Hyppää sisältöön

Miten jouluapulainen palkataan? - Kun on selkeät ohjeet, ei tule tonttuiltua

Julkaisuajankohta 30.10.2020 13.39
Tiedote

Yksinyrittäjänä olet tottunut muuttumaan ostajasta myyjäksi ja johtajasta lähetiksi. Sitkeänkin ihmisen venymiskyvyllä on kuitenkin rajansa. Tohtisitko värvätä sesonkiapua?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen voi jännittää, mutta pelko pois: Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämästä Suomi.fi-verkkopalvelusta saat luotettavat tiedot työnantajan vastuista ja velvollisuuksista.

Ensin hetki ajatustyötä

Kun ajatus lisätyövoimasta houkuttelee, keitä itsellesi tuumauskahvit. Pohdi, tarvitseeko yrityksesi määräaikaisen vai vakituisen työntekijän tai ehkä harjoittelijan. Riittääkö töitä koko päiväksi vai osa-aikaisesti?  Haluaisitko palkata työntekijän itse vai käyttäisitkö vuokratyöntekijöitä? Silloin henkilöstövuokrausyritys on työnantaja, mutta sinä johdat työn tekemistä sekä vastaat perehdyttämisestä ja työturvallisuudesta.  

Paljonko kuluja palkan päälle?

Työntekijän palkkaamista suunnitellessa on hyvä pitää mielessä, että palkkakulujen lisäksi yrityksellesi koituu muita kuluja. Välillisiksi palkoiksi kutsutaan esimerkiksi lomarahoja ja arkipyhäkorvauksia, joista määrätään laeissa ja työehtosopimuksissa.

Näiden lisäksi hoidettavaksi tulevat työnantajasuoritukset: esimerkiksi ennakonpidätykset työntekijän palkasta tai työkorvauksesta ja työnantajan sairausvakuutusmaksut. Näiden osuus on noin neljännes työntekijän bruttopalkasta.

Palkanmaksu ja budjetointi käyvät helposti esimerkiksi Verohallinnon ilmaisella palkanlaskentaohjelmalla, ja täältä löydät hyvää tietoa palkoista ja työnantajasuorituksista. Neuvoa voit varmasti kysyä myös tilitoimistostasi. Laskelmien tekemistä varten kannattaa selvittää, voisiko yrityksesi saada palkkatukea.

Mistä sopivin työntekijä?

Kun olet päättänyt palkata yritykseesi jouluapua, ryhdy tuumasta toimeen: laadi selkeä ja riittävästi tietoa antava ilmoitus avoimesta työpaikasta ja toimita se rekrytointikanaviin, joiden arvioit parhaiten tavoittaman etsimäsi helmen. Joskus riittää tieto yrityksesi omilla somesivuilla, joskus kannattaa käyttää esimerkiksi TE-palveluiden maksutonta työpaikkapalvelua.

Kun olet haastatellut sopivimmat ehdokkaat ja tehnyt valintasi – yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevia säännöksiä noudattaen – tee työntekijän kanssa kirjallinen työsopimus.Täältä löydät ohjeita työsopimukseen. Muistathan vielä, että määräaikaisellekin työtekijälle on lain mukaan järjestettävä ehkäisevä työterveyshuolto.

Apurista on iloa

Suomi.fi-verkkopalvelun Palkkaamispolku on näppärä työkalu, josta saat selkeän listan työntekijän palkkaamiseen liittyvistä muistettavista ja hoidettavista. Sen turvin on mukava etsiä ja löytää juuri se sopivin apukäsipari, iloisin työtoveri, inspiroivin taukokahvikaveri. Tuottoisaa joulunalusaikaa Suomen kaikille yrittäjille!

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle