Hyppää sisältöön

Naimisiin menijä: tee hakemus uniikista uudissukunimestä erillään avioliiton esteiden tutkinnasta

Julkaisuajankohta 21.6.2023 16.07
Tiedote

Oletko menossa naimisiin ja harkitset uniikin sukunimen ottamista naimisiinmenon yhteydessä? Tai haluatko ottaa käyttöösi vaikkapa mummosi tyttönimen? Huomaathan, että sukunimi täytyy hakea erikseen ja käsittely voi kestää useita kuukausia. Sen sijaan jommankumman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän ottava aviopari voi ilmoittaa sukunimivalinnastaan avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä.

Uudissukunimien suosio on kasvussa, mikä näkyy myös Digi- ja väestötietoviraston (DVV) hakemuksissa. Yhä useampi vihkipari haluaa aloittaa yhteisen taipaleensa aivan uudella yhteisellä sukunimellä tai vaikkapa vanhalla suvussa esiintyneellä nimellä. Ikävä yllätys voi olla, että asia ei hoidu kätevästi vihkimisen yhteydessä.

Normaalisti sukunimivalinta tehdään osana avioliiton esteiden tutkintaa. Uudissukunimi tai vanha suvun sukunimi vaatii kuitenkin erillisen harkinnan, joten se on avioliiton esteiden tutkinnasta ja vihkimisestä erillinen prosessi. 

”Uudissukunimen tai suvun sukunimen käsittely kestää useita kuukausia, koska siihen kuuluu monia vaiheita. Uudissukunimestä pyydetään nimilautakunnan lausunto ja nimi tiedotetaan verkkosivuilla. Suvun sukunimen hakemiseksi sinun voi olla tarpeen hankkia esimerkiksi virkatodistuksia”, kertoo henkikirjoittaja Laura Mattila.

Avioliiton esteiden tutkinta käy nopeiten olemassa olevilla sukunimillä

Jos rakkaus roihuaa ja vihille halutaan mennä mahdollisimman pian, avioituessa kannattaa ottaa käyttöön jommankumman puolison sukunimi tai sukunimiyhdistelmä. Ilmoitus valitusta sukunimestä tehdään avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä, ja muuta nimenmuutoshakemusta ei tarvita. Nimenmuutos on tällöin maksuton.

”Tällä hetkellä avioliiton esteiden tutkinta kestää noin pari viikkoa. Jos taas esteiden tutkinnassa pitää esittää ulkomaisia asiakirjoja, tutkintaan kannattaa varata useampi viikko. Asia on siten syytä laittaa vireille jo hyvissä ajoin ennen vihkimistä”, muistuttaa johtava asiantuntija Tanja Tams.

Mikä on uudissukunimi?

  • Uudissukunimi tarkoittaa nimeä, joka ei ole tällä hetkellä käytössä väestötietojärjestelmän mukaan elossa olevalla henkilöllä. Kun haet tällaista nimeä, DVV pyytää nimestä nimilautakunnan lausunnon.
  • Tiedotamme haetuista uudisnimistä verkkosivuillamme: Haetut uudisnimet. Nimi on nähtävillä ennen sen hyväksymistä 30 päivän ajan, jolloin kuka tahansa voi tehdä Digi- ja väestötietovirastoon muistutuksen, jos tulkitsee, että nimi ei ole lain mukainen tai että se on loukkaava.
  • Lopulta ratkaisemme asian eli teemme päätöksen toimittamiesi asiakirjojen ja nimilautakunnan lausunnon pohjalta.

Sukunimen valinta osana avioliiton esteiden tutkintaa

  • Jos aviopari ottaa sukunimekseen jommankumman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän, ei erillistä hakemusta tarvitse tehdä, vaan asia hoituu osana avioliiton esteiden tutkintaa. Katso esimerkit olemassa olevien sukunimien yhdistelmistä.
  • Sukunimen muuttaminen avioitumisen yhteydessä on maksutonta, ja nimi muutetaan automaattisesti vihkimisen yhteydessä, jos ilmoitettu sukunimi on todettu lain mukaiseksi avioliiton esteiden tutkinnassa.
  • Ennen vihkimistä vihkiparin täytyy pyytää avioliiton esteiden tutkintaa aikaisintaan 4 kk ennen vihkipäivää. Tutkinnalla varmistetaan, että avioliitolle ei ole Suomen avioliittolain mukaisia esteitä. Hakemuksessa parin on vakuutettava, että avioliitolle ei ole estettä. Samalla parin täytyy ilmoittaa valitsemansa sukunimi avioituessa. Paria ei voida vihkiä avioliittoon ilman esteiden tutkintaa.
  • Pyyntö tutkinnasta kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen suunniteltua avioitumispäivää, sillä tutkinta on voimassa neljä kuukautta. Itse esteiden tutkinta kestää vähintään seitsemän päivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, asian käsittelyyn kannattaa varata aikaa useita viikkoja. 
  • Lue lisää avioliiton esteiden tutkinnasta