Hoppa till innehåll

Möjligt att viga sig efter kontorstid i ett höstligt Helsingfors

Utgivningsdatum 27.7.2023 8.30
Pressmeddelande
Vita blommar och en plakat med texten Rakkausvirasto, Kärleksmyndigheten
Vigsekvällen i Helsingfors 21.9.2023

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, dvs. Kärleksmyndigheten, ordnar vigsel i vigsellokalen i Helsingfors torsdagen den 21 september. Då kan man viga sig mellan klockan 16 och 19. En vanlig kontorsdag är den sista möjliga tiden att viga sig klockan 15.15. Vigseln är avgiftsfri och vid behov finns vittnen från ämbetsverket.

Vigselkvällen i september erbjuder ett alternativ för dem som jobbar dagtid, men ordnas också för dem som inte hann boka en av tiderna under sommarmånaderna. Det är populärt att vigas i Helsingfors och av sommarens vigseltider bokades i synnerhet fredagar redan på våren. Under sommarens övriga vardagar har man fått en tid till vigsel cirka en månad framåt då man bokat.

Gör hindersprövningen innan höstbröllopet

Före vigseln måste paret begära en hindersprövning. På så sätt säkerställs att det inte finns några hinder för äktenskapet, som att någon av de blivande makarna är minderårig eller redan gift.

Numera kan man enkelt begära hindersprövning via e-tjänsten. Det lönar sig att göra begäran senast några veckor före vigseln. Behandlingen av hindersprövningen tar för närvarande cirka två veckor. Om man måste visa upp utländska dokument i hindersprövningen lönar det sig att reservera flera veckor för prövningen. Om man vill gifta sig i september gäller det alltså att sätta igång.

En hindersprövning är i kraft fyra månader från den dag den getts. Det lönar sig alltså att kontrollera giltighetstiden för en tidigare hindersprövning.

Vigd på en kvart

Då man viger sig vid Kärleksmyndigheten reserveras 15 minuter för vigseln och själva vigselakten är några minuter lång. Det här är alltså ett alternativ för dem som vill ha ett enkelt vigselformulär utan extra krusiduller.

Vid Kärleksmyndigheten i Helsingfors finns två rum för vigslar: Lemmenjoki (Kärleksfloden) och Riisitunturi (Risfjället). På vigselkvällen används båda rummen och vilket rum den egna vigseln kommer att ske i klarnar när man kommer till platsen. Man kan alltså tyvärr inte välja rum på förhand. Rummet har sittplatser för tio personer och sammanlagt plats för högst 20 gäster. Lokalerna är tillgängliga. 

Under vigselkvällen kan så många som 26 par vigas. I juli blev det möjligt att boka tiderna klockan 16–18 och tiderna fram till klockan 19 kan sedan bokas om det behövs.

Minneslista för vigselparet

  1. begär hindersprövning och meddela samtidigt ert val av efternamn
  2. boka tid för vigsel via e-tjänsten
  3. kom personligen till vigselceremonin och ta med:
  • era giltiga identitetsbevis
  • intyg över hindersprövning, om det har gjorts av en församling (intyget behöver inte tas med om det har gjorts av MDB)
  • två minst 15 år gamla vittnen om ni vill – vid behov ordnar ämbetsverket vittnen till er vigsel

Mer information om evenemanget: ledande sakkunnig Tanja Tams, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, tfn +358 295 536 347, fö[email protected]

Kärleksmyndigheten vigde över 10 600 par till äktenskap 2022. Ämbetsverket har 140 vigselförrättare i olika delar av Finland. Se alla vigsellokaler.

Läs mer: