Hyppää sisältöön

Helsingin syksyisessä vihkitapahtumassa pääsee vihille virka-ajan jälkeen

Julkaisuajankohta 27.7.2023 8.30
Tiedote
Valkoinen kukkakimppu ja metallinen kyltti, jossa lukee Rakkausvirasto, Kärleksmyndigheten
Vihki-ilta Helsingissä 21.9.2023

Digi- ja väestötietovirasto eli Rakkausvirasto järjestää vihkitapahtuman Helsingin vihkitiloissa torstaina 21.9. Tapahtumassa vihille pääsee virka-ajan jälkeen klo 16–19, kun normaalisti viimeinen vihkiaika on klo 15.15. Vihkiminen on maksutonta, ja paikalla on tarvittaessa todistajat viraston puolesta.

Syyskuun tapahtumalla palvellaan työssäkäyvien lisäksi heitä, jotka eivät ehtineet varata vihkiaikaa kesäkuukausilta. Helsinki on suosittu vihkipaikka, ja kesän vihkiajoista erityisesti perjantait varattiin jo keväällä loppuun. Kesän muina arkipäivinä vihille on päässyt noin kuukauden päästä varauksesta.

Selvitä ensin avioliiton esteet ennen syyshäitä

Ennen vihkimistä parin tarvitsee pyytää avioliiton esteiden tutkintaa. Näin varmistetaan, että avioliitolle ei ole esteitä, joita voivat olla esimerkiksi alaikäisyys tai voimassa oleva avioliitto.

Esteiden tutkintaa voi nykyään pyytää helposti sähköisen palvelun kautta. Pyyntö kannattaa tehdä viimeistään muutamaa viikkoa ennen vihkimistä. Tutkinnassa kestää tällä hetkellä noin kaksi viikkoa. Jos esteiden tutkinnassa pitää esittää ulkomaisia asiakirjoja, tutkintaan kannattaa varata useampi viikko. Jos vihkitapahtumaan aikoo, kannattaa siis pistää töpinäksi.

Kerran tehty avioliiton esteiden tutkinta on voimassa neljä kuukautta sen antopäivästä. Aiemmin tehdystä todistuksesta kannattaa siis tarkistaa sen voimassaolo.

Vartissa vihille

Rakkausvirastovihkimiselle on varattu aikaa 15 minuuttia, ja itse vihkiminen kestää muutaman minuutin. Tilaisuus sopiikin heille, jotka pitävät yksinkertaisesta vihkikaavasta ilman ylimääräisiä kiemuroita. 

Helsingin Rakkausvirastossa on kaksi vihkitilaa: Lemmenjoki ja Riisitunturi. Vihki-iltana ne ovat molemmat käytössä, ja oma vihkitila selviää paikalle saavuttaessa eli tilaa ei valitettavasti voi valita etukäteen. Vihkivieraita tilaan mahtuu enintään 20, joista kymmenelle on istumapaikka. Tilat ovat esteettömiä. 

Vihkitapahtuman aikana saatetaan vihkiä jopa 26 paria. Heinäkuussa varattavaksi on avattu vihkimisajat klo 16.00–18.00. Aikoja lisätään tarvittaessa klo 19.00 asti, jos aiemmat ajat varataan loppuun.

Muistilista vihkiparille

  1. pyytäkää avioliiton esteiden tutkintaa ja ilmoittakaa samalla sukunimivalintanne
  2. varaatkaa aika vihkimiseen verkkopalvelusta
  3. saapukaa vihkitilaisuuteen henkilökohtaisesti ja ottakaa mukaan:
  • voimassa olevat henkilöllisyystodistukset
  • avioliiton esteiden tutkintatodistus, jos sen on tehnyt seurakunta (todistusta ei tarvitse ottaa mukaan, jos sen on tehnyt DVV)
  • halutessanne kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa – tarvittaessa virasto järjestää todistajat vihkitilaisuuteenne

Lisätietoja tapahtumasta: johtava asiantuntija Tanja Tams, Digi ja väestötietovirasto, puh. +358 295 536 347, [email protected].

Rakkausvirasto vihki yli 10 600 paria avioliittoon vuonna 2022. Virastossa työskentelee 140 vihkijää eri puolilla Suomea. Katso kaikki vihkitilat.

Lue lisää: