Hoppa till innehåll

En genomförare för lösningen för identifiering av digital identitet på distans sökes

Utgivningsdatum 4.4.2022 13.19 | Publicerad på svenska 4.4.2022 kl. 14.38
Pressmeddelande

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) söker en genomförare för en lösning för identifiering på distans som ansluts till tjänsterna för digital identitet. Identifiering på distans utnyttjas till exempel vid distansregistrering av utlänningar och drifttagning av digitala identitetshandlingar.

För att hitta genomföraren av lösningen för identifiering på distans har Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inlett upphandlingen och publicerat den i HILMA-tjänsten. Upphandlingen anknyter till utvecklingshelheten för digital identitet. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvecklar en lösning för den digitala identiteten tillsammans med Polisen, som en del av finansministeriets projekt. I projektet produceras ett digitalt identitetsbevis som fungerar i mobilapplikationen och ett digitalt verktyg för utlänningar för att uträtta ärenden. Dessutom produceras ett alternativ till mobilapplikationen, dvs. ett identifieringsverktyg som inte kräver en mobil enhet och möjliggör identifiering i den offentliga förvaltningens elektroniska tjänster.

Upphandlingens viktigaste delområden

  • Identifiering av en person digitalt utifrån ett resedokument. Funktionen gör det möjligt att identifiera utlänningar på distans i samband med registreringen i befolkningsdatasystemet. Lagstiftning som möjliggör registrering på distans är under beredning som en del av projektet för att förnya personbeteckningen.
  • Identifiering med medborgarcertifikat på identitetskort samt digital läsning av uppgifter i finländska pass och identitetskort. Funktionerna kan utnyttjas som en del av drifttagningen av digitala identitetshandlingar i samband med identitetskontrollen.

Alla delområden skaffas så att de kan integreras i den mobilapplikation som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata producerar.

Begäran om information har publicerats i Hilma-tjänsten så att den kan besvaras av både finländska aktörer och aktörer från andra EU-länder. Anbud ska lämnas in senast 3.5.2022 kl 12.

Läs mer om förnyelsen av den digital identiteten >>

Tilläggsuppgifter om upphandlingen:

[email protected]


Lagförslag som möjliggör en reform av den digitala identiteten hinner inte behandlas i riksdagen före sessionsperiodens slut. Beredningen av den europeiska digitala identitetsplånboken fortsätter. Läs pressmeddelandet.

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle digihenkilöllisyys