Hoppa till innehåll

Över 50 000 finländare får även i år ett gratulationskort

Utgivningsdatum 18.1.2022 8.00
Pressmeddelande

Finlands kanske mest efterlängtade postkort skickas i januari 2022 hem till tiotusentals medborgare, då ungdomar födda 2004 får en 18-årsfödelsedagshälsning. I den gemensamma hälsningen från myndigheter och aktörer inom den offentliga förvaltningen gratulerar man alla som blir myndiga och påminner dem om sina utökade medborgarrättigheter och skyldigheter.

Även om finländska ungdomar enligt studier blir självständiga tidigt ur europeisk synvinkel är myndighetsåldern ändå förknippad med många nya och överraskande saker: att flytta till ett eget hem, sköta sin egen ekonomi samt använda myndighetstjänster. Man kan ofta behöva hjälp med nya saker och den unga vet inte nödvändigtvis var man kan be om det eller hitta det.

Därför påminner olika myndigheter och aktörer inom den offentliga förvaltningen nu för tredje gången en hel åldersgrupp om dessa viktiga kanaler med hjälp av ett postkort och en kampanj i sociala medier. I januari 2022 kommer man att skicka hem ett gratulationskort till ca 53 000 ungdomar. Bakom gratulationskortet står Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Skatteförvaltningen, Folkpensionsanstalten, polisen, Navigatorerna och Traficom. 

Kampanjen guidar ungdomar och deras föräldrar till webbtjänsten Suomi.fi, där man sammanställt en egen sektion för 18-åringar.

– Vi har hedersuppdraget att hjälpa unga vuxna i deras nya levnadssituation. Kampanjen har nått ut väl till ungdomar tidigare, och speciellt gratulationskortet har visat sig vara ett viktigt och efterlängtat tecken på att man är vuxen. Om kortet av någon anledning inte kommit fram har vi kontaktats av såväl bekymrade ungdomar som deras föräldrar, berättar kommunikations- och marknadsföringsdirektör Liinu Lehto från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Genom denna kommunikation vill man stödja ungdomarna när de ska olika sköta aktuella saker, från att köpa bil till att betala skatt för sommarjobb samt tipsa om tillgängliga stödtjänster, oavsett om det handlar om mentalt välmående eller inloggningsuppgifter till e-tjänster. Till en början kan det också vara krångligt att utföra ärenden i olika digitala tjänster.

– När man blir myndig tänker man inte alltid på att man måste börja ta ansvar för en hel del saker. Vi vill nå ut till alla 18-åringar i Finland och få dem att fundera på sin levnadssituation och om de eventuellt behöver hjälp med det, berättar Titta Korpilauri från KEHA-keskus.

Målgruppen är viktig för myndigheterna och kommunikationen är inget man gör på egen hand. Under året kommer man också att lyssna på de unga, då man samarbetar med unga influencers i sociala medier. I år deltar bl.a. de 18-åriga influencertvillingarna Viivi och Venla samt formelföraren Luka Nurmi.


Suomi.fi/18år-kampanjen 

  • På webbsidan Suomi.fi/18ar har man samlat informationsinnehåll från olika myndigheter och aktörer inom den offentliga förvaltningen för alla som blir myndiga.
  •  Webbsidan erbjuder information om bl.a. rättigheter och skyldigheter, rösträtt, att skaffa körkort, börja arbeta och sköta sin egen ekonomi.
  • Under januari 2022 kommer man att skicka gratulationskort till personer som bor i Finland och som fyller 18 år enligt befolkningsdatasystemet.
  • Kampanjen kommer dessutom att synas i myndigheternas och unga influencers sociala medier.
  • Den populära 18-årskampanjen genomförs nu för tredje gången.
  • Webbtjänsten Suomi.fi produceras och kampanjen genomförs av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
  •  I 2022 års kampanj deltar även Skatteförvaltningen, Folkpensionsanstalten, polisen, Navigatorerna och Traficom.
  • Gratulationskorten skickas på finska, svenska och engelska.
     
Tiedote - Henkilöasiakkaat