Katso-tjänsten är stängd – Bli användare av Suomi.fi-tjänsterna
Katso-tjänsten ersätts av Suomi.fi-identifikation och Suomi.fi-fullmakter.
Suomi.fi-identifikation
Den som använder Suomi.fi-fullmakter behöver inga separata koder. Katso-koderna tas helt ur bruk. I fortsättningen loggar man in i e-tjänsterna med personliga identifieringsverktyg som nätbankskoder, mobilcertifikat, identitetskort som utfärdats av polisen eller aktivkort som utfärdats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- Observera: Utlänningar som använt Katso-identifikationen och som inte har en finsk personbeteckning och därmed inte kan identifiera sig med finländska identifieringsverktyg ska ersätta Katso-identifikationen med identifieringstjänsten Finnish Authenticator
Suomi.fi-fullmakter
De fullmakter som nu finns i Katso-tjänsten överförs inte automatiskt till den nya tjänsten utan de ska skapas i Suomi.fi-fullmakter.
- Företagen ger fullmakter på egen hand i Suomi.fi-fullmakter
- Kommuner, näringssammanslutningar, läroanstalter, församlingar, offentliga organisationer och utländska företag och andra samfund vars representationsrättigheter inte finns i företags- eller föreningsregistren kan skapa fullmaktsrättigheter i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande. Därefter kan dessa personer skapa ärendefullmakter på egen hand i Suomi.fi-fullmakter.
- Föreningar vars medlemmar har rätt att representera föreningen ensamma (namnteckningsrätt) ger fullmakter på egen hand i Suomi.fi-fullmakter.
- Övriga föreningar ger fullmakter i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Se även de centrala Katso-rollerna och motsvarande fullmaktsärenden
Instruktion för att som offentligt samfund ge fullmakt med Suomi.fi-ansökan, pdf
Frågor och svar om att ge fullmakt med fullmaktsansökan (tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande)
Tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande möjliggör elektronisk fullmakt och att uträtta ärenden åt någon annan för de instanser vars rätt att företräda organisationen inte framgår i registret med basuppgifter. Instanser som behöver tjänster för tjänstemannabefullmäktigande är till exempel näringssammanslutningar, läroanstalter, församlingar, kommuner och staten samt utländska företag.
Det handlar om fullmakter. Om man ansöker om nya befogenheter ska man få godkännande av beslutsfattaren. För detta behövs en ny ansökan.
Med en ny ansökan. Det lönar sig alltså att först ge vissa fullmaktsrätt, så att de kan uträtta ärenden för dem som sköter den egentliga ärendehanteringen för en samfundets räkning.
Ja, det kan ni. Du kan logga in på fullmaktsansökan på adressen suomi.fi/fullmakter/fullmakt-med-ansokan. Den som ursprungligen skickade in ansökan kan se ansökningens status med sina egna inloggningskoder.
Du kommer till fullmaktsansökan via Mina ansökningar längst ner på sidan. Efter inloggningen kan du öppna ansökan genom att klicka på den i listan Fullmakter som ska registreras.
Närmare information om fullmakternas specifikationer finns i anvisningarna för tjänsten Fullmakter: Ge fullmakt som företag eller samfund.
Ja, e-tjänsterna är de bästa informationskällorna till denna del. I tjänsten Suomi.fi ges inga egentliga anvisningar för de olika e-tjänsterna, även om du kan i tjänsten för bläddrande i fullmaktsärenden kan bläddra bland vilka fullmaktsärenden som godkänns i respektive e-tjänst. Här finns dock inte uppdaterade uppgifter om alla tjänster.
E-tjänsternas anvisningar hittar du på Katsos webbsida.
Frågor om att ge fullmakt till ett utländskt företag
Ta reda på anvisningarna i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande:
För elektronisk kommunikation ska den utländska verkställande direktören med hjälp av identifieringstjänsten Finnish Authenticator skaffa utlänningens identifikation (UID) och applikationen Finnish Authenticator. Anvisningar för tjänsten finns på webbplatsen Suomi.fi under Anvisningar och stöd.
Det är obligatoriskt att använda applikationen Finnish Authenticator om man har för avsikt att använda Suomi.fi-fullmakter för att ge fullmakter och uträtta ärenden på någon annans vägnar. I praktiken kan man alltså inte vägra om man vill sköta företagets ärenden elektroniskt i Finland.
Senare blir det också möjligt att identifiera sig med eIDAS.
Läs mer om eIDAS-ientifiering
Anvisningarna finns i tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande under ”Ta reda på anvisningar”.
Ett utländskt företag ska ansöka om fullmakter via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande eftersom det inte finns något basregister över utländska företag där det framgår vilka i det utländska företaget som har representationsrättigheter.
Först efter att ett utländskt företag har ansökt om fullmaktsrätt för sin representant via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande kan representanten ge ärendefullmakter i Suomi.fi-fullmakter.
Den utländska verkställande direktören ska först skaffa en identifieringstjänsten Finnish Authenticator UID-kod och identifieringsapplikationen. Därefter ska företaget ansöka om fullmakter via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
När verkställande direktören har fått fullmaktsrättigheter kan han eller hon självständigt ge ärendefullmakter vidare till de arbetstagare som behöver dem i webbtjänsten suomi.fi.
Identifieringstjänsten Finnish Authenticator är endast avsedd för utlänningar. Om en finländare vill sköta ett utländskt företags ärenden elektroniskt ska han eller hon skaffa ett finländskt identifieringsverktyg. Och därefter ansöker det utländska företaget om representantens fullmaktsrätt åt personen via tjänsten för tjänstemannabefullmäktigande.
Identifieringstjänsten Finnish Authenticator kan också behövas om man vill ge en utländsk verkställande direktör i ett finländskt företag fullmaktsrätt och denna utländska verkställande direktör saknar finsk personbeteckning eller identifieringsverktyg. I en sådan situation ska den utländska verkställande direktören skaffa en UID-kod, eftersom han eller hon blir part i fullmakten, dvs. fullmaktstagare.
Om däremot denna utländska verkställande direktör för ett finskt aktiebolag endast undertecknar ansökan och fullmaktsrättigheterna ansöks för exempelvis en finländska ekonomidirektör behövs ingen UID-kod. Men alltid om en utländsk representant/arbetstagare för ett företag blir fullmaktstagare, dvs. en part i fullmakten, ska han eller hon identifieras med en UID-kod om det inte finns någon finsk personbeteckning och verktyg för stark autentisering.