Hoppa till innehåll

Opiskelijat visioivat digitaalisen henkilöllisyyden tulevaisuutta hackathonissa – parhaat ideat palkittiin

Julkaisuajankohta 4.11.2022 11.20
Tiedote

28 korkeakouluopiskelijan joukko visioi digitaalisen henkilöllisyyden tulevaisuutta hackathonissa, jonka järjestivät Digi- ja väestötietovirasto ja IT-palveluyhtiö CGI viime viikolla. Hackathonissa esiin tuli uusia ratkaisuja sekä asioita, jotka pitäisi paremmin huomioida. Parhaat ideat ja tiimit palkittiin.

Hackathonissa opiskelijat pääsivät tiimeinä ideoimaan tulevaisuuden digitaalisia palveluita ja siten osallistumaan yhteiskunnan digitaalisten palveluiden kehittämiseen. 27.-28.10.2022 järjestetty tapahtuma oli intensiivinen, inspiroiva ja opettavainen tapahtuma. 

– Heti ensimmäisenä päivänä osallistujatiimit vakuuttivat DVV:n ja CGI:n mentorit erittäin hyvillä ja monipuolisilla lähestymistavoilla hackathonin kahteen teemaan, palvelumuotoilija Arla Aalto Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

Hackathonissa ideoitiin joukolla uudenlaisia, ihmisten arkea helpottavia digitaalisen henkilöllisyyden palveluita, joilla on yhteiskunnallista vaikutusta. Tehtävänä oli miettiä digitaalisen henkilöllisyyden tulevaisuutta kahdesta varsin erilaisesta näkökulmasta. Ensinnäkin pohdittiin digitaalisen henkilöllisyyden tuomia liiketoimintamahdollisuuksia. Toiseksi mietittiin digitaalista henkilöllisyyttä digituen tarvitsijoiden näkökulmasta. 

Tiimin monialaisuus oli hackathonissa valttia

Opiskelijatiimejä auttoi työskentelyssä monipuolinen ajattelu ja erilaiset lähestymistavat. Selkeästi myös taustatyö ja taustamateriaaliin perehtyminen auttoivat. Hackathoniin osallistui monen eri alan opiskelijoita muun muassa Laureasta, Hämeen ammattikorkeakoulusta, Turun ammattikorkeakoulusta, Tampereen ammattikorkeakoulusta, Aalto-yliopistosta, Jyväskylän yliopistosta ja Lapin yliopistosta. Mukana oli paljon myös kansainvälisiä opiskelijoita muun muassa Saksasta, Espanjasta ja Nepalista.

– Opiskelijatiimit tekivät erittäin hyvää työtä lyhyessä ajassa. Esitykset olivat oivaltavia ja jopa hauskoja, Arla Aalto kertoo. 

Pohdinnan jälkeen tuomaristo päätyi palkitsemaan kaksi tiimiä rahapalkinnoilla.

1. sija (3500€): Blue Unicorns -tiimin ratkaisu meni suoraan lomppakkomaailman ytimeen ja luottamuksen ja turvallisuuden kysymyksiin. Tiimi kehitti digitaaliselle henkilöllisyydelle jatketta sovelluksen muodossa, jolla pystyisi luotettavasti antamaan luvan toiselle henkilölle arkisten askareiden hoitamiseen, kuten lainaamaan autoa, antamaan pääsyn asuntoon, hakemaan lapset päiväkodista tai hakemaan lääkkeitä apteekista. 

2. sija (1500€): Insightful Capybara -tiimin oivaltava ja tarkka rajaus haasteeseen tuotti uutta tietoa ongelmasta, joka on jäänyt vähälle huomiolle. Tiimi tarkasteli digitaalista henkilöllisyystodistusta portsarien näkökulmista, jotka joutuvat sopeutumaan digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastamisen tuomiin uusiin tilanteisiin hyvin haastavissakin olosuhteissa. 

Kaksipäiväisen hackathonin aikana opiskelijat kehittivät palveluideoita Digi- ja väestötietoviraston sekä CGI:n asiantuntijoiden tuella. Osallistujat pääsivät samalla oppimaan palveluiden kehittämisestä ja tiimityöstä, verkostoitumaan ja esittelemään omaa osaamistaan mahdollisille tulevaisuuden työnantajille sekä saamaan oman äänensä kuuluviin tulevaisuuden Suomen rakentamisessa. 

Työskentelyä hackathonissa

 

Lisätietoa digitaalisen henkilöllisyyden uudistuksesta


Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Lue lisää tiedotteestamme.

digihenkilöllisyys digitaalinen henkilöllisyys ennakointi