sig klockan 15.30. Vigseln är avgiftsfri och vid behov finns vittnen från ämbetsverket på plats.

Skottdagen är en populär vigseldag och vigslar under tjänstetid är redan slutbokade på flera av Kärleksmyndighetens orter under denna dag. Så är fallet också i Uleåborg, där 12 par vigs under tjänstetid.

De vigslar om ordnas på kvällen hålls på en annan plats än vigslarna som ordnas dagtid: vigselparen får säga ja till varandra i den vackra festlokalen på Regionförvaltningsverket i Uleåborg på adressen Slottsgatan 3.

Vanligtvis är vigslar utanför tjänstetid avgiftsbelagda, men under vigselkvällen är de avgiftsfria. 

Under kvällen kan upp till 13 par vigas. 

Vigselkvällens lokal, Regionförvaltningsverket i Uleåbong
Vigselkvällens lokal är Regionförvaltningsverket i Uleåbong

 

Ta först reda på hinder mot äktenskap

Före vigseln behöver paret begära hindersprövning. På så sätt säkerställer man att det inte finns några hinder för äktenskapet, till exempel minderårighet eller ett giltigt äktenskap.

Numera kan man enkelt begära hindersprövning via e-tjänsten. Det lönar sig att göra begäran senast några veckor före vigseln. Behandlingen av hindersprövningen tar för närvarande cirka två veckor. Om man måste visa upp utländska dokument i hindersprövningen lönar det sig att reservera flera veckor för prövningen. 

Om man vill gifta sig vid vigselevenemanget gäller det alltså att sätta igång.

Hindersprövningen gäller i fyra månader från dagen då intyget utfärdats. Det lönar sig med andra ord att kontrollera giltighetsdagen i intyg som utfärdats tidigare.

 

Vigd på en kvart

Då man viger sig vid Kärleksmyndigheten reserveras 15 minuter för vigseln och själva vigselakten är några minuter lång. Det här är alltså ett alternativ för dem som vill ha ett enkelt vigselformulär utan extra krusiduller. 

Rummet har sittplatser för tio personer och man kan ta med sig högst 20 gäster. Det finns också en tillgänglig väg till lokalerna.

Den vackra vigselrummet
Den vackra vigselrummet

 

Minneslista för vigselparet

  • Begär hindersprövning och meddela samtidigt ert val av efternamn
  • boka tid för vigseln via webbtjänsten
  • kom personligen till vigseln och ta med:
    • giltiga identitetsbevis
    • intyg över hindersprövning, om den har gjorts av församlingen (man behöver inte ta med intyget om det har gjorts av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata)
    • om ni vill, två minst 15 år gamla vittnen – vid behov ordnar ämbetsverket vittnen till er vigsel

 

Mer information om evenemanget: ledande sakkunnig Paula Ojaniemi, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, tfn +358 295 539 711, [email protected]


År 2023 vigde Kärleksmyndigheten cirka 10 400 par. Vid ämbetsverket arbetar 140 vigselförrättare på olika håll i Finland. Se alla vigsellokaler.

Läs mer:

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle