Hoppa till innehåll

Kampanjen Henkkarit kaikille som vann utmärkelsen Digitukiteko 2024 hjälper med att skaffa identitetsbevis

Utgivningsdatum 22.5.2024 10.37 | Publicerad på svenska 23.5.2024 kl. 15.01
Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har tillsammans med en expertjury belönat kampanjen Henkkarit kaikille som genomförts av Kehittämisyhdistys Mansikka ry och Vesanto kommun med utmärkelsen Digitukiteko 2024. Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja fick ett hedersomnämnande i Digitukiteko-tävlingen.

Bilden visar två pratbubblor, den första med texten "Utmärkelsen Digitukiteko 2024: Kampanjen ”Henkkarit kaikille”, Vesanto kommun och Kehittämisyhdistys Mansikka ry". I den andra pratbubblan står det "Hedersomnämnandet 2024: Modell Digiohjaaja, Brottspåföljdsmyndigheten".

Torsdagen den 23 maj 2024 belönade Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata Kehittämisyhdistys Mansikka ry:s och Vesanto kommuns kampanj Henkkarit kaikille, som gav cirka 1 200 invånare i norra Savolax ett identitetsbevis som möjliggör elektronisk ärendehantering. Över en miljon finländare saknar ett giltigt identitetsbevis.

Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja beviljades ett hedersomnämnande i Digitukiteko-tävlingen. I modellen Digiohjaaja utbildas experter vid Brottspåföljdsmyndigheten i att stöda den digitala delaktigheten för personer med brottslig bakgrund. Mottagarna av utmärkelsen och hedersomnämnandet valdes av en expertjury som bestod av generaldirektör Janne Viskari (Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata), sakkunnig Saidi Backman (Äldreombudsmannens byrå) och socialrådet Sari Loijas.

Exemplarisk lösning för att fylla igen luckor i servicen på landsbygden

Utmärkelsen Digitukiteko som utdelades under Veckan för digital kompetens beviljades i år med temat ”Finland åldras och blir mångfaldigare”. Vid beviljandet av utmärkelsen fästes uppmärksamhet vid att gärningen stödde en myndighetstjänst och att stödets målgrupp var särskilt personer eller grupper som stöter på utmaningar med att använda digitala tjänster, såsom äldre, invandrare och personer som hotas av utslagning. Man fäste också uppmärksamhet vid deltagandet av dem som använder tjänsten och hur deras övergripande situation beaktas.
Juryn beskrev vinnaren, kampanjen Henkkarit kaikille, som en exemplarisk lösning för att fylla igen luckor i servicen på landsbygden.

– Kampanjen har genomförts i ett mångsidigt partnerskap med olika aktörer. Modellen har redan tillämpats på andra orter och det är möjligt att utvidga den även till andra delar av Finland. Kampanjen visar att praktiska utmaningar kan lösas genom att aktivt ingripa till exempel genom att ordna tillfällen för att ta foto och transporter till servicestället. Dessutom stärker kampanjen tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, beskriver generaldirektör Janne Viskari juryns val av vinnare.

Utmärkelsen togs emot av Kehittämisyhdistys Mansikka ry med glädje, eftersom kampanjen, som uppstod på grund av ett behov, kommer att få en fortsättning.

– Det har funnit ett enormt behov och en enorm efterfrågan på kampanjen, eftersom människorna saknar identifieringsverktyg till exempel för välfärdsområdenas digitala tjänster. De bankkoder som fås med identitetsbeviset gör det möjligt att uträtta ärenden digitalt, underlättar tillgången till tjänster och inspirerar åtminstone till att på egen hand eller med handledning pröva på digital ärendehantering. Norra Savolax välfärdsområde har beviljat fortsatt finansiering för kampanjen för de två följande åren, berättar Seija Korhonen från Kehittämisyhdistys Mansikka ry.

Hedersomnämnandet till Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja

Som mottagare av hedersomnämnandet valde juryn Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja. I sina motiveringar konstaterar juryn att föremålet för stödet i modellen är en marginell grupp människor med olika bakgrund som löper stor risk för utslagning och för att hamna utanför samhället.

Modellen främjar tillgodoseendet av fångarnas rättigheter, ökar samarbetet mellan olika aktörer samt förbättrar tillgången till digitala tjänster för marginaliserade människogrupper. Fördelarna med modellen är mångsidiga och utvecklingsarbetet förtjänstfullt. Dessutom stärker modellen tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.

Vad är Utmärkelsen Digitukiteko?

Utmärkelsen Digitukiteko delas i år ut för andra gången. Utmärkelsen ges till aktörer som har utvecklat digitalt stöd och digital kompetens på ett insiktsfullt och kundorienterat sätt. En enskild person, en arbetsgrupp, en organisation eller ett projekt kan få utmärkelsen Digitukiteko.

Närmare urvalskriterier och alla föreslagna mottagare av Digitukiteko finns på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbplats på adressen: https://dvv.fi/sv/utmarkelsen-digitukiteko

 

Mer information

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, ledande sakkunnig Minna Piirainen, tfn. 0295 535 280, [email protected]