Hoppa till innehåll

Suomi.fi-mobilappen förnyas 22.4.2024 – Se hur ändringen påverkar dig!

Utgivningsdatum 17.4.2024 8.45
Pressmeddelande

Uppdaterad 17.4.2024

De nya Android- och IOS-versionerna av Suomi.fi-mobilappen publiceras 22.4.2024. I och med förnyelsen förändras appens utseende och funktioner. I den nya Suomi.fi-mobilappen har bland annat appens användbarhet, tillgänglighet och navigationsstruktur förbättrats. När den nya appen har publicerats är det inte längre möjligt att använda gamla versioner av appen.

Ta hänsyn till dessa om din mobila enhet har ett äldre operativsystem!

En bild av Suomi.fi-mobilappen
Förnyelsen för med sig ändringar i de operativsystemversioner för mobila enheter som Suomi.fi-applikationen kräver. 

I fortsättningen kan appen användas med Android-systemets version 11 eller nyare. I IOS-operativsystemet som används i Apples mobiler kan Suomi.fi-mobilappen användas med systemets version 16 eller nyare. 

Ändringen görs eftersom till exempel tillverkaren av Android-operativsystemet inte längre publicerar nya datasäkerhetsuppdateringar för Androids äldre operativsystemversioner. Ändringen säkerställer för sin del att användningen av applikationerna på den mobila enheten är så säkert som möjligt.

Om du använder en äldre operativsystemversion kan du dock fortfarande använda Suomi.fi-meddelanden via Suomi.fi-webbtjänsten genom att identifiera dig på adressen https://suomi.fi. Tjänsten kan användas i webbläsaren både på datorn och den mobila enheten.

Om du vill fortsätta att använda Suomi.fi-meddelanden med Suomi.fi-mobilappen efter förnyelsen, kontrollera att din enhet är kompatibel med den nya applikationen och att du inte använder äldre operativsystemversioner. 

Den nya applikationen kräver att man ställer in en ny kod

Den förnyade Suomi.fi-mobilappen kan uppdateras automatiskt på den mobila enheten, men den kan också behöva uppdateras i Google Play- eller Apple Store-appbutiken. 

När du installerar den nya applikationen måste du identifiera dig starkt och välja en ny sexsiffrig kod. Med denna kod får du i fortsättningen tillgång till dina Suomi.fi-meddelanden i mobilappen.

Ändringar i appens funktioner

I den nya Suomi.fi-mobilappen har bland annat appens användbarhet, tillgänglighet och navigationsstruktur förbättrats. 

Dessutom bekräftar appen e-postadressen på ett nytt sätt. Suomi.fi-meddelanden meddelar dig per e-post när du har fått ett nytt Suomi.fi-meddelande. Om du byter e-postadress i Suomi.fi-meddelanden ska du i fortsättningen bekräfta ändringen med en bekräftelsekod som skickas till din e-post. Tidigare gjordes bekräftelsen via en länk som skickades till e-posten. Med ändringen har tjänstens säkerhet förbättrats. 

I fortsättningen kan halvfärdiga meddelanden inte längre sparas som utkast i appen.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har lyssnat på appens användares önskemål i förnyelsen och gjort det möjligt att använda appen även med ett mörkare tema (dark mode). 

Ge respons på den nya appen >>

Ytterligare information om ändringen

Medborgarrådgivningen, tfn 0295 000, https://kansalaisneuvonta.fi

Mer information för organisationer

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Kundtjänst för organisationer, tfn 0295 535 115 (mån–fre kl. 9–15), organisaatiopalvelut(at)dvv.fi.

Vad är Suomi.fi-mobilappen?

  • Med hjälp av Suomi.fi-mobilappen kan du enkelt använda Suomi.fi-meddelanden på din mobila enhet.
  • I tjänsten kan du få myndighetsbeslut, delgivningar och fakturor elektroniskt från flera olika myndigheter.
  • Tjänsten ersätter pappersposten från myndigheterna.
  • Mobilappen meddelar dig om nya Suomi.fi-meddelanden. Dessutom får du en notifikation om ett nytt meddelande per e-post.
  • Den nya Suomi.fi-mobilappen kräver minst version 11 av Android-operativsystemet. För iOS-operativsystemet är minimiversionen i fortsättningen 16.
  • I fortsättningen är det inte möjligt att använda Suomi.fi-mobilappen med Android-operativsystemets versioner 5, 6, 7, 8, 9 eller 10, eller iOS-systemets versioner 12, 13, 14 eller 15.