Hoppa till innehåll

Interoperabilitetsplattformen säkerställer informationens kompatibilitet – kom med och definiera datamodeller

Utgivningsdatum 28.11.2022 13.51 | Publicerad på svenska 2.12.2022 kl. 15.46
Pressmeddelande

Interoperabilitetsplattformen erbjuder beskrivningar av information och datastrukturer så att de kan användas likadana i olika miljöer. På plattformen finns många färdiga ordlistor, kodsystem och datamodeller särskilt som stöd för systemutvecklingen inom den offentliga förvaltningen. På plattformen hittar du till exempel kodsystem för välfärdsområdenas ekonomiska rapportering. I och med enhetlig begrepp och datastrukturer blir det lättare att planera och förstå tjänsterna och verksamheten effektiviseras.

För behandling av ordlistorna har uppdatering med Excel-fil nu lagts till i Interoperabilitetsplattformen. Förnyelsen av datamodellerna pågår och de som är intresserade av att delta i definitionen av dem är välkomna med.

Uppgifter som tillhandahålls av Interoperabilitetsplattformen

Ordlistorna, kodlistorna och datamodellerna beskriver till exempel frågor som gäller yrke och arbete, affärsverksamhet, miljö eller beskattning.

Du kan använda uppgifterna via en webbläsare eller gränssnittet. Dessutom kan du föra in dina egna uppgifter på plattformen så att andra kan utnyttja dem.

Ordlistorna kan nu uppdateras med en Excel-fil i beta-versionen

Ordlistor beta är en ny version av applikationen Ordlistor, där några nya funktioner kan testas. Beta innehåller också egenskaperna hos den aktuella produktionsversionen.

Ordlistorna i Beta är en förnyad version av applikationen Ordlistor och Excel-export. Dessutom har vi genomfört tre sätt att uppdatera ordlistornas uppgifter med filer, varav en helt ny detaljerad, omfattande Excel-fil som laddas ner till den egna datorn, redigeras och laddas upp tillbaka till verktyget. 

Förnyelsen av informationsmodellerna pågår, välkommen med och definiera

Vi vidareutvecklar som bäst verktyget datamodeller och definierar många funktioner helt från grunden, så att säga. Kontakta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om du vill delta.

Inled användningen fast redan nu

Du kan börja använda Interoperabilitetsplattformen när du vill. Om du vill dela ditt material på plattformen eller redigera materialet på plattformen ska du kontakta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Länkar och kontaktuppgifter

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle