Hoppa till innehåll

Hur anställer man ett julbiträde? När det finns tydliga anvisningar går allt bra

Utgivningsdatum 30.10.2020 13.39 | Publicerad på svenska 30.10.2020 kl. 13.52
Pressmeddelande

Som ensamföretagare är du van vid att gå från att vara säljare till köpare och från direktör till bud. Även tuffa människors förmåga att klara av allt på ensam hand är dock begränsad. Ids man rekrytera säsongs-hjälp?

Det kan vara spännande att anställa den första arbetstagaren, men var inte rädd: I Suomi.fi-nättjänsten som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata får du tillförlitliga uppgifter om arbetsgivarens ansvar och skyldigheter.

Tänk till innan

När tanken på extra arbetskraft lockar, koka dig själv en kopp tankekaffe. Fundera på om ditt företag behöver en tidsbundet anställd eller fast anställd arbetstagare eller kanske en praktikant. Finns det jobb nog för heltidsarbete eller deltidsarbete?  Vill du anställa arbetstagaren själv eller anlita hyrd arbetskraft? Då är personaluthyrningsföretaget arbetsgivaren, men du leder arbetet och ansvarar för introduktionen i arbetet och för arbetssäkerheten.  

Hur mycket kostnader tillkommer det på lönen?

När man planerar att anställa en arbetstagare är det bra att komma ihåg att företaget utöver lönekostnaderna också ska betala andra kostnader. Indirekta löner kallas till exempel semesterpenningar och söckenhelgsersättningar som fastställs i lagar och kollektivavtal.

Utöver dessa ska arbetsgivarprestationerna betalas: till exempel förskottsinnehållning på arbetstagarens lön eller arbetsersättning och arbetsgivarens sjukförsäkringsavgifter. Dessa utgör cirka en fjärdedel av arbetstagarens bruttolön.

Det går lätt att räkna ut lönen och göra upp en budget till exempel med Skatteförvaltningens avgiftsfria löneberäkningsprogram och här hittar du bra information om löner och arbetsgivarprestationer. Du kan säkert också fråga din bokföringsbyrå om råd. För kalkylerna lönar det sig att ta reda på om ditt företag kan få lönestöd.

Vad hittar jag den lämpligaste arbetstagaren?

När du har beslutat att anställa julhjälp för ditt företag ska du gå från tanke till handling: gör upp en tydlig och tillräckligt informativ annons om den lediga arbetsplatsen och skicka den till de rekryteringskanaler som du bedömer att du bäst når den pärla du söker. Ibland räcker det endast med information i företagets sociala medier men ibland lönar det sig att använda TE-tjänsternas avgiftsfria arbetsplatstjänst.

När du har intervjuat de lämpligaste kandidaterna och gjort ditt val - med iakttagande av bestämmelserna om likabehandling och jämställdhet - ska du ingå ett skriftligt arbetsavtal med den anställda. Här hittar du anvisningar för arbetsavtalet. Kom ihåg att även en tidsbundet anställda enligt lagen ska få förebyggande företagshälsovård.

Glädje av medhjälparen

Suomi.fi-webbtjänstens Anställningsguide är ett behändigt verktyg där du får en tydlig lista över de saker du ska komma ihåg och ta hand om när du anställer en arbetstagare. Med hjälp av guiden är det trevligt att leta efter och hitta just den lämpligaste medhjälparen, den gladaste arbetskamraten, den mest inspirerande kaffepauskompisen. En givande jultid för alla företagare i Finland!

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle