Hyppää sisältöön

Rakkausvirasto vihkii tänä kesänä yli 1300 paria – vihkiminen onnistuu vaikkapa kuumailmapallossa

Julkaisuajankohta 22.6.2023 15.27
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on myös Rakkausvirasto. Viime vuonna vihimme 10 638 paria avioliittoon. Avioliittoja solmitaan niin virka-aikana virastotaloissa kuin virka-aikojen ulkopuolella parien toivomissa kohteissa.

Häät ovat rakkauden juhla, jossa Digi- ja väestötietovirastolla on tärkeä tehtävä. Virastossa työskentelee 140 vihkijää eri puolilla Suomea. Töitä heille riittää erityisesti kesällä, sillä vihkimisiä on varattu kesä-elokuulle jo reilusti yli 1300.  

Muista varata vihkiminen ajoissa 

On hyvä olla liikkeellä hyvissä ajoin, jos tahtoo naimisiin suosittuina kesäkuukausina. Helsingissä kesäkuu sekä kaikki kesäperjantait ovat täyttyneet jo aikaisin keväällä, muuten virka-ajan vihkimisiin on kesäisin noin kuukauden varausaika. Muilla paikkakunnilla vihkimisvaraukset ovat väljemmässä – vihille pääsee 2–3 viikon päästä varauksesta.  

– Juhannushäiden suosio on hiljaisessa nousussa, vaikka huippuvuosista näiden määrä on laskenut. Tänä juhannuksena vihimme kahdeksan paria eri puolilla Suomea, johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta kertoo. 

Siinä missä muualla maassa elokuun jälkeen vihkimisten tahti hidastuu, Lapissa sesonki alkaa – talvi on selvästi suosituin vihkiaika. 

Vihille virastossa tai omassa lempipaikassa 

Virastossa pääsee maksutta naimisiin arkipäivisin. Iltaisin ja viikonloppuisin vihkijän voi tilata maksusta parin itse toivomaan paikkaan. Vihkijöitä on kutsuttu mitä luovimpiin paikkoihin: tilausraitiovaunuun, syvälle luonnon helmaan, festivaaleille, igluun ja suopotkupallo-tapahtumaan.

– Olemme vihkineet niin maalla, merellä ja ilmassa. Eräskin tuore vihkipari poistui kuumailmapallosta laskuvarjolla vihkimisen jälkeen, Ari Torkkel muistelee. 

Isot vai pienet häät?  

Moni valitsee pienimuotoisen siviilivihkimisen, jossa parin ja vihkijän lisäksi paikalla on kaksi todistajaa.  

– Kesähäissä on usein runsaastikin vieraita: juhlien vieraslista voi ylittää jopa sata henkeä. Nämä vierasmäärät vastaavatkin jo samoja, mitä ne olivat ennen koronaa. Koronavuosina vieraita oli tyypillisesti noin 20–30 henkeä, Ari Torkkel arvioi. 

Muista avioliiton esteiden tutkinta 

Ennen vihkimistä parien täytyy pyytää avioliiton esteiden tutkintaa, jotta varmistetaan, että avioliitolle ei ole esteitä, kuten alaikäisyys tai voimassa oleva avioliittoa.  

– Esteiden tutkintaa voi nykyään pyytää helposti sähköisen palvelun kautta. Pyyntö kannattaa tehdä muutamaa viikkoa ennen vihkimistä, Ari Torkkel muistuttaa.

Sukunimivaihtoehtoja on monia 

Sukunimen valinnassa pareilla on monia vaihtoehtoja. Avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä pari voi ilmoittaa, haluavatko he ottaa käyttöön toisen puolison sukunimen tai yhdistelmänimen vai säilyttää omat nimensä.  

– Viime vuosien aikana oman sukunimen säilyttäminen on tullut yhä suositummaksi ja vastaavasti puolison nimen ottaminen on vähentynyt. Enää alle puolet valitsee puolison sukunimen. Pieni osa pareista ottaa käyttöön uudissukunimen. Tämä ei onnistu vihkimisen yhteydessä, vaan nimenmuutosta pitää hakea erikseen ja hyvissä ajoin, Ari Torkkel sanoo. 

Muistilista ennen vihkimistä 

Lisätiedot: 

johtaja Ari Torkkel, puh. 0295 536 515, [email protected] 

Tiedote - VAIN Henkilöasiakkaat-etusivulle