- Certifikat och kort
- Uppdatering av kundregister
- Urvals- och analystjänster
- Befolkningsdatasystemets söktjänster
- Magistratregistrens söktjänster
- Registerutdrag
- Upprätthållande av befolkningsdatasystemet
- Suomi.fi-tjänster
- Tjänster som främjar digitaliseringen
- Tjänster för digital säkerhet
- Tjänster av notarius publicus
- Bestyrkande av köp
- Vigselrätt
- E-tjänster
Katso-tjänsten avslutas - Bli användare av Suomi.fi-tjänsterna
Katso-tjänsten ersätts av Suomi.fi-identifikation och Suomi.fi-fullmakter. Efter årsskiftet är det inte längre möjligt att identifiera sig med Katso-koden och rollerna och fullmakterna i Katso-tjänsten är inte längre i kraft. Suomi.fi-fullmakter utnyttjas mer omfattande än Katso-tjänsten inom den offentliga förvaltningen och även den privata sektorns e-tjänster.
De kunder hos Skatteförvaltningen och Tullen som fortfarande använder Katso-koden och Katso-auktoriseringarna får en tidsfrist med övergången till tjänsten Suomi.fi
Läs mera: Skatteförvaltningens meddelande
Suomi.fi-identifikation
Den som använder Suomi.fi-fullmakter behöver inga separata koder. Katso-koderna tas helt ur bruk. I fortsättningen loggar man in i e-tjänsterna med personliga identifieringsverktyg som nätbankskoder, mobilcertifikat, identitetskort som utfärdats av polisen eller aktivkort som utfärdats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- Observera: Utlänningar som använt Katso-identifikationen och som inte har en finsk personbeteckning och därmed inte kan identifiera sig med finländska identifieringsverktyg ska ersätta Katso-identifikationen med identifieringstjänsten Finnish Authenticator
Suomi.fi-fullmakter
De fullmakter som nu finns i Katso-tjänsten överförs inte automatiskt till den nya tjänsten utan de ska skapas i Suomi.fi-fullmakter.
- Företagen ger fullmakter på egen hand i Suomi.fi-fullmakter
- Kommuner, näringssammanslutningar, läroanstalter, församlingar, offentliga organisationer och utländska företag och andra samfund vars representationsrättigheter inte finns i företags- eller föreningsregistren kan skapa fullmaktsrättigheter i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande. Därefter kan dessa personer skapa ärendefullmakter på egen hand i Suomi.fi-fullmakter.
- Föreningar vars medlemmar har rätt att representera föreningen ensamma (namnteckningsrätt) ger fullmakter på egen hand i Suomi.fi-fullmakter.
- Övriga föreningar ger fullmakter i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Se även de centrala Katso-rollerna och motsvarande fullmaktsärenden
Pressmeddelanden
Användningen av Katso-tjänsten upphör – Så här övergår kommunen till Suomi.fi-fullmakter 18.8.2020
Användningen av Katso-tjänsten upphör – användarna ska övergå till Suomi.fi-tjänsten 25.8.2020
Förening, övergå till Suomi.fi-fullmakter nu – Katso-koderna upphör att fungera efter årsskiftet i myndigheternas e-tjänster 2.10.2020
Material från webbinariet Från Katso till Suomi.fi-fullmakter 6.10
Presentationsmaterial
- Användningen av Katso-tjänsten upphör 31.12.2020 – Suomi.fi ersätter Katso, pdf
- Suomi.fi-identifikation och Suomi.fi-fullmakter, pdf
- En identifikationslösning för representanter för utländska företag – tjänsten Finnish Authenticator, pdf
- Hur gör jag en ansökan om fullmakt i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande - Ifyllning av ansökan steg för steg, pdf
- Suomi.fi-fullmakter i FPA:s e-tjänster, pdf
- Suomi.fi-fullmakter i Tullens e-tjänster, pdf
Inspelning
Inspelning från Webbinariet (på finska)
Mer information:
Varje e-tjänst handleder i att ersätta Katso med sina egna tjänster.
FPA
- Katso ersätts i FPA:s tjänster
- Kontaktuppgifter för arbetsgivare
- Kontaktuppgifter för samarbetspartners
Inkomstregistret
- Kontaktuppgifter
Skatteförvaltningen
Tullen
- Så här identifierar du dig och ger fullmakt
- Företagskundernas rådgivningstelefon mån–fre 8–16.15, +358 295 5202
MDB
- Suomi.fi-fullmakter
- Suomi.fi-tjänstens Stöd och anvisningar
- Tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande
- Anvisningar för att ge fullmakt med ansökan
- Finnish Authenticator-identifieringstjänsten
- Anvisningar för identifieringstjänsten för utländska medborgare
- Kontaktuppgifter: Organisationskundernas kundtjänst
Frågor och svar om att ge fullmakt med fullmaktsansökan (tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande)
Tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande möjliggör elektronisk fullmakt och att uträtta ärenden åt någon annan för de instanser vars rätt att företräda organisationen inte framgår i registret med basuppgifter. Instanser som behöver tjänster för tjänstemannabefullmäktigande är till exempel näringssammanslutningar, läroanstalter, församlingar, kommuner och staten samt utländska företag.
Du hittar anvisningarna för din organisation i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande under punkten Ta reda på anvisningar.
Sedan kan du göra en ansökan i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Anvisningarna för respektive e-tjänst (till exempel Skatt, FPA, inkomstregistret) finns på deras webbplatser. Länkarna till anvisningarna finns på Katsos första sida.
I fullmaktsansökan specificeras fullmaktsgivarens och fullmaktstagarens uppgifter samt omfattningen av den fullmaktsrätt som ges. Fullmaktsansökan undertecknas av fullmaktsgivaren själv eller fullmaktsgivarens lagliga företrädare. Beroende på fullmaktsgivare påvisas underteckningsrätten med en eller flera handlingar som fogas till fullmaktsansökan.
Fullmaktsansökan kan lämnas in för behandling på tre olika sätt beroende på fullmaktsgivare:
- elektronisk ansökan om fullmakt: avsedd endast för finländska företag och sammanslutningar
- personliga besök: i första hand avsedda för personfullmaktsgivare
- ansökan som skickas per post: i första hand avsedd för utländska sammanslutningar för vilka bestyrkta och legaliserade handlingar krävs. Ansökan skickas till adressen: Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, PB 1003, 02151 Esbo.
Ett företag eller en sammanslutning kan via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande i första hand ansöka om fullmaktsrättigheter för sina arbetstagare. När fullmaktsrättigheterna har registrerats kan dessa fullmaktsrättsliga personer på egen hand ge fullmakter i Suomi.fi-fullmakter för det aktuella företagets eller sammanslutningens räkning.
När fullmaktsrättigheterna har registrerats kan företaget eller sammanslutningen i fortsättningen alltså administrera sina fullmakter självständigt, utan att behöva använda tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Fullmaktsrätten ger inte rätt att uträtta ärenden i tjänsterna, men den som fått fullmaktsrätt kan alltid själv ge sig en ärendefullmakt.
-
Bekanta er med anvisningarna för tjänsten Fullmakter.
-
Välj minst två personer för vilka registrering av fullmaktsrätt söks.
-
Bestäm vilka fullmaktsärenden varje fullmaktsberättigad/fullmaktsrättslig person får sköta. Fullmaktsrätt kan endast ges med begränsning till vissa fullmaktsärenden.
-
Bekanta er med tjänsteleverantörernas egna anvisningar om vilka fullmaktsärenden som godkänns i deras tjänster.
-
Du kan också läsa mer om fullmaktsärenden på webbplatsen Suomi.fi.
-
Fullmaktsrätten kan utöver ett fullmaktsärende riktas till exempel till en viss underorganisation med hjälp av en fullmaktsspecifikation. Fullmaktsspecifikationer används dock endast i vissa fullmaktsärenden. Det lönar sig också att bekanta sig med dessa och fundera på dem på förhand.
-
Ta reda på vilka i organisationen som är behöriga att underteckna en ansökan om fullmakt för er organisations räkning.
Ja, eftersom fullmakter (eller andra handlingar) som lämnats in för Katso har lämnats in för annat ändamål.
En fullmaktsansökan som fylls i och skrivs ut i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande på webbplatsen Suomi.fi fungerar som en fullmakt med vars hjälp Suomi.fi-fullmakter kan identifieras och registreras. Eventuella andra handlingar som behövs som bilaga får inte vara äldre än sex månader.
Det handlar om fullmakter. Om man ansöker om nya befogenheter ska man få godkännande av beslutsfattaren. För detta behövs en ny ansökan.
Körkort är inte ett officiellt identitetsbevis. I ansökan behövs en kopia av passet eller identitetskortet som utfärdats av polisen.
Om organisationens representationsrätt inte finns i handels-, företags- eller föreningsregistret, ska den styrkas med någon annan handling som intygar representationsrätten.
Du kan ta reda på vilka handlingar specifika för företaget eller samfundet som krävs i anvisningarna för tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande
Handläggningstiden är 2–3 veckor. Under perioder av hög belastning är handläggningstiden längre. Den förlängs dessutom om ansökan saknar underskrifter eller nödvändiga bilagor.
Nej. I alla Suomi.fi-tjänster i vilka man kräver identifiering loggar man in med personliga starka identifieringsverktyg. Dessa är bankkoder, mobilcertifikat, identitetskort som utfärdats av polisen eller ett smart kort som beviljats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Med dessa identifieringsverktyg kan man även logga in i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Med en ny ansökan. Det lönar sig alltså att först ge vissa fullmaktsrätt, så att de kan uträtta ärenden för dem som sköter den egentliga ärendehanteringen för en samfundets räkning.
Fullmakterna måste skapas på nytt för Suomi.fi-fullmakter. Kommunen befullmäktigar samkommunen. Samkommunen ska ha någon med representantens fullmaktsrätt i samma ärende som beviljar representationsrätt till sina arbetstagare i samma fullmaktsärende.
På så sätt behöver kommunen inte veta vilka personer som ska ges fullmakt. Samkommunen sköter det själv, dvs. ser till vilka anställda som kan sköta kundernas ärenden.
En samkommun (i praktiken alltså en person med fullmaktsrätt att vara samkommunens representant) kan antingen be kommunen om ett fullmaktsärende som gäller FPA:s tjänster som en ärendefullmakt som kommunen (dvs. i praktiken en person med fullmaktsrätt inom kommunen) godkänner.
Eller alternativt kan kommunen (dvs. kommunens person med fullmaktsrätt) ge samkommunen ärendefullmakt.
Ja, men Suomi.fi-fullmakter är till en början endast avsedda för dem som tidigare använt Katso-koder.
Om du har identifierat dig i tjänsten hittar du enklast fullmaktsansökan på adressen suomi.fi/fullmakter/fullmakt-med-ansokan.
Ja, det kan ni. Du kan logga in på fullmaktsansökan på adressen suomi.fi/fullmakter/fullmakt-med-ansokan. Den som ursprungligen skickade in ansökan kan se ansökningens status med sina egna inloggningskoder.
Du kommer till fullmaktsansökan via Mina ansökningar längst ner på sidan. Efter inloggningen kan du öppna ansökan genom att klicka på den i listan Fullmakter som ska registreras.
Du kan logga in på fullmaktsansökan på adressen suomi.fi/fullmakter/fullmakt-med-ansokan. Den som ursprungligen skickade in ansökan kan behandla ansökan med sina egna inloggningskoder.
Du kommer till fullmaktsansökan via Mina ansökningar längst ner på sidan.
Efter inloggningen dubbelklickar du på ansökan under Fullmakter som ska registreras för att öppna den.
Närmare information om fullmakternas specifikationer finns i anvisningarna för tjänsten Fullmakter: Ge fullmakt som företag eller samfund.
Genom att fylla i ansökan via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande. Närmare anvisningar finns under punkten Ta reda på anvisningar.
I vissa fall har man registrerat ensamrepresentationsrätt för boförvaltaren i handelsregistret. Då kan boförvaltaren själv ge fullmakt. På samma sätt tillåter vissa e-tjänster att man uträttar ärenden för ett företags räkning med en utredningsmannaroll, varvid en separat fullmakt inte behövs, utan det räcker med en anteckning i handelsregistret.
I fråga om firmanamn kan fullmakten endast ges via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Nej. Katso-rollerna överförs inte automatiskt till tjänsten Fullmakter.
Genom att fylla i ansökan via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande Närmare anvisningar finns under punkten Ta reda på anvisningar.
Ja, e-tjänsterna är de bästa informationskällorna till denna del. I tjänsten Suomi.fi ges inga egentliga anvisningar för de olika e-tjänsterna, även om du kan i tjänsten för bläddrande i fullmaktsärenden kan bläddra bland vilka fullmaktsärenden som godkänns i respektive e-tjänst. Här finns dock inte uppdaterade uppgifter om alla tjänster.
E-tjänsternas anvisningar hittar du på Katsos webbsida.
De nya fullmakterna måste registreras via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande. Närmare anvisningar hittar du under punkten Ta reda på anvisningar. Välj beskattningssammanslutning som organisationsform.
Anvisningarna finns i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande under punkten Ta reda på anvisningar. Välj beskattningssammanslutning som organisationsform.
Det finns mer anvisningar även på Skatteförvaltningens webbplats
Frågor om att ge fullmakt till ett utländskt företag
Ta reda på anvisningarna i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande:
För elektronisk kommunikation ska den utländska verkställande direktören med hjälp av identifieringstjänsten Finnish Authenticator skaffa utlänningens identifikation (UID) och applikationen Finnish Authenticator. Anvisningar för tjänsten finns på webbplatsen Suomi.fi under Anvisningar och stöd.
Det är obligatoriskt att använda applikationen Finnish Authenticator om man har för avsikt att använda Suomi.fi-fullmakter för att ge fullmakter och uträtta ärenden på någon annans vägnar. I praktiken kan man alltså inte vägra om man vill sköta företagets ärenden elektroniskt i Finland.
Senare blir det också möjligt att identifiera sig med eIDAS.
Läs mer om eIDAS-ientifiering
Anvisningarna finns i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande under ”Ta reda på anvisningar”.
Ett utländskt företag ska ansöka om fullmakter via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande eftersom det inte finns något basregister över utländska företag där det framgår vilka i det utländska företaget som har representationsrättigheter.
Först efter att ett utländskt företag har ansökt om fullmaktsrätt för sin representant via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande kan representanten ge ärendefullmakter i Suomi.fi-fullmakter.
Den utländska verkställande direktören ska först skaffa en identifieringstjänsten Finnish Authenticator UID-kod och identifieringsapplikationen. Därefter ska företaget ansöka om fullmakter via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
När verkställande direktören har fått fullmaktsrättigheter kan han eller hon självständigt ge ärendefullmakter vidare till de arbetstagare som behöver dem i webbtjänsten suomi.fi.
Identifieringstjänsten Finnish Authenticator är endast avsedd för utlänningar. Om en finländare vill sköta ett utländskt företags ärenden elektroniskt ska han eller hon skaffa ett finländskt identifieringsverktyg. Och därefter ansöker det utländska företaget om representantens fullmaktsrätt åt personen via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Identifieringstjänsten Finnish Authenticator kan också behövas om man vill ge en utländsk verkställande direktör i ett finländskt företag fullmaktsrätt och denna utländska verkställande direktör saknar finsk personbeteckning eller identifieringsverktyg. I en sådan situation ska den utländska verkställande direktören skaffa en UID-kod, eftersom han eller hon blir part i fullmakten, dvs. fullmaktstagare.
Om däremot denna utländska verkställande direktör för ett finskt aktiebolag endast undertecknar ansökan och fullmaktsrättigheterna ansöks för exempelvis en finländska ekonomidirektör behövs ingen UID-kod. Men alltid om en utländsk representant/arbetstagare för ett företag blir fullmaktstagare, dvs. en part i fullmakten, ska han eller hon identifieras med en UID-kod om det inte finns någon finsk personbeteckning och verktyg för stark autentisering.
UID gäller så länge en utländsk person använder den. Dessa tre år hänvisar till att den fullmakt UID-användaren gett är i kraft högst tre år. Därefter ska fullmakten ges på nytt.
UID-koden/kontot låses om användaren inte använder den på 4 år, dvs. inte loggar in i någon e-tjänst som stöder den. Om användaren därefter inte begär att koden aktiveras senast den första januari följande kalenderår (1.1), raderas användarkontot/UID från systemet.
Mer information om Finnish Authenticator-tjänsten och om att ta den i bruk
Frågor och svar till FPA, Skatteförvaltningen och Tullen
FPA har inte lagt ner Katso. Du kan logga in i tjänsten till slutet av år 2020 om du har en personlig Katso-behörighet som är giltig.
Katso-autentiseringen har däremot avvecklats, men inte behörigheterna och fullmakterna. Nu är det alltså dags att ge Suomi.fi-fullmakter. När en kund loggar in med Suomi.fi-identifikation (nätbankskoder, mobil-ID, certifikatkort) kan kunden sköta ärenden som vanligt i de e-tjänster som han eller hon har en giltig Katso-behörighet för.
I sökfunktionen i tjänsten Suomi.fi-fullmakter kan du som sökord skriva FPA, och då får du fram de fullmakter som gäller FPA. https://www.suomi.fi/fullmakter/fullmaktsarenden
Om man kommer in i systemet och Suomi.fi-fullmakterna är i skick så är också organisationens avtal om Kelmu i sin ordning. Man behöver inte förnya avtalet.
Det räcker inte med att man har ett identifieringsverktyg, mobil-ID, för att komma in i tjänsten, man måste också ha Suomi.fi-fullmakt.
Ja, om samkommunen företräder kommunen som Kelmu-användare, ska kommunen ge denna ärendefullmakt till samkommunen.
Denna fullmakt räcker. Om samkommunen därtill har skött ärenden som gäller arbetsmarknadsstöd för kommunens räkning behövs också fullmakten Granska material om arbetsmarknadsstöd.
När kommunen gett samkommunen ärendefullmakten Granska förmånsuppgifter och registrera betalningskrav kan den representant för samkommunen som fått fullmaktsrätten ge denna fullmakt i form av en representationsfullmakt till den nya arbetstagaren.
Så när det gäller den nya arbetstagaren behöver man inte skicka en förfrågan till den befullmäktigande kommunen.
Katso-behörigheterna för Kelmu motsvaras av följande Suomi.fi-fullmakter:
Granska förmånsuppgifter och registrera betalningskrav – Alla nuvarande Katso-behörigheter förutom Arbetsmarknadsstöd aviseringar
Granska material om arbetsmarknadsstöd – Arbetsmarknadsstöd aviseringar i Katso
https://www.kela.fi/web/sv/fullmaktskoder-for-samarbetspartner
Kommunen och samkommunen kan sinsemellan komma överens om hur man gör. Ett befullmäktigande behövs av kommunen till samkommunen.
Se bilden som finns bakom följande länk: https://www.kela.fi/web/sv/tjanst-for-tjanstemannabefullmaktigande
Efter identifiering i MinSkatt ska du klicka på knappen ”Uträtta ärenden för företag”. Därefter hämtar fullmaktsförfrågan uppgifterna om dödsboet med FO-nummer och du kan uträtta ärenden på dödsboets vägnar.
En jordbrukssammanslutning måste ha ett FO-nummer för att kunna sköta ärenden elektroniskt. Om sammanslutningen med andra ord har ett FO-nummer kan delägarna göra en fullmaktsansökan i Suomi.fi.
Med en fullmaktsansökan går det att påvisa att delägare X sköter denna sammanslutnings ärenden och att de övriga delägarna bekräftar detta. När fullmaktsansökan har godkänts och delägare X har fått information om detta kan delägaren sköta ärenden med egna bankkoder på sammanslutningens vägnar.
Det går att sköta ärenden med UID i inkomstregistret redan nu. I MinSkatt och i Palkka.fi blir det möjligt i slutet av oktober och i Ilmoitin.fi i slutet av november.
En skogssammanslutning kan lämna in en fullmaktsansökan via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande för att kunna sköta ärenden elektroniskt. Sammanslutningen kan också skicka skattedeklarationerna i pappersform vid behov.
För skatteärenden är det vanligast att välja fullmakten med namnet ”skötsel av skatteärenden”. Med hjälp av denna fullmakt kan ombudet sköta ärenden på dödsboets vägnar även i MinSkatt.
För skatteärenden är det vanligast att välja fullmakten med namnet ”skötsel av skatteärenden”.
Efter identifiering i MinSkatt ska du klicka på knappen ”Uträtta ärenden för företag”. Därefter hämtar fullmaktsförfrågan kundens uppgifter och du kan uträtta ärenden på kundens vägnar. Om fullmaktsgivarna inte visas är det bäst att kontrollera i Suomi.fi-fullmakter om fullmakten från föreningen är komplett.
Det går att lämna in skattedeklarationer med pappersblankett av särskild orsak, om elektronisk anmälan inte är möjlig till exempel på grund av tekniskt hinder.
En sammanslutnings skatteärenden kan skötas elektroniskt. För detta ska delägarna i sammanslutningen lämna in en fullmaktsansökan i Suomi.fi.
Den person som ska börja sköta sammanslutningens skatteärenden elektroniskt ska ha ett personligt identifieringsverktyg för stark autentisering, dvs. bankkoder, identitetskort eller mobilcertifikat. Om ni saknar eller inte vill skaffa personliga identifieringsverktyg går det även att sköta skatteärendena i pappersform.
För direktöverföring av skattekort behövs ingen separat fullmakt, identifiering är tillräckligt. Det går att identifiera sig med ett personligt identifieringsverktyg: bankkoder, mobilcertifikat eller identitetskort eller med Skatteförvaltningens ApitamoPKI-certifikat.
Det ombud som har getts fullmakt kan sköta alla fullmaktsgivarens personliga skatteärenden eller företagets skatteärenden. Ombudet kan också se skatteuppgifter i MinSkatt. Till exempel kan en bokförare sköta företagets alla skatteärenden. Fullmaktstagaren kan sköta ärenden på kundserviceställena, per telefon samt i MinSkatt, Ilmoitin.fi, Lomake.fi och de kommande ärendehanteringskanalerna.
Metsäverkko är Metsä Groups tjänst så det är bäst att du ställer frågan till Metsä Group.
Det medlemsland som har beviljat EORI-numret kopplar VAT-numret till ett utländskt EORI-nummer. I ansökan om EORI-nummer ombes sökanden ange VAT-numren, som sedan sparas i EU-tullarnas gemensamma system för EORI-nummer. I praktiken ska företaget som fått EORI-numret skicka en begäran om sparandet av VAT-numret till medlemslandet som beviljat EORI-numret. I ifrågavarande fall ska det irländska företaget be Irlands tull att lägga till det finska VAT-numret till företagets EORI-nummer. I de flesta e-tjänsterna för tullärenden kan ombud lämna in tulldeklarationer för sin huvudmans räkning även utan Suomi.fi-fullmakt. Då anges ombudskapet i tulldeklarationen som inges till e-tjänsten. I praktiken loggar alltså den anställda hos ombudet in i tjänsten med sin arbetsgivares ärendefullmakt.
Huvudmannens verkställande direktör eller en annan person med fullmaktsrätt befullmäktigar först speditionsfirman (företaget) genom att ge den ärendefullmakt. Därefter ska en person vid speditionsfirman som har fullmaktsrätt ge personer inom det egna företaget representationsfullmakt. Personernas namn behöver inte meddelas till huvudmannen.
Fullmakten för Tullklarering och fullmakten för Statistikdeklarationer om handeln mellan EU:s medlemsländer är separata fullmakter, med vilka denna begräsning kan göras. Med fullmakten för Tullklarering kan man inte lämna in statistikdeklarationer och med fullmakten för Statistikdeklarationer om handeln mellan EU:s medlemsländer (Intrastat) kan man inte sköta tulldeklareringen.